Ensaios para produção de biossurfactantes pela levedura Starmerella bombicola em meio de cultura contendo resíduos agroindustriais
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Data de Publicação: | 2018 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFU |
Texto Completo: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/24952 |
Resumo: | The Starmerella Bombicola is a non-pathogenic yeast producing the biosurfactant sophorolipid. The sophorolipid is classified as a promising compound and offers several advantages over chemical surfactants, among them, the specific activity that remains with the temperature variation, low toxicity, biodegradability and can be produced in large quantities. However, the costs for your production are high, so the present study used industrial waste such as cane molasses and the corn steep liquor (CSL) for biosurfactant production and use of different types of vegetable oils and olive mill wastewater (OMW) to assist in the fermentative process to reduce costs of raw material. The results showed that the raw materials analyzed can be used as a substitute of glucose and yeast extract, since there was reduced surface tension and good cell growth both in bioreactor and Erlenmeyer. In addition, the soybean oil also can be used as a helper substance in the production of sophorolipid. |
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Ensaios para produção de biossurfactantes pela levedura Starmerella bombicola em meio de cultura contendo resíduos agroindustriaisEssays to the production of biosurfactants by yeast Starmerella Bombicola in culture medium containing agroindustry residuesStarmerella bombicolaBiossurfactanteÓleo vegetalResíduos industriaisTensão superficialDensidade óticaCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::BIOQUIMICAThe Starmerella Bombicola is a non-pathogenic yeast producing the biosurfactant sophorolipid. The sophorolipid is classified as a promising compound and offers several advantages over chemical surfactants, among them, the specific activity that remains with the temperature variation, low toxicity, biodegradability and can be produced in large quantities. However, the costs for your production are high, so the present study used industrial waste such as cane molasses and the corn steep liquor (CSL) for biosurfactant production and use of different types of vegetable oils and olive mill wastewater (OMW) to assist in the fermentative process to reduce costs of raw material. The results showed that the raw materials analyzed can be used as a substitute of glucose and yeast extract, since there was reduced surface tension and good cell growth both in bioreactor and Erlenmeyer. In addition, the soybean oil also can be used as a helper substance in the production of sophorolipid.Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)A Starmerella bombicola é uma levedura não patogênica produtora do biossurfactante soforolipídio. O soforolipídio é classificado como um composto promissor e oferece várias vantagens em relação aos surfactantes químicos, dentre eles, a atividade específica que se mantém com a variação de temperatura, baixa toxicidade, biodegradabilidade e que pode ser produzido em grandes quantidades. Entretanto, os custos para sua produção são altos, por isso, o presente estudo utilizou resíduos industriais como o melaço de cana-de-açúcar e o “corn steep liquor” (CSL) para produção de biossurfactante e utilização de diferentes tipos de óleos vegetais e resíduo da extração do óleo de oliva (OMW) para auxiliar no processo fermentativo ao reduzir os custos da matéria prima. Os resultados mostraram que as matérias primas analisadas podem ser utilizadas como substitutos da glicose e extrato de levedura, visto que, houve redução da tensão superficial e bom crescimento celular tanto em biorreator e em Erlenmeyer. Além disso, o óleo de soja também pode ser utilizado como substância auxiliadora na produção do soforolipídio.Universidade Federal de UberlândiaBrasilBiotecnologiaCampos, Edgar Silveirahttp://lattes.cnpq.br/1143187944384623Ferreira, Juliana de Souzahttp://lattes.cnpq.br/3559717674809595Sousa, Thamirys Gimenes Coutinho dehttp://lattes.cnpq.br/9783016033620107Rodrigues, Pedro Henrique Machado2019-04-25T14:34:15Z2019-04-25T14:34:15Z2018-12-18info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfRODRIGUES, Pedro Henrique Machado. Ensaios para produção de biossurfactantes pela levedura Starmerella bombicola em meio de cultura contendo resíduos agroindustriais. 40 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Biotecnologia) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2018.https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/24952porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFUinstname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFU2019-04-26T06:05:02Zoai:repositorio.ufu.br:123456789/24952Repositório InstitucionalONGhttp://repositorio.ufu.br/oai/requestdiinf@dirbi.ufu.bropendoar:2019-04-26T06:05:02Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false |
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