Perfil de pacientes em uso de via alternativa de alimentação internados em um hospital geral
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Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNIFESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S1516-18462012005000079 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7616 |
Resumo: | PURPOSE: to characterize the population submitted to administration of alternative feeding route admitted to a general hospital in the state of Alagoas. METHOD: data from medical records of 229 patients admitted to adult infirmary were investigated. Data referring to the administration of alternative feeding route in use and clinical aspects related to swallowing disorders were analyzed. RESULTS: there was a predominance of male participants (55.02%) in the sample. From the total sample, 70.3% of participants were diagnosed with a neurological disease and most of them used the nasogastric tube (82.53%) as feeding route. There was an association between the variables pneumonia and dysphagia (p = 0.0098). However, no association between malnutrition and dysphagia was found (p = 0.0759). There was also a high frequency of absence of data concerning symptoms of feeding difficulty as well as about justification for the use of the alternative feeding route. CONCLUSION: the population studied presented risk factors for development of dysphagia. The shortage of data revealed the little importance given to functional manifestation at the hospital context. |
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Perfil de pacientes em uso de via alternativa de alimentação internados em um hospital geralProfile of patients using alternative feeding route in a general hospitalDeglutition DisordersAdultEnteral NutritionEpidemiologyTranstornos de DeglutiçãoAdultoNutrição EnteralEpidemiologiaPURPOSE: to characterize the population submitted to administration of alternative feeding route admitted to a general hospital in the state of Alagoas. METHOD: data from medical records of 229 patients admitted to adult infirmary were investigated. Data referring to the administration of alternative feeding route in use and clinical aspects related to swallowing disorders were analyzed. RESULTS: there was a predominance of male participants (55.02%) in the sample. From the total sample, 70.3% of participants were diagnosed with a neurological disease and most of them used the nasogastric tube (82.53%) as feeding route. There was an association between the variables pneumonia and dysphagia (p = 0.0098). However, no association between malnutrition and dysphagia was found (p = 0.0759). There was also a high frequency of absence of data concerning symptoms of feeding difficulty as well as about justification for the use of the alternative feeding route. CONCLUSION: the population studied presented risk factors for development of dysphagia. The shortage of data revealed the little importance given to functional manifestation at the hospital context.OBJETIVO: caracterizar a população em uso de via alternativa de alimentação internada em um hospital geral de referência. MÉTODO: estudo transversal prospectivo, tendo-se realizado coleta de dados em 229 prontuários de pacientes em uso de via alternativa de alimentação internados em enfermarias adultas de um hospital geral, identificando-se dados referentes à via alternativa de alimentação em uso, justificativas clínicas, doença(s) de base e demais aspectos clínicos relacionados aos distúrbios de deglutição. RESULTADOS: houve predomínio do sexo masculino (55,02%); 70,3% dos pacientes apresentaram diagnóstico de alguma doença neurológica e a via de alimentação mais utilizada foi a sonda nasoenteral (82,53%). Embora a pneumonia e a desnutrição tenham sido diagnosticadas na minoria dos casos (35,08% e 10,04%), houve associação entre as variáveis pneumonia e disfagia (p=0,0098), não ocorrendo o mesmo entre desnutrição e disfagia (p=0,0759). A disfagia foi citada em apenas em 6,55% dos casos. Observou-se, ainda, alta frequência de ausência de dados referente aos sinais e sintomas de dificuldade de alimentação e de justificativas para indicação da via alternativa de alimentação prescrita. CONCLUSÃO: embora a população estudada tenha apresentado fatores de risco para desenvolvimento de distúrbios da deglutição, como doenças de base com alta ocorrência de disfagia e alteração do nível de consciência e/ou sonolência, a baixa frequência do diagnóstico da disfagia e a constante falta de dados relacionados ao contexto alimentar revelaram a pouca importância dada às manifestações funcionais pela unidade hospitalar estudada.Universidade Estadual de Ciências da Saúde de AlagoasUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Departamento de FonoaudiologiaUNIFESP, Depto. de FonoaudiologiaSciELOCEFAC Saúde e EducaçãoUniversidade Estadual de Ciências da Saúde de AlagoasUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Nogueira, Serjana Cavalcante JucáCarvalho, Ana Paula Cajaseiras de [UNIFESP]Melo, Cleysiane Barros deMorais, Edna Pereira Gomes de [UNIFESP]Chiari, Brasilia Maria [UNIFESP]Gonçalves, Maria Inês Rebelo [UNIFESP]2015-06-14T13:45:16Z2015-06-14T13:45:16Z2013-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion94-104application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1516-18462012005000079Revista CEFAC. CEFAC Saúde e Educação, v. 15, n. 1, p. 94-104, 2013.10.1590/S1516-18462012005000079S1516-18462013000100011.pdf1516-1846S1516-18462013000100011http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7616porRevista CEFACinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-07-30T00:50:30Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/7616Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-07-30T00:50:30Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false |
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