Aplicação da metodologia Lean Manufacturing em uma fábrica de gelados comestíveis
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2019 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFU |
Texto Completo: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/26460 |
Resumo: | With the market growth, competitiveness increases, so the problems will arise, because of that it is necessary that companies seek on production methods improvements. Producing with less resources fast and efficiently, this is the goal of most of companies which wish to remain in the market. Therefore, the present work aims to propose improvements in the production process of an edible ice cream factory through the concepts and tools of Lean Manufacturing. With Value Stream Mapping (MFV) it is possible to visualize the entire production flow, from the suppliers to the final customer, and compare the Takt Time times, cycle time, availability of each process step. The methodological procedure adopted was the case study, based on the qualitative and quantitative approach. The map of the current state of the company was designed, helping to identify the correct lean tool for each type of waste. As a result, several improvements were suggested based on current mapping, observations in the work environment and interviews, which could lead to reduction in cycle times by 12.1%, if imploded. |
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Aplicação da metodologia Lean Manufacturing em uma fábrica de gelados comestíveisApplication of lean manufacturing methodology in an edible ice cream factoryEliminação de desperdíciosLean ManufacturingMapeamento do Fluxo de ValorCNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAOWith the market growth, competitiveness increases, so the problems will arise, because of that it is necessary that companies seek on production methods improvements. Producing with less resources fast and efficiently, this is the goal of most of companies which wish to remain in the market. Therefore, the present work aims to propose improvements in the production process of an edible ice cream factory through the concepts and tools of Lean Manufacturing. With Value Stream Mapping (MFV) it is possible to visualize the entire production flow, from the suppliers to the final customer, and compare the Takt Time times, cycle time, availability of each process step. The methodological procedure adopted was the case study, based on the qualitative and quantitative approach. The map of the current state of the company was designed, helping to identify the correct lean tool for each type of waste. As a result, several improvements were suggested based on current mapping, observations in the work environment and interviews, which could lead to reduction in cycle times by 12.1%, if imploded.Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)Com o crescimento do mercado, a competitividade aumenta, sendo assim, os problemas surgem, por isso, é necessário que as empresas busquem melhorias dos métodos produtivos. Produzir com menos recursos, de maneira rápida e eficiente, esse é o objetivo de todos os empreendimentos que desejam permanecer no mercado. Diante disso, o presente trabalho tem como objetivo propor melhorias no processo produtivo de uma fábrica de gelados comestíveis, através dos conceitos e ferramentas do Lean Manufacturing. Com o Mapeamento do Fluxo de Valor (MFV) é possível visualizar todo o fluxo produtivo, desde os fornecedores até o cliente final e comparar os tempos de Takt Time, tempo de ciclo, disponibilidades de cada etapa processo. O procedimento metodológico adotado foi o estudo de caso, tendo como base a abordagem qualitativa e quantitativa. O mapa do estado atual da empresa foi desenhado, auxiliando na identificação da ferramenta enxuta correta para cada tipo de desperdício. Como resultado, várias melhorias foram sugeridas com base no mapeamento atual, nas observações no ambiente laboral e entrevistas, que poderá levar a redução nos tempos de ciclos em 12,1%, caso seja implantado.Universidade Federal de UberlândiaBrasilEngenharia de ProduçãoPenteado, Ricardo Batistahttp://lattes.cnpq.br/3975026202649430Borges, Adelanne Amélia2019-08-02T14:34:46Z2019-08-02T14:34:46Z2019-07-08info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfBORGES, Adelanne Amélia. Aplicação da metodologia Lean Manufacturing em uma fábrica de gelados comestíveis. 2019. 56 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Produção) – Universidade Federal de Uberlândia, Ituiutaba, 2019.https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/26460porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFUinstname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFU2020-01-30T06:07:30Zoai:repositorio.ufu.br:123456789/26460Repositório InstitucionalONGhttp://repositorio.ufu.br/oai/requestdiinf@dirbi.ufu.bropendoar:2020-01-30T06:07:30Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false |
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