Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Najas, Myrian Spinola [UNIFESP]
Data de Publicação: 1994
Outros Autores: Andreazza, Rosemarie [UNIFESP], Souza, Ana Lucia Medeiros De [UNIFESP], Sachs, Anita [UNIFESP], Guedes, Ana Cristina B. [UNIFESP], Sampaio, Lilian Ramos [UNIFESP], Ramos, Luiz Roberto [UNIFESP], Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNIFESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101994000300004
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/344
Resumo: Two hundred and eight three male and female elderly subjects were studied. They participated in the Multicentric project: Health assessment of elderly people living in the urban area of S.Paulo, Brazil, and were stratified by socio-economic level in three areas of S.Paulo city. The food frequency questionnaire was applied in order to discover their food pattern. The results show that for the energy-producing foods more than 90% of the total sample eat tubers, rice, bread and pasta; however, only the rice and bread are consumed daily. As for protein, 70% or more of the elderly people eta beans, beef, poultry, milk and eggs but for the daily consumption there are differences between the 3 regions. More than 85% of the subjects eat fruits, leafy and other vegetables; nevertheless, the frequency of their daily consumption is bigger in the walthierarea. The dietetic information shows that the group analysed has the same food pattern as other population groups as far the energy-producing foods are concerned; there are, however, some defference as regards the protein foods and fruit and vegetables.
id UFSP_cb90f3f2d88eda71d74cb3659c7a686c
oai_identifier_str oai:repositorio.unifesp.br/:11600/344
network_acronym_str UFSP
network_name_str Repositório Institucional da UNIFESP
repository_id_str 3465
spelling Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, BrasilEating patterns among the elderly of different socioeconomic groups resident in an urban area of Southeastern BrazilNutritionAgedFood habitsNutriçãoIdosoHábitos dietéticosTwo hundred and eight three male and female elderly subjects were studied. They participated in the Multicentric project: Health assessment of elderly people living in the urban area of S.Paulo, Brazil, and were stratified by socio-economic level in three areas of S.Paulo city. The food frequency questionnaire was applied in order to discover their food pattern. The results show that for the energy-producing foods more than 90% of the total sample eat tubers, rice, bread and pasta; however, only the rice and bread are consumed daily. As for protein, 70% or more of the elderly people eta beans, beef, poultry, milk and eggs but for the daily consumption there are differences between the 3 regions. More than 85% of the subjects eat fruits, leafy and other vegetables; nevertheless, the frequency of their daily consumption is bigger in the walthierarea. The dietetic information shows that the group analysed has the same food pattern as other population groups as far the energy-producing foods are concerned; there are, however, some defference as regards the protein foods and fruit and vegetables.Foram estudados 283 idosos do sexo masculino e feminino pertencentes ao projeto multicêntrico Identificação de Necessidades dos Idosos Residentes em Zona Urbana do Município de São Paulo, estratificados por nível socioeconômico em três regiões do Município de São Paulo, SP - Brasil. Utilizou-se o método de freqüência de alimentos para se obter o padrão alimentar do grupo analisado. Os resultados indicam que no grupo de alimentos energéticos, mais de 90% dos indivíduos das três regiões ingerem feculentos, arroz, pão e macarrão; porém, apenas o arroz e o pão são utilizados diariamente. Quanto ao grupo de alimentos protéicos, 70% ou mais dos idosos consomem feijão, carne de boi, aves, leite e ovos, entretanto, no consumo diário, existe uma diferenciação entre as regiões analisadas. Dos reguladores, mais de 85% dos indivíduos têm por hábito consumir frutas, verduras folhosas e legumes, mas, ao se avaliar o consumo diário, verifica-se que a prática é maior na região de melhor nível socioeconômico. As informações dietéticas mostram que os idosos analisados apresentam o mesmo padrão alimentar de outros grupos populacionais no tocante aos alimentos energéticos, porém, diferem quanto aos protéicos e reguladores.Escola Paulista de Medicina Departamento de Medicina PreventivaUNIFESP, EPM, Depto. de Medicina PreventivaSciELOFaculdade de Saúde Pública da Universidade de São PauloUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Najas, Myrian Spinola [UNIFESP]Andreazza, Rosemarie [UNIFESP]Souza, Ana Lucia Medeiros De [UNIFESP]Sachs, Anita [UNIFESP]Guedes, Ana Cristina B. [UNIFESP]Sampaio, Lilian Ramos [UNIFESP]Ramos, Luiz Roberto [UNIFESP]Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]2015-06-14T13:24:26Z2015-06-14T13:24:26Z1994-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion187-191application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101994000300004Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 28, n. 3, p. 187-191, 1994.10.1590/S0034-89101994000300004S0034-89101994000300004.pdf0034-8910S0034-89101994000300004http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/344porRevista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-08-04T16:53:29Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/344Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-08-04T16:53:29Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil
Eating patterns among the elderly of different socioeconomic groups resident in an urban area of Southeastern Brazil
title Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil
spellingShingle Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil
Najas, Myrian Spinola [UNIFESP]
Nutrition
Aged
Food habits
Nutrição
Idoso
Hábitos dietéticos
title_short Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil
title_full Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil
title_fullStr Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil
title_full_unstemmed Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil
title_sort Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil
author Najas, Myrian Spinola [UNIFESP]
author_facet Najas, Myrian Spinola [UNIFESP]
Andreazza, Rosemarie [UNIFESP]
Souza, Ana Lucia Medeiros De [UNIFESP]
Sachs, Anita [UNIFESP]
Guedes, Ana Cristina B. [UNIFESP]
Sampaio, Lilian Ramos [UNIFESP]
Ramos, Luiz Roberto [UNIFESP]
Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]
author_role author
author2 Andreazza, Rosemarie [UNIFESP]
Souza, Ana Lucia Medeiros De [UNIFESP]
Sachs, Anita [UNIFESP]
Guedes, Ana Cristina B. [UNIFESP]
Sampaio, Lilian Ramos [UNIFESP]
Ramos, Luiz Roberto [UNIFESP]
Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.contributor.author.fl_str_mv Najas, Myrian Spinola [UNIFESP]
Andreazza, Rosemarie [UNIFESP]
Souza, Ana Lucia Medeiros De [UNIFESP]
Sachs, Anita [UNIFESP]
Guedes, Ana Cristina B. [UNIFESP]
Sampaio, Lilian Ramos [UNIFESP]
Ramos, Luiz Roberto [UNIFESP]
Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Nutrition
Aged
Food habits
Nutrição
Idoso
Hábitos dietéticos
topic Nutrition
Aged
Food habits
Nutrição
Idoso
Hábitos dietéticos
description Two hundred and eight three male and female elderly subjects were studied. They participated in the Multicentric project: Health assessment of elderly people living in the urban area of S.Paulo, Brazil, and were stratified by socio-economic level in three areas of S.Paulo city. The food frequency questionnaire was applied in order to discover their food pattern. The results show that for the energy-producing foods more than 90% of the total sample eat tubers, rice, bread and pasta; however, only the rice and bread are consumed daily. As for protein, 70% or more of the elderly people eta beans, beef, poultry, milk and eggs but for the daily consumption there are differences between the 3 regions. More than 85% of the subjects eat fruits, leafy and other vegetables; nevertheless, the frequency of their daily consumption is bigger in the walthierarea. The dietetic information shows that the group analysed has the same food pattern as other population groups as far the energy-producing foods are concerned; there are, however, some defference as regards the protein foods and fruit and vegetables.
publishDate 1994
dc.date.none.fl_str_mv 1994-06-01
2015-06-14T13:24:26Z
2015-06-14T13:24:26Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101994000300004
Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 28, n. 3, p. 187-191, 1994.
10.1590/S0034-89101994000300004
S0034-89101994000300004.pdf
0034-8910
S0034-89101994000300004
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/344
url http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101994000300004
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/344
identifier_str_mv Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 28, n. 3, p. 187-191, 1994.
10.1590/S0034-89101994000300004
S0034-89101994000300004.pdf
0034-8910
S0034-89101994000300004
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista de Saúde Pública
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 187-191
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
publisher.none.fl_str_mv Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UNIFESP
instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron:UNIFESP
instname_str Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron_str UNIFESP
institution UNIFESP
reponame_str Repositório Institucional da UNIFESP
collection Repositório Institucional da UNIFESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
repository.mail.fl_str_mv biblioteca.csp@unifesp.br
_version_ 1814268418546728960