Relação experimental entre o raio de curvatura natural do cavaco e os principais parâmetros de usinagem
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Data de Publicação: | 1999 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFU |
Texto Completo: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/29801 http://doi.org/10.14393/ufu.di.1999.22 |
Resumo: | A betwween relationship Chip curling and the main cutting parameters was experimentaly determined. The parameters considered were cutting speed, feed rate, depth of cut and rake angle. Orthogonal cutting of ABNT 1020 and ABNT 5140 steels was performed and recorded with a VHS camera and the chip curling was determined using a image analyser. A third degree polinomial function was adjusted for the set of points encountered and the ranking of the influence of the parameters was found by using the Sensibility Adjust Technique. In decreasing order for the ABNT 1020 Steel the ranking was: depth of cut, feed rate, rake angle and cutting speed. For the ABNT 5140 steel the ranking was: depth of cut, rake angle, feed rate and cutting speed. |
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Relação experimental entre o raio de curvatura natural do cavaco e os principais parâmetros de usinagemExperimental relationship between the natural chip radius of curvature and the main machining parametersRaio de curvatura natural do cavacoFunção polinomial de terceiro grauCNPQ::ENGENHARIASUsinagemCurvaturaA betwween relationship Chip curling and the main cutting parameters was experimentaly determined. The parameters considered were cutting speed, feed rate, depth of cut and rake angle. Orthogonal cutting of ABNT 1020 and ABNT 5140 steels was performed and recorded with a VHS camera and the chip curling was determined using a image analyser. A third degree polinomial function was adjusted for the set of points encountered and the ranking of the influence of the parameters was found by using the Sensibility Adjust Technique. In decreasing order for the ABNT 1020 Steel the ranking was: depth of cut, feed rate, rake angle and cutting speed. For the ABNT 5140 steel the ranking was: depth of cut, rake angle, feed rate and cutting speed.Dissertação (Mestrado)Neste trabalho determinou-se experimentalmente a relação entre o raio de curvatura natural do cavaco e os principais parâmetros de usinagem (velocidade de corte, avanço, ângulo de saida da ferramenta e profundidade de corte), no corte ortogonal, dos aços ABNT 1020 e ABNT 5 1 4 0 . Os raios de curvatura foram determinados através de um analisador de imagens, após a filmagem e gravação dos testes em video cassete. Ajustou-se uma função polinomial de terceiro grau, para o conjunto de pontos encontrados, e através de um ajuste de sensibilidade, encontrou-se os parâmetros mais influentes na curvatura natural do cavaco. Em ordem decrescente: para o aço ABNT 1 0 2 0 , profundidade de corte, avanço, ângulo de saida e velocidade de corte e para o aço ABNT 5 1 4 0 , profundidade de corte, ângulo de saida, avanço e velocidade de corte respectivamente.Universidade Federal de UberlândiaBrasilPrograma de Pós-graduação em Engenharia MecânicaMachado, Álisson Rochahttp://lattes.cnpq.br/0203667980247686Abrão, Alexandre MendesOliveira, João Fernando Gomes deDuarte, Marcus Antônio VianaSantos, Gabriel José dosSales, Wisley Falco2020-09-01T16:15:50Z2020-09-01T16:15:50Z1999info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfSALES, Wisley Falco. Relação experimental entre o raio de curvatura natural do cavaco e os principais parâmetros de usinagem. 1999. 91 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Mecânica) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2020. DOI http://doi.org/10.14393/ufu.di.1999.22https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/29801http://doi.org/10.14393/ufu.di.1999.22porhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFUinstname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFU2020-09-02T06:19:17Zoai:repositorio.ufu.br:123456789/29801Repositório InstitucionalONGhttp://repositorio.ufu.br/oai/requestdiinf@dirbi.ufu.bropendoar:2020-09-02T06:19:17Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false |
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A betwween relationship Chip curling and the main cutting parameters was experimentaly determined. The parameters considered were cutting speed, feed rate, depth of cut and rake angle. Orthogonal cutting of ABNT 1020 and ABNT 5140 steels was performed and recorded with a VHS camera and the chip curling was determined using a image analyser. A third degree polinomial function was adjusted for the set of points encountered and the ranking of the influence of the parameters was found by using the Sensibility Adjust Technique. In decreasing order for the ABNT 1020 Steel the ranking was: depth of cut, feed rate, rake angle and cutting speed. For the ABNT 5140 steel the ranking was: depth of cut, rake angle, feed rate and cutting speed. |
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