Consumo alimentar e doença macrovascular em nipo-brasileiros: um estudo transversal

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Salvo, Vera Lúcia Morais Antonio de
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Cardoso, Marly Augusto, Barros Junior, Newton de [UNIFESP], Ferreira, Sandra Roberta Gouvea [UNIFESP], Gimeno, Suely Godoy Agostinho [UNIFESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNIFESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302009000700011
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5309
Resumo: OBJECTIVE: To describe the food intake of Japanese-Brazilians with and without macrovascular disease (MVD). METHODS: MVD was defined, for 1,165 Japanese-Brazilians, by scores attributed to the health historical, electrocardiogram and ankle-brachial index values. The usual dietary intake was determined using a food frequency questionnaire. RESULTS: The MVD prevalence was of 3.2%, being similar among genders. Statistically higher frequencies of individuals with MVD were observed among those of first generation, with age > 60 years, tobacco user, with hypertension, hypertriglyceridemia and diabetes. Subjects with MVD were older, with smaller hip circumference, and higher systolic blood pressure levels, triglycerides and glycemia concentration; they informed higher consumption of iron source food and smaller of grains fibers. Statistically significant difference was found to saturated fat (crude analysis: second tercile versus first tercile). CONCLUSIONS: Programs of nutritional education should be stimulated in this group with high prevalence of non-communicable chronic diseases.
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spelling Consumo alimentar e doença macrovascular em nipo-brasileiros: um estudo transversalDietary intake and macrovascular disease in a Japanese-Brazilian population: a cross-sectional studyMacrovascular diseasefood consumptionJapanese-BraziliansdietDoença macrovascularconsumo de alimentosnipo-brasileirosdietaOBJECTIVE: To describe the food intake of Japanese-Brazilians with and without macrovascular disease (MVD). METHODS: MVD was defined, for 1,165 Japanese-Brazilians, by scores attributed to the health historical, electrocardiogram and ankle-brachial index values. The usual dietary intake was determined using a food frequency questionnaire. RESULTS: The MVD prevalence was of 3.2%, being similar among genders. Statistically higher frequencies of individuals with MVD were observed among those of first generation, with age > 60 years, tobacco user, with hypertension, hypertriglyceridemia and diabetes. Subjects with MVD were older, with smaller hip circumference, and higher systolic blood pressure levels, triglycerides and glycemia concentration; they informed higher consumption of iron source food and smaller of grains fibers. Statistically significant difference was found to saturated fat (crude analysis: second tercile versus first tercile). CONCLUSIONS: Programs of nutritional education should be stimulated in this group with high prevalence of non-communicable chronic diseases.OBJETIVO: Descrever o hábito alimentar de nipo-brasileiros com e sem doença macrovascular (DMV). MÉTODOS: Definiu-se DMV, para 1.165 nipo-brasileiros, a partir de escores atribuídos ao histórico de saúde, eletrocardiograma e valores do índice tornozelo-braquial. Determinou-se o consumo alimentar habitual por meio de Questionário de Frequência do Consumo de Alimentos. RESULTADOS: A porcentagem de casos confirmados com DMV foi de 3,2%, sendo semelhante entre os sexos. Observou-se, de forma estatisticamente significante, maior frequência de indivíduos com DMV (confirmados ou suspeitos) entre aqueles de primeira geração, com idade > 60 anos, tabagistas, com hipertensão arterial, hipertrigliceridemia e diabetes. Nipo-brasileiros com DMV (confirmados ou suspeitos) apresentaram menor perímetro do quadril e maior idade, pressão arterial sistólica, triglicérides, glicemia, consumo de alimentos fonte de ferro e menor fonte de fibras de grãos. Encontrou-se diferença estatisticamente significante apenas para o consumo de gordura saturada (análise bruta: segundo terço versus primeiro terço). CONCLUSÕES: programas de educação nutricional devem ser incentivados neste grupo com alta prevalência de doenças crônicas não transmissíveis.Universidade Metodista de São PauloUniversidade de São Paulo Faculdade de Saúde Pública Departamento de NutriçãoUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Departamento de CirurgiaUNIFESP Departamento de Medicina PreventivaUNIFESP, Depto. de CirurgiaUNIFESP, Depto. de Medicina PreventivaSciELOFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Sociedade Brasileira de Endocrinologia e MetabologiaUniversidade Metodista de São PauloUniversidade de São Paulo (USP)Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Salvo, Vera Lúcia Morais Antonio deCardoso, Marly AugustoBarros Junior, Newton de [UNIFESP]Ferreira, Sandra Roberta Gouvea [UNIFESP]Gimeno, Suely Godoy Agostinho [UNIFESP]2015-06-14T13:41:14Z2015-06-14T13:41:14Z2009-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion865-873application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302009000700011Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, v. 53, n. 7, p. 865-873, 2009.10.1590/S0004-27302009000700011S0004-27302009000700011.pdf0004-2730S0004-27302009000700011http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5309WOS:000271389100011porArquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologiainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-08-05T15:15:21Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/5309Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-08-05T15:15:21Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false
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