HABILIDADES SOCIAIS EM PROFISSIONAIS DO SUAS NA PANDEMIA DE COVID-19
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Trabalho (En)Cena |
Texto Completo: | https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/encena/article/view/13639 |
Resumo: | The pandemic raised by the Covid-19 virus caused lots of changes on many work levels, including on the Unified Social Assistance System (USAS). Accordingly, the present study had - as a goal - to investigate the USAS professionals' social skills levels and its perceptions about the COVID-19 influence in the work environment. This survey counted on a sociodemographic questionnaire and the IHS-II, applied on 22 USAS professionals. Regarding results, 68,1% of the attendees maintained general classification on IHS between good and highly elaborated; regarding organizational environment, 81,8% of the attendees highlighted that the COVID-19 influenced on a negative way, as well as 50% of the participants feel overcharged because of that factor. |
id |
UFT-6_a0bc438779a29890d364920689170531 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.revista.uft.edu.br:article/13639 |
network_acronym_str |
UFT-6 |
network_name_str |
Trabalho (En)Cena |
repository_id_str |
|
spelling |
HABILIDADES SOCIAIS EM PROFISSIONAIS DO SUAS NA PANDEMIA DE COVID-19CRASCREASHABILIDADES SOCIAISCOVID-19CRASCREASSocial SkillsCOVID 19The pandemic raised by the Covid-19 virus caused lots of changes on many work levels, including on the Unified Social Assistance System (USAS). Accordingly, the present study had - as a goal - to investigate the USAS professionals' social skills levels and its perceptions about the COVID-19 influence in the work environment. This survey counted on a sociodemographic questionnaire and the IHS-II, applied on 22 USAS professionals. Regarding results, 68,1% of the attendees maintained general classification on IHS between good and highly elaborated; regarding organizational environment, 81,8% of the attendees highlighted that the COVID-19 influenced on a negative way, as well as 50% of the participants feel overcharged because of that factor.La pandemia causada por el virus Covid-19 ha ocasionado muchos cambios en varias esferas del trabajo, inclusive en el área del Sistema Único de Asistencia Social. Delante de eso, el presente trabajo tiene por objetivo investigar los niveles de habilidades sociales de profesionales del SUAS y sus percepciones sobre la influencia de la Covid-19 en el ambiente de trabajo. En ese estudio, se ha contado con la utilización de uno cuestionario socio demográfico y el IHS-II, aplicado para 22 (veintidós) profesionales del SUAS. Cuanto a los resultados, 68,1% (sessenta y ocho coma uno por ciento) de los participantes mantuvieran una clasificación general en el IHS entre buena y altamente elaborada. Cuanto al ambiente organizacional, 81,8% (ochenta y ocho coma ocho por ciento) de los participantes destacaran que la Covid-19 influenció de una forma negativa la organización del trabajo, así como 50% (cincuenta por ciento) siéntense más sobrecargados debido a ese factor. Los datos posibilitaran la verificación de que las HS de eses profesionales predicen comportamientos más asertivos e interacciones sociales más saludables, sirviendo como factores de protección dentro de ese contexto pandémico.A pandemia suscitada pelo vírus Covid-19 ocasionou muitas mudanças em várias esferas do trabalho, inclusive na área do Sistema Único de Assistência Social. Diante disso, o presente trabalho tem por objetivo investigar os níveis de habilidades sociais (HS) de profissionais do SUAS e suas percepções quanto à influência da Covid-19 no ambiente de trabalho. Nesse estudo, contou-se com o uso de um questionário sociodemográfico e o Inventário de Habilidades Sociais II (IHS-II), aplicados para 22 profissionais do SUAS. Quanto aos resultados, 68,1% dos participantes mantiveram uma classificação geral no IHS-II entre boa e altamente elaborada. Quanto ao ambiente organizacional, 81,8% dos participantes destacaram que a Covid-19 influenciou de forma negativa a organização do trabalho, assim como 50% sentem-se mais sobrecarregados devido a esse fator. Esses dados possibilitam inferir que as HS desses profissionais predizem comportamentos mais assertivos e interações sociais mais saudáveis, servindo como fatores de proteção dentro desse contexto pandêmico.Universidade Federal do Tocantins - UFT2022-12-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/encena/article/view/1363910.20873/2526-1487e022027Trabalho (En)Cena; Vol. 7 (2022): Revista Trabalho (En)Cena; e022027Trabalho (En)Cena; Vol. 7 (2022): Revista Trabalho (En)Cena; e022027Trabalho (En)Cena; Vol. 7 (2022): Revista Trabalho (En)Cena; e022027Trabalho (En)Cena; v. 7 (2022): Revista Trabalho (En)Cena; e0220272526-148710.20873/2526-1487e022000reponame:Trabalho (En)Cenainstname:Universidade Federal do Tocantins (UFT)instacron:UFTporhttps://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/encena/article/view/13639/20747Copyright (c) 2022 Ana Claudia Pansera, Aline Perin Padilha, Thaís Cristina Gutstein Nazarhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessPansera, Ana ClaudiaPadilha, Aline PerinNazar, Thaís Cristina Gutstein2022-12-22T23:54:03Zoai:ojs.revista.uft.edu.br:article/13639Revistahttps://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/encena/oai2526-14872526-1487opendoar:2022-12-22T23:54:03Trabalho (En)Cena - Universidade Federal do Tocantins (UFT)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
HABILIDADES SOCIAIS EM PROFISSIONAIS DO SUAS NA PANDEMIA DE COVID-19 |
title |
HABILIDADES SOCIAIS EM PROFISSIONAIS DO SUAS NA PANDEMIA DE COVID-19 |
spellingShingle |
HABILIDADES SOCIAIS EM PROFISSIONAIS DO SUAS NA PANDEMIA DE COVID-19 Pansera, Ana Claudia CRAS CREAS HABILIDADES SOCIAIS COVID-19 CRAS CREAS Social Skills COVID 19 |
title_short |
HABILIDADES SOCIAIS EM PROFISSIONAIS DO SUAS NA PANDEMIA DE COVID-19 |
title_full |
HABILIDADES SOCIAIS EM PROFISSIONAIS DO SUAS NA PANDEMIA DE COVID-19 |
title_fullStr |
HABILIDADES SOCIAIS EM PROFISSIONAIS DO SUAS NA PANDEMIA DE COVID-19 |
title_full_unstemmed |
HABILIDADES SOCIAIS EM PROFISSIONAIS DO SUAS NA PANDEMIA DE COVID-19 |
title_sort |
HABILIDADES SOCIAIS EM PROFISSIONAIS DO SUAS NA PANDEMIA DE COVID-19 |
author |
Pansera, Ana Claudia |
author_facet |
Pansera, Ana Claudia Padilha, Aline Perin Nazar, Thaís Cristina Gutstein |
author_role |
author |
author2 |
Padilha, Aline Perin Nazar, Thaís Cristina Gutstein |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Pansera, Ana Claudia Padilha, Aline Perin Nazar, Thaís Cristina Gutstein |
dc.subject.por.fl_str_mv |
CRAS CREAS HABILIDADES SOCIAIS COVID-19 CRAS CREAS Social Skills COVID 19 |
topic |
CRAS CREAS HABILIDADES SOCIAIS COVID-19 CRAS CREAS Social Skills COVID 19 |
description |
The pandemic raised by the Covid-19 virus caused lots of changes on many work levels, including on the Unified Social Assistance System (USAS). Accordingly, the present study had - as a goal - to investigate the USAS professionals' social skills levels and its perceptions about the COVID-19 influence in the work environment. This survey counted on a sociodemographic questionnaire and the IHS-II, applied on 22 USAS professionals. Regarding results, 68,1% of the attendees maintained general classification on IHS between good and highly elaborated; regarding organizational environment, 81,8% of the attendees highlighted that the COVID-19 influenced on a negative way, as well as 50% of the participants feel overcharged because of that factor. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-12-22 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/encena/article/view/13639 10.20873/2526-1487e022027 |
url |
https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/encena/article/view/13639 |
identifier_str_mv |
10.20873/2526-1487e022027 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/encena/article/view/13639/20747 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Ana Claudia Pansera, Aline Perin Padilha, Thaís Cristina Gutstein Nazar http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Ana Claudia Pansera, Aline Perin Padilha, Thaís Cristina Gutstein Nazar http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Tocantins - UFT |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Tocantins - UFT |
dc.source.none.fl_str_mv |
Trabalho (En)Cena; Vol. 7 (2022): Revista Trabalho (En)Cena; e022027 Trabalho (En)Cena; Vol. 7 (2022): Revista Trabalho (En)Cena; e022027 Trabalho (En)Cena; Vol. 7 (2022): Revista Trabalho (En)Cena; e022027 Trabalho (En)Cena; v. 7 (2022): Revista Trabalho (En)Cena; e022027 2526-1487 10.20873/2526-1487e022000 reponame:Trabalho (En)Cena instname:Universidade Federal do Tocantins (UFT) instacron:UFT |
instname_str |
Universidade Federal do Tocantins (UFT) |
instacron_str |
UFT |
institution |
UFT |
reponame_str |
Trabalho (En)Cena |
collection |
Trabalho (En)Cena |
repository.name.fl_str_mv |
Trabalho (En)Cena - Universidade Federal do Tocantins (UFT) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808845367696949248 |