Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 1994 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNIFESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101994000300004 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/344 |
Resumo: | Two hundred and eight three male and female elderly subjects were studied. They participated in the Multicentric project: Health assessment of elderly people living in the urban area of S.Paulo, Brazil, and were stratified by socio-economic level in three areas of S.Paulo city. The food frequency questionnaire was applied in order to discover their food pattern. The results show that for the energy-producing foods more than 90% of the total sample eat tubers, rice, bread and pasta; however, only the rice and bread are consumed daily. As for protein, 70% or more of the elderly people eta beans, beef, poultry, milk and eggs but for the daily consumption there are differences between the 3 regions. More than 85% of the subjects eat fruits, leafy and other vegetables; nevertheless, the frequency of their daily consumption is bigger in the walthierarea. The dietetic information shows that the group analysed has the same food pattern as other population groups as far the energy-producing foods are concerned; there are, however, some defference as regards the protein foods and fruit and vegetables. |
id |
UFSP_cb90f3f2d88eda71d74cb3659c7a686c |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unifesp.br/:11600/344 |
network_acronym_str |
UFSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository_id_str |
3465 |
spelling |
Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, BrasilEating patterns among the elderly of different socioeconomic groups resident in an urban area of Southeastern BrazilNutritionAgedFood habitsNutriçãoIdosoHábitos dietéticosTwo hundred and eight three male and female elderly subjects were studied. They participated in the Multicentric project: Health assessment of elderly people living in the urban area of S.Paulo, Brazil, and were stratified by socio-economic level in three areas of S.Paulo city. The food frequency questionnaire was applied in order to discover their food pattern. The results show that for the energy-producing foods more than 90% of the total sample eat tubers, rice, bread and pasta; however, only the rice and bread are consumed daily. As for protein, 70% or more of the elderly people eta beans, beef, poultry, milk and eggs but for the daily consumption there are differences between the 3 regions. More than 85% of the subjects eat fruits, leafy and other vegetables; nevertheless, the frequency of their daily consumption is bigger in the walthierarea. The dietetic information shows that the group analysed has the same food pattern as other population groups as far the energy-producing foods are concerned; there are, however, some defference as regards the protein foods and fruit and vegetables.Foram estudados 283 idosos do sexo masculino e feminino pertencentes ao projeto multicêntrico Identificação de Necessidades dos Idosos Residentes em Zona Urbana do Município de São Paulo, estratificados por nível socioeconômico em três regiões do Município de São Paulo, SP - Brasil. Utilizou-se o método de freqüência de alimentos para se obter o padrão alimentar do grupo analisado. Os resultados indicam que no grupo de alimentos energéticos, mais de 90% dos indivíduos das três regiões ingerem feculentos, arroz, pão e macarrão; porém, apenas o arroz e o pão são utilizados diariamente. Quanto ao grupo de alimentos protéicos, 70% ou mais dos idosos consomem feijão, carne de boi, aves, leite e ovos, entretanto, no consumo diário, existe uma diferenciação entre as regiões analisadas. Dos reguladores, mais de 85% dos indivíduos têm por hábito consumir frutas, verduras folhosas e legumes, mas, ao se avaliar o consumo diário, verifica-se que a prática é maior na região de melhor nível socioeconômico. As informações dietéticas mostram que os idosos analisados apresentam o mesmo padrão alimentar de outros grupos populacionais no tocante aos alimentos energéticos, porém, diferem quanto aos protéicos e reguladores.Escola Paulista de Medicina Departamento de Medicina PreventivaUNIFESP, EPM, Depto. de Medicina PreventivaSciELOFaculdade de Saúde Pública da Universidade de São PauloUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Najas, Myrian Spinola [UNIFESP]Andreazza, Rosemarie [UNIFESP]Souza, Ana Lucia Medeiros De [UNIFESP]Sachs, Anita [UNIFESP]Guedes, Ana Cristina B. [UNIFESP]Sampaio, Lilian Ramos [UNIFESP]Ramos, Luiz Roberto [UNIFESP]Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]2015-06-14T13:24:26Z2015-06-14T13:24:26Z1994-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion187-191application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101994000300004Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 28, n. 3, p. 187-191, 1994.10.1590/S0034-89101994000300004S0034-89101994000300004.pdf0034-8910S0034-89101994000300004http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/344porRevista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-08-04T16:53:29Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/344Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-08-04T16:53:29Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil Eating patterns among the elderly of different socioeconomic groups resident in an urban area of Southeastern Brazil |
title |
Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil |
spellingShingle |
Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil Najas, Myrian Spinola [UNIFESP] Nutrition Aged Food habits Nutrição Idoso Hábitos dietéticos |
title_short |
Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil |
title_full |
Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil |
title_fullStr |
Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil |
title_full_unstemmed |
Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil |
title_sort |
Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil |
author |
Najas, Myrian Spinola [UNIFESP] |
author_facet |
Najas, Myrian Spinola [UNIFESP] Andreazza, Rosemarie [UNIFESP] Souza, Ana Lucia Medeiros De [UNIFESP] Sachs, Anita [UNIFESP] Guedes, Ana Cristina B. [UNIFESP] Sampaio, Lilian Ramos [UNIFESP] Ramos, Luiz Roberto [UNIFESP] Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP] |
author_role |
author |
author2 |
Andreazza, Rosemarie [UNIFESP] Souza, Ana Lucia Medeiros De [UNIFESP] Sachs, Anita [UNIFESP] Guedes, Ana Cristina B. [UNIFESP] Sampaio, Lilian Ramos [UNIFESP] Ramos, Luiz Roberto [UNIFESP] Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP] |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Najas, Myrian Spinola [UNIFESP] Andreazza, Rosemarie [UNIFESP] Souza, Ana Lucia Medeiros De [UNIFESP] Sachs, Anita [UNIFESP] Guedes, Ana Cristina B. [UNIFESP] Sampaio, Lilian Ramos [UNIFESP] Ramos, Luiz Roberto [UNIFESP] Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Nutrition Aged Food habits Nutrição Idoso Hábitos dietéticos |
topic |
Nutrition Aged Food habits Nutrição Idoso Hábitos dietéticos |
description |
Two hundred and eight three male and female elderly subjects were studied. They participated in the Multicentric project: Health assessment of elderly people living in the urban area of S.Paulo, Brazil, and were stratified by socio-economic level in three areas of S.Paulo city. The food frequency questionnaire was applied in order to discover their food pattern. The results show that for the energy-producing foods more than 90% of the total sample eat tubers, rice, bread and pasta; however, only the rice and bread are consumed daily. As for protein, 70% or more of the elderly people eta beans, beef, poultry, milk and eggs but for the daily consumption there are differences between the 3 regions. More than 85% of the subjects eat fruits, leafy and other vegetables; nevertheless, the frequency of their daily consumption is bigger in the walthierarea. The dietetic information shows that the group analysed has the same food pattern as other population groups as far the energy-producing foods are concerned; there are, however, some defference as regards the protein foods and fruit and vegetables. |
publishDate |
1994 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1994-06-01 2015-06-14T13:24:26Z 2015-06-14T13:24:26Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101994000300004 Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 28, n. 3, p. 187-191, 1994. 10.1590/S0034-89101994000300004 S0034-89101994000300004.pdf 0034-8910 S0034-89101994000300004 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/344 |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101994000300004 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/344 |
identifier_str_mv |
Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 28, n. 3, p. 187-191, 1994. 10.1590/S0034-89101994000300004 S0034-89101994000300004.pdf 0034-8910 S0034-89101994000300004 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista de Saúde Pública |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
187-191 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo |
publisher.none.fl_str_mv |
Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UNIFESP instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) instacron:UNIFESP |
instname_str |
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
instacron_str |
UNIFESP |
institution |
UNIFESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
collection |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
biblioteca.csp@unifesp.br |
_version_ |
1814268418546728960 |