Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFU |
Texto Completo: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/38282 |
Resumo: | In Brazil, the high production of milk makes the dairy industry an important economic sector. However, the growth in the cost of the main inputs used in the manufacture of these products harms the profitability of the sector. In view of this, the application of concepts from the lean manufacturing philosophy and quality tools in the production process of organizations can prove to be a competitive advantage, since they seek to reduce costs by focusing on customer satisfaction and elimination of waste. In this sense, the objective of this work is to apply quality tools in the identification and analysis of losses in the production process of cream cheese in a dairy industry, to implement improvements to mitigate them. As for the methodology, the procedure used consists of a case study. Data were collected through semi-structured interviews, document analysis and verification sheets. For data analysis, the quality tools cause and effect diagram, Pareto diagram and x-bar control charts were used. The results showed that the critical cause of product loss was weight variation, which occurs when the product is packaged outside the weight range established by the quality sector. From the implemented improvements, the analysis of the control charts indicated that the continuous process was out of control, requiring a more in-depth study on the causes of instability in the process. |
id |
UFU_1cb06b81cfb820233e257b500f9e4877 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufu.br:123456789/38282 |
network_acronym_str |
UFU |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFU |
repository_id_str |
|
spelling |
Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticíniosFerramentas da qualidadePerdas no processoCartas de controleCNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO::GERENCIA DE PRODUCAO::PLANEJAMENTO, PROJETO E CONTROLE DE SISTEMAS DE PRODUCAOIn Brazil, the high production of milk makes the dairy industry an important economic sector. However, the growth in the cost of the main inputs used in the manufacture of these products harms the profitability of the sector. In view of this, the application of concepts from the lean manufacturing philosophy and quality tools in the production process of organizations can prove to be a competitive advantage, since they seek to reduce costs by focusing on customer satisfaction and elimination of waste. In this sense, the objective of this work is to apply quality tools in the identification and analysis of losses in the production process of cream cheese in a dairy industry, to implement improvements to mitigate them. As for the methodology, the procedure used consists of a case study. Data were collected through semi-structured interviews, document analysis and verification sheets. For data analysis, the quality tools cause and effect diagram, Pareto diagram and x-bar control charts were used. The results showed that the critical cause of product loss was weight variation, which occurs when the product is packaged outside the weight range established by the quality sector. From the implemented improvements, the analysis of the control charts indicated that the continuous process was out of control, requiring a more in-depth study on the causes of instability in the process.Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)No Brasil, a alta produção de leite faz com que a indústria de produtos lácteos seja um importante setor econômico. No entanto, o crescimento no custo dos principais insumos utilizados na fabricação destes produtos prejudica a rentabilidade do setor. Diante disto, a aplicação de conceitos da filosofia lean manufacturing e das ferramentas da qualidade no processo produtivo das organizações pode mostrar-se como um diferencial competitivo, uma vez que estes buscam a diminuição de custos focando na satisfação dos clientes e eliminação de desperdícios. Neste sentido, o objetivo deste trabalho foi aplicar ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas no processo produtivo do queijo tipo cream cheese em uma indústria de laticínios, a fim de implementar melhorias para mitigá-las. Quanto à metodologia, o procedimento utilizado consiste em um estudo de caso. Os dados foram coletados por meio de entrevistas semiestruturadas, análise documental e folhas de verificação. Para análise dos dados foram utilizadas as ferramentas da qualidade diagrama de causa e efeito, diagrama de Pareto e cartas de controle x-barra. Os resultados mostraram que a causa crítica de perda de produto foi aquela por variação de peso, que ocorre quando o produto é envasado fora da faixa de peso estabelecida pelo setor da qualidade. Após as melhorias implementadas, a análise das cartas de controle indicou que o processo continuou fora de controle, sendo necessário a realização de um estudo mais aprofundado sobre as causas de instabilidade no processo.Universidade Federal de UberlândiaBrasilEngenharia de ProduçãoRosa, Vanessa Aparecida de Oliveirahttp://lattes.cnpq.br/2547241520865681Almeida, Luís Fernando Magnanini dehttp://lattes.cnpq.br/9522305814931992Penteado, Ricardo Batistahttp://lattes.cnpq.br/3975026202649430Garcia, Ana PaulaPratti, Stéfani Pereira da Silva2023-06-30T15:58:34Z2023-06-30T15:58:34Z2023-06-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfGARCIA, Ana Paula; PRATTI, Stéfani Pereira da Silva. Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios. 2023. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Produção) – Universidade Federal de Uberlândia, Ituiutaba, 2023.https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/38282porhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFUinstname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFU2023-07-01T06:25:26Zoai:repositorio.ufu.br:123456789/38282Repositório InstitucionalONGhttp://repositorio.ufu.br/oai/requestdiinf@dirbi.ufu.bropendoar:2023-07-01T06:25:26Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios |
title |
Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios |
spellingShingle |
Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios Garcia, Ana Paula Ferramentas da qualidade Perdas no processo Cartas de controle CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO::GERENCIA DE PRODUCAO::PLANEJAMENTO, PROJETO E CONTROLE DE SISTEMAS DE PRODUCAO |
title_short |
Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios |
title_full |
Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios |
title_fullStr |
Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios |
title_full_unstemmed |
Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios |
title_sort |
Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios |
author |
Garcia, Ana Paula |
author_facet |
Garcia, Ana Paula Pratti, Stéfani Pereira da Silva |
author_role |
author |
author2 |
Pratti, Stéfani Pereira da Silva |
author2_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Rosa, Vanessa Aparecida de Oliveira http://lattes.cnpq.br/2547241520865681 Almeida, Luís Fernando Magnanini de http://lattes.cnpq.br/9522305814931992 Penteado, Ricardo Batista http://lattes.cnpq.br/3975026202649430 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Garcia, Ana Paula Pratti, Stéfani Pereira da Silva |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Ferramentas da qualidade Perdas no processo Cartas de controle CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO::GERENCIA DE PRODUCAO::PLANEJAMENTO, PROJETO E CONTROLE DE SISTEMAS DE PRODUCAO |
topic |
Ferramentas da qualidade Perdas no processo Cartas de controle CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO::GERENCIA DE PRODUCAO::PLANEJAMENTO, PROJETO E CONTROLE DE SISTEMAS DE PRODUCAO |
description |
In Brazil, the high production of milk makes the dairy industry an important economic sector. However, the growth in the cost of the main inputs used in the manufacture of these products harms the profitability of the sector. In view of this, the application of concepts from the lean manufacturing philosophy and quality tools in the production process of organizations can prove to be a competitive advantage, since they seek to reduce costs by focusing on customer satisfaction and elimination of waste. In this sense, the objective of this work is to apply quality tools in the identification and analysis of losses in the production process of cream cheese in a dairy industry, to implement improvements to mitigate them. As for the methodology, the procedure used consists of a case study. Data were collected through semi-structured interviews, document analysis and verification sheets. For data analysis, the quality tools cause and effect diagram, Pareto diagram and x-bar control charts were used. The results showed that the critical cause of product loss was weight variation, which occurs when the product is packaged outside the weight range established by the quality sector. From the implemented improvements, the analysis of the control charts indicated that the continuous process was out of control, requiring a more in-depth study on the causes of instability in the process. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-06-30T15:58:34Z 2023-06-30T15:58:34Z 2023-06-12 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
GARCIA, Ana Paula; PRATTI, Stéfani Pereira da Silva. Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios. 2023. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Produção) – Universidade Federal de Uberlândia, Ituiutaba, 2023. https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/38282 |
identifier_str_mv |
GARCIA, Ana Paula; PRATTI, Stéfani Pereira da Silva. Aplicação de ferramentas da qualidade na identificação e análise das perdas do processo produtivo de uma indústria de laticínios. 2023. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Produção) – Universidade Federal de Uberlândia, Ituiutaba, 2023. |
url |
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/38282 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Uberlândia Brasil Engenharia de Produção |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Uberlândia Brasil Engenharia de Produção |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFU instname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU) instacron:UFU |
instname_str |
Universidade Federal de Uberlândia (UFU) |
instacron_str |
UFU |
institution |
UFU |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFU |
collection |
Repositório Institucional da UFU |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU) |
repository.mail.fl_str_mv |
diinf@dirbi.ufu.br |
_version_ |
1813711589053825024 |