Consumo alimentar e condições de trabalho no corte manual de cana de açúcar no estado de São Paulo1

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Luz, Verônica Gronau
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Zangirolani, Lia Thieme Oikawa [UNIFESP], Vilela, Rodolfo Andrade de Gouveia, Corrêa Filho, Heleno Rodrigues
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNIFESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0104-12902014000400016
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/8703
Resumo: ObjectiveTo describe the working conditions and aspects related with food consumption amongst manual workers in sugar-cane crops intending to contribute to developing public policies towards workers’ health surveillance and delivering comprehensive services. MethodDirect observation at the work field in upstate São Paulo and a semi-structured questionnaire were conducted with a group of forty sugar-cane migrant workers who came from Ceará state to work as hand harvesters in São Paulo state, over 15 days during the 2007/2008 crop season. Socio-demographic data, water consumption, food consumption and cultural habits, hydro-electrolyte reposition, work pauses, body pains and duration of working days were registered. ResultWorkers ingested 5 to 10 liters of water/day and the dilution of electrolytes replacement was below the adequate recommendations. Food consumptions during the crop season did not ensure food and nutritional security. Food consumption was monotonous, conserved and consumed at inadequate temperature, and incompatible with cultural habits, implying reduction and wastage of food. Workers reported pains and cramps during the work day. Pauses for resting were insufficient. Payment by results, the working process and payment practices were taken as determinants of a wide range of precarious conditions to which these workers were subjected. The hand harvesting of sugar-cane is extenuating and the payment by results may be a grievance for health as it implies reducing the work resting pauses. Food consumption and adequate hydration could minimize the working wear and pains during the job.
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Socio-demographic data, water consumption, food consumption and cultural habits, hydro-electrolyte reposition, work pauses, body pains and duration of working days were registered. ResultWorkers ingested 5 to 10 liters of water/day and the dilution of electrolytes replacement was below the adequate recommendations. Food consumptions during the crop season did not ensure food and nutritional security. Food consumption was monotonous, conserved and consumed at inadequate temperature, and incompatible with cultural habits, implying reduction and wastage of food. Workers reported pains and cramps during the work day. Pauses for resting were insufficient. Payment by results, the working process and payment practices were taken as determinants of a wide range of precarious conditions to which these workers were subjected. The hand harvesting of sugar-cane is extenuating and the payment by results may be a grievance for health as it implies reducing the work resting pauses. Food consumption and adequate hydration could minimize the working wear and pains during the job.ObjetivoDescrever as condições de trabalho e aspectos relacionados à alimentação do trabalhador no corte manual de cana para contribuir para desenvolver políticas públicas de vigilância e atenção integral em Saúde do Trabalhador. MétodoForam utilizados a observação direta do trabalho no campo em colheita no estado de São Paulo e aplicado questionário semi-estruturado a um grupo de 40 cortadores manuais de cana migrantes procedentes do estado do Ceará, durante 15 dias da safra 2007/2008. Aspectos sócio-demográficos, consumo de água, reposição eletrolítica, alimentação e aspectos culturais, pausas, dores e a jornada de trabalho foram registrados. ResultadoOs trabalhadores ingerem de 5 a 10 litros de água/dia e a diluição dos repositores eletrolíticos foi inferior à adequada. A alimentação durante a safra não garantia a segurança alimentar e nutricional. A alimentação foi monótona, conservada e consumida em temperatura inadequada, e incompatível com os hábitos culturais, gerando desperdício e redução do consumo alimentar. Os trabalhadores relataram dores e câimbras no decorrer da jornada. As pausas para descanso foram insuficientes. O pagamento pela quantidade de produção, o processo de trabalho e as práticas de pagamento foram considerados determinantes da situação de precariedade ampla a que estes trabalhadores estavam submetidos. O trabalho no corte manual de cana é extenuante e o pagamento por produção pode ser um agravante para a saúde, pois implica na redução das pausas para descanso. A alimentação e hidratação corretas poderiam minimizar o desgaste e as dores durante o trabalho.Universidade Federal de AlfenasUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Universidade de São Paulo Faculdade de Saúde PúblicaUniversidade Estadual de Campinas Faculdade de Ciências MédicasUNIFESP, ISS, SantosSciELOFaculdade de Saúde Pública, Universidade de São Paulo.Associação Paulista de Saúde Pública.Universidade Federal de AlfenasUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Universidade de São Paulo (USP)Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)Luz, Verônica GronauZangirolani, Lia Thieme Oikawa [UNIFESP]Vilela, Rodolfo Andrade de GouveiaCorrêa Filho, Heleno Rodrigues2015-06-14T13:47:25Z2015-06-14T13:47:25Z2014-12-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion1316-1328application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0104-12902014000400016Saúde e Sociedade. 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