Tamanho ótimo de parcela e número de repetições para avaliar a massa de matéria fresca em trigo forrageiro
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Manancial - Repositório Digital da UFSM |
dARK ID: | ark:/26339/00130000050fx |
Texto Completo: | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/23194 |
Resumo: | The objectives of this study was to determine the optimum plot size (Xo) and the number of repetitions to evaluate the mass of fresh matter of forage wheat and to investigate the variability of Xo among agricultural years, sowing dates and cultivars. Thirty-six uniformity trials were conducted (two agricultural years × three sowing dates × two cultivars × three repetitions). The Xo was determined by the method of maximum curvature of the coefficient of variation model, proposed by Paranaíba, Ferreira and Morais (2009a). The number of repetitions was determined for experiments in the completely randomized designs and randomized blocks in scenarios formed by the combinations of i treatments (i=3, 4, …, 50) and d least differences among treatment means to be detected as significant by the Tukey test, at 5% of significance, expressed as a percentage of the overall mean experimental (d=5%, 10%, …, 30%), according to the methodology described in Cargnelutti Filho et at. (2014). The optimum plot size to evaluate the mass of fresh matter of forage wheat is 4.05 m². Seven repetitions are enough to identify the mass of fresh matter in completely randomized designs and randomized block designs up to 50 treatments, making it possible to obtain least significant difference less than or equal to 20% of the average of the experiment. |
id |
UFSM_01d81050a66db5373bb1300ce4daf718 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufsm.br:1/23194 |
network_acronym_str |
UFSM |
network_name_str |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
repository_id_str |
|
spelling |
Tamanho ótimo de parcela e número de repetições para avaliar a massa de matéria fresca em trigo forrageiroOptimum plot size and number of repetitions to evaluate the fresh matter in forage wheatTriticum aestivum L.Cultura de cobertura de soloEnsaio de uniformidadeSoil cover cropUniformity trialCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAThe objectives of this study was to determine the optimum plot size (Xo) and the number of repetitions to evaluate the mass of fresh matter of forage wheat and to investigate the variability of Xo among agricultural years, sowing dates and cultivars. Thirty-six uniformity trials were conducted (two agricultural years × three sowing dates × two cultivars × three repetitions). The Xo was determined by the method of maximum curvature of the coefficient of variation model, proposed by Paranaíba, Ferreira and Morais (2009a). The number of repetitions was determined for experiments in the completely randomized designs and randomized blocks in scenarios formed by the combinations of i treatments (i=3, 4, …, 50) and d least differences among treatment means to be detected as significant by the Tukey test, at 5% of significance, expressed as a percentage of the overall mean experimental (d=5%, 10%, …, 30%), according to the methodology described in Cargnelutti Filho et at. (2014). The optimum plot size to evaluate the mass of fresh matter of forage wheat is 4.05 m². Seven repetitions are enough to identify the mass of fresh matter in completely randomized designs and randomized block designs up to 50 treatments, making it possible to obtain least significant difference less than or equal to 20% of the average of the experiment.Conselho Nacional de Pesquisa e Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPqOs objetivos deste trabalho foram determinar o tamanho ótimo de parcela (Xo) e o número de repetições para avaliar a massa de matéria fresca de trigo forrageiro, e investigar a variabilidade de Xo entre anos agrícolas, épocas de semeadura e cultivares. Foram conduzidos 36 ensaios de uniformidade (dois anos agrícolas × três épocas de semeadura × duas cultivares × três repetições). O Xo foi determinado por meio do método da curvatura máxima do modelo do coeficiente de variação, proposto por Paranaíba, Ferreira e Morais (2009a). O número de repetições foi determinado para experimentos nos delineamentos inteiramente casualizado e blocos ao acaso em cenários formados pelas combinações de i tratamentos (i=3, 4, ..., 50) e d diferenças mínimas entre médias de tratamentos detectadas como significativas pelo teste de Tukey, a 5% de significância, expressas em percentagem da média do experimento (d=5%, 10%, ..., 30%), conforme metodologia descrita em Cargnelutti Filho et at. (2014). O tamanho ótimo de parcela para avaliar a massa de matéria fresca de trigo forrageiro é 4,05 m². Sete repetições são suficientes para avaliar a massa de matéria fresca em delineamentos inteiramente casualizado e blocos ao acaso com até 50 tratamentos, possibilitando obter diferença mínima significativa menor ou igual a 20% da média do experimento.Universidade Federal de Santa MariaBrasilAgronomiaUFSMPrograma de Pós-Graduação em AgronomiaCentro de Ciências RuraisCargnelutti Filho, Albertohttp://lattes.cnpq.br/0233728865094243Carvalho, Ivan RicardoFacco, GiovaniBubans, Valéria Escaio2021-12-07T18:50:53Z2021-12-07T18:50:53Z2021-07-22info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/23194ark:/26339/00130000050fxporAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Manancial - Repositório Digital da UFSMinstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSM2021-12-08T06:00:44Zoai:repositorio.ufsm.br:1/23194Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://repositorio.ufsm.br/ONGhttps://repositorio.ufsm.br/oai/requestatendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.comopendoar:2021-12-08T06:00:44Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Tamanho ótimo de parcela e número de repetições para avaliar a massa de matéria fresca em trigo forrageiro Optimum plot size and number of repetitions to evaluate the fresh matter in forage wheat |
title |
Tamanho ótimo de parcela e número de repetições para avaliar a massa de matéria fresca em trigo forrageiro |
spellingShingle |
Tamanho ótimo de parcela e número de repetições para avaliar a massa de matéria fresca em trigo forrageiro Bubans, Valéria Escaio Triticum aestivum L. Cultura de cobertura de solo Ensaio de uniformidade Soil cover crop Uniformity trial CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
title_short |
Tamanho ótimo de parcela e número de repetições para avaliar a massa de matéria fresca em trigo forrageiro |
title_full |
Tamanho ótimo de parcela e número de repetições para avaliar a massa de matéria fresca em trigo forrageiro |
title_fullStr |
Tamanho ótimo de parcela e número de repetições para avaliar a massa de matéria fresca em trigo forrageiro |
title_full_unstemmed |
Tamanho ótimo de parcela e número de repetições para avaliar a massa de matéria fresca em trigo forrageiro |
title_sort |
Tamanho ótimo de parcela e número de repetições para avaliar a massa de matéria fresca em trigo forrageiro |
author |
Bubans, Valéria Escaio |
author_facet |
Bubans, Valéria Escaio |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Cargnelutti Filho, Alberto http://lattes.cnpq.br/0233728865094243 Carvalho, Ivan Ricardo Facco, Giovani |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Bubans, Valéria Escaio |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Triticum aestivum L. Cultura de cobertura de solo Ensaio de uniformidade Soil cover crop Uniformity trial CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
topic |
Triticum aestivum L. Cultura de cobertura de solo Ensaio de uniformidade Soil cover crop Uniformity trial CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
description |
The objectives of this study was to determine the optimum plot size (Xo) and the number of repetitions to evaluate the mass of fresh matter of forage wheat and to investigate the variability of Xo among agricultural years, sowing dates and cultivars. Thirty-six uniformity trials were conducted (two agricultural years × three sowing dates × two cultivars × three repetitions). The Xo was determined by the method of maximum curvature of the coefficient of variation model, proposed by Paranaíba, Ferreira and Morais (2009a). The number of repetitions was determined for experiments in the completely randomized designs and randomized blocks in scenarios formed by the combinations of i treatments (i=3, 4, …, 50) and d least differences among treatment means to be detected as significant by the Tukey test, at 5% of significance, expressed as a percentage of the overall mean experimental (d=5%, 10%, …, 30%), according to the methodology described in Cargnelutti Filho et at. (2014). The optimum plot size to evaluate the mass of fresh matter of forage wheat is 4.05 m². Seven repetitions are enough to identify the mass of fresh matter in completely randomized designs and randomized block designs up to 50 treatments, making it possible to obtain least significant difference less than or equal to 20% of the average of the experiment. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-12-07T18:50:53Z 2021-12-07T18:50:53Z 2021-07-22 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://repositorio.ufsm.br/handle/1/23194 |
dc.identifier.dark.fl_str_mv |
ark:/26339/00130000050fx |
url |
http://repositorio.ufsm.br/handle/1/23194 |
identifier_str_mv |
ark:/26339/00130000050fx |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria Brasil Agronomia UFSM Programa de Pós-Graduação em Agronomia Centro de Ciências Rurais |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria Brasil Agronomia UFSM Programa de Pós-Graduação em Agronomia Centro de Ciências Rurais |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Manancial - Repositório Digital da UFSM instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) instacron:UFSM |
instname_str |
Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
instacron_str |
UFSM |
institution |
UFSM |
reponame_str |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
collection |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
repository.name.fl_str_mv |
Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
repository.mail.fl_str_mv |
atendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.com |
_version_ |
1815172284697018368 |