Avaliação e promoção das boas práticas em cantinas escolares
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Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional Manancial UFSM |
Texto Completo: | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/5763 |
Resumo: | The objective of this study was to evaluate and promote the Good Handling Practices and Good Nutritional Practices in school canteens in the municipality of Santa Maria/RS. The study was conducted in 18 school cafeterias, with 7 of the municipal, state, and 5 of 6 within the particular context of education, the study took place from December 2012 to December 2013. Elaborated three instruments for the realization of research, an instrument for determining the profile of the school canteens, another to assess school canteens as the regulations in force and the third to check the sanitary conditions of the canteens. Was elaborated still a Training Program Best Practices, divided into three modules: Good Nutritional Practices, Good Handling Practices and Good Sustainable Practices. With the instruments gave a survey of the current situation of school canteens evaluated as well as a considerable number of trained food handlers and managers canteens and schools. Through the survey school canteens have low fitness in relation to existing laws, both in nutritional aspects, as in health. It is believed that this study will serve to support future projects, provide the basis for an update of state law for school canteens in force and can support public policy development. |
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2015-02-242015-02-242014-03-26GIACOMELLI, Simone de Castro. EVALUATION AND PROMOTION OF GOOD PRACTICES IN SCHOOL CANTEENS. 2014. 214 f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia dos Alimentos) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2014.http://repositorio.ufsm.br/handle/1/5763The objective of this study was to evaluate and promote the Good Handling Practices and Good Nutritional Practices in school canteens in the municipality of Santa Maria/RS. The study was conducted in 18 school cafeterias, with 7 of the municipal, state, and 5 of 6 within the particular context of education, the study took place from December 2012 to December 2013. Elaborated three instruments for the realization of research, an instrument for determining the profile of the school canteens, another to assess school canteens as the regulations in force and the third to check the sanitary conditions of the canteens. Was elaborated still a Training Program Best Practices, divided into three modules: Good Nutritional Practices, Good Handling Practices and Good Sustainable Practices. With the instruments gave a survey of the current situation of school canteens evaluated as well as a considerable number of trained food handlers and managers canteens and schools. Through the survey school canteens have low fitness in relation to existing laws, both in nutritional aspects, as in health. It is believed that this study will serve to support future projects, provide the basis for an update of state law for school canteens in force and can support public policy development.O objetivo deste trabalho foi avaliar e promover as Boas Práticas de Manipulação e Boas Práticas Nutricionais em cantinas escolares do município de Santa Maria/RS. A pesquisa foi desenvolvida em 18 cantinas escolares, sendo 7 do âmbito municipal, 5 do âmbito estadual e 6 do âmbito particular de ensino, o estudo ocorreu no período de dezembro de 2012 a dezembro de 2013. Elaborou-se três instrumentos para a realização da pesquisa, um instrumento para determinar o perfil das cantinas escolares, outro para avaliar as cantinas escolares quanto as regulamentações em vigor e o terceiro para verificar as condições higiênico-sanitárias das cantinas. Elaborou-se ainda um Programa de Capacitação em Boas Práticas, distribuídos em três módulos: Boas Práticas Nutricionais, Boas Práticas de Manipulação e Boas Práticas Sustentáveis. Com os instrumentos, obteve-se um levantamento da atual situação das cantinas escolares avaliadas, bem como se capacitou um número considerável de manipuladores de alimentos e gestores de cantinas e de escolas. Por meio do levantamento realizado as cantinas escolares apresentam baixa adequação em relação as legislações vigentes, tanto nos aspectos nutricionais, como nos sanitários. Acredita-se que o presente estudo poderá servir de apoio para futuros projetos, servir de base para uma atualização da legislação estadual para cantinas escolares em vigor, bem como pode subsidiar elaboração de políticas públicas.application/pdfporUniversidade Federal de Santa MariaPrograma de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia dos AlimentosUFSMBRCiência e Tecnologia dos AlimentosAlimentação escolarBoas práticas de manipulaçãoBoas práticas nutricionaisCantina escolarCapacitaçãoLegislação sobre alimentosSchool feedingGood compounding practicesGood nutritional practicesSchool canteenTrainingLegislation foodCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOSAvaliação e promoção das boas práticas em cantinas escolaresEvaluation and promotion of good practices in school canteensinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisHecktheuer, Luisa Helena Rycheckihttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4793145U5Saccol, Ana Lúcia de Freitashttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4268259A4Lopes, Gilberti Helena Hübscherhttp://lattes.cnpq.br/1172295109796807Giacomelli, Simone de Castro500700000006400500300300300be82ea16-ac55-4d7d-83a6-8701ea1bb7a66db73eea-a86b-4fe6-ad53-0159d5983e2f32b77ca5-e345-4ca2-b7f3-8e4110433652b5a5302a-17b9-492d-8c6f-c8a870b7f6e2info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional Manancial UFSMinstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMORIGINALGIACOMELLI, SIMONE DE CASTRO.pdfapplication/pdf5232181http://repositorio.ufsm.br/bitstream/1/5763/1/GIACOMELLI%2c%20SIMONE%20DE%20CASTRO.pdf90ff073758a6ba8f084e76497750d502MD51TEXTGIACOMELLI, SIMONE DE CASTRO.pdf.txtGIACOMELLI, SIMONE DE CASTRO.pdf.txtExtracted texttext/plain347528http://repositorio.ufsm.br/bitstream/1/5763/2/GIACOMELLI%2c%20SIMONE%20DE%20CASTRO.pdf.txt59ce39832b949f19e53a000a8c48cb9cMD52THUMBNAILGIACOMELLI, SIMONE DE CASTRO.pdf.jpgGIACOMELLI, SIMONE DE CASTRO.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg4722http://repositorio.ufsm.br/bitstream/1/5763/3/GIACOMELLI%2c%20SIMONE%20DE%20CASTRO.pdf.jpgfe4d0e7c12b9741633dcab03180b49c7MD531/57632022-07-06 13:03:05.198oai:repositorio.ufsm.br:1/5763Repositório Institucionalhttp://repositorio.ufsm.br/PUBhttp://repositorio.ufsm.br/oai/requestouvidoria@ufsm.bropendoar:39132022-07-06T16:03:05Repositório Institucional Manancial UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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