DETERMINATION OF MOISTURE CONTENT FROM GUACO WITH MICROWAVE OVEN
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Engenharia na Agricultura |
Texto Completo: | https://periodicos.ufv.br/reveng/article/view/190 |
Resumo: | This study was done to develop a quick method to determine moisture content of guaco’s leaves (Mikania glomerata Sprengel), to assist in research on medicinal and aromatic plants. Guaco’s leaves with moisture content between 7 to 82 % w.b. were exposed in a microwave oven set at 340, 570, 660 or 880 W, for 3, 4 or 5 minutes. In order to determine the regression equations, the results of moisture content determined by the microwave method were correlated with the values determined with standard gravimetric method. The most appropriate power and exposure time combination was founfd to be 660 W for 3 minutes. The microwave oven appears to be a viable alternative for determination of moisture content of guaco’s leaves. |
id |
UFV-2_4d650e7225fef738591664424e030e91 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.ufv.br:article/190 |
network_acronym_str |
UFV-2 |
network_name_str |
Engenharia na Agricultura |
repository_id_str |
|
spelling |
DETERMINATION OF MOISTURE CONTENT FROM GUACO WITH MICROWAVE OVENNOTA TÉCNICA: DETERMINAÇÃO DO TEOR DE ÁGUA DE GUACO COM FORNO MICROONDASsecagemtempo de secagemmatéria secaMikania glomerata SprengelestufaThis study was done to develop a quick method to determine moisture content of guaco’s leaves (Mikania glomerata Sprengel), to assist in research on medicinal and aromatic plants. Guaco’s leaves with moisture content between 7 to 82 % w.b. were exposed in a microwave oven set at 340, 570, 660 or 880 W, for 3, 4 or 5 minutes. In order to determine the regression equations, the results of moisture content determined by the microwave method were correlated with the values determined with standard gravimetric method. The most appropriate power and exposure time combination was founfd to be 660 W for 3 minutes. The microwave oven appears to be a viable alternative for determination of moisture content of guaco’s leaves.Objetivo deste estudo foi desenvolver um método rápido para determinar o teor de água das folhas de guaco (Mikania glomerata Sprengel), focando no apoio a pesquisa sobre plantas medicinais e aromáticas. Um forno de microondas foi utilizado para essa finalidade. Folhas de guaco com teor de umidade de 7 a 82% b.u. foram utilizados nos testes. Quatro níveis diferentes de calibração de energia (340, 570, 660 e 880W) e três períodos de tempo de exposição à radiação (3, 4, 5 minutos) foram usados para determinar o teor de água de folhas de guaco. A fim de determinar as equações de regressão, os resultados do teor de água encontrado utilizando-se o método de microondas foram correlacionados com os valores encontrados com o método padrão (método gravimétrico). Os resultados mostraram que a potência e tempo exposição mais adequados foram 660W e 3 minutos, respectivamente. O forno de microondas mostrou-se alternativa viável para a determinação do teor de água de folhas de guaco.Universidade Federal de Viçosa - UFV2011-12-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufv.br/reveng/article/view/19010.13083/reveng.v19i6.208Engineering in Agriculture; Vol. 19 No. 6 (2011); 503-509Revista Engenharia na Agricultura - REVENG; v. 19 n. 6 (2011); 503-5092175-68131414-398410.13083/reveng.v19i6reponame:Engenharia na Agriculturainstname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVporhttps://periodicos.ufv.br/reveng/article/view/190/154Rocha, Ronicely PereiraMelo, Evandro de CastroRadunz, Lauri Lourençoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-01-19T12:59:50Zoai:ojs.periodicos.ufv.br:article/190Revistahttps://periodicos.ufv.br/revengPUBhttps://periodicos.ufv.br/reveng/oairevistaengenharianagricultura@gmail.com||andrerosa@ufv.br||tramitacao.reveng@gmail.com|| reveng@ufv.br2175-68131414-3984opendoar:2023-01-19T12:59:50Engenharia na Agricultura - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
DETERMINATION OF MOISTURE CONTENT FROM GUACO WITH MICROWAVE OVEN NOTA TÉCNICA: DETERMINAÇÃO DO TEOR DE ÁGUA DE GUACO COM FORNO MICROONDAS |
title |
DETERMINATION OF MOISTURE CONTENT FROM GUACO WITH MICROWAVE OVEN |
spellingShingle |
DETERMINATION OF MOISTURE CONTENT FROM GUACO WITH MICROWAVE OVEN Rocha, Ronicely Pereira secagem tempo de secagem matéria seca Mikania glomerata Sprengel estufa |
title_short |
DETERMINATION OF MOISTURE CONTENT FROM GUACO WITH MICROWAVE OVEN |
title_full |
DETERMINATION OF MOISTURE CONTENT FROM GUACO WITH MICROWAVE OVEN |
title_fullStr |
DETERMINATION OF MOISTURE CONTENT FROM GUACO WITH MICROWAVE OVEN |
title_full_unstemmed |
DETERMINATION OF MOISTURE CONTENT FROM GUACO WITH MICROWAVE OVEN |
title_sort |
DETERMINATION OF MOISTURE CONTENT FROM GUACO WITH MICROWAVE OVEN |
author |
Rocha, Ronicely Pereira |
author_facet |
Rocha, Ronicely Pereira Melo, Evandro de Castro Radunz, Lauri Lourenço |
author_role |
author |
author2 |
Melo, Evandro de Castro Radunz, Lauri Lourenço |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Rocha, Ronicely Pereira Melo, Evandro de Castro Radunz, Lauri Lourenço |
dc.subject.por.fl_str_mv |
secagem tempo de secagem matéria seca Mikania glomerata Sprengel estufa |
topic |
secagem tempo de secagem matéria seca Mikania glomerata Sprengel estufa |
description |
This study was done to develop a quick method to determine moisture content of guaco’s leaves (Mikania glomerata Sprengel), to assist in research on medicinal and aromatic plants. Guaco’s leaves with moisture content between 7 to 82 % w.b. were exposed in a microwave oven set at 340, 570, 660 or 880 W, for 3, 4 or 5 minutes. In order to determine the regression equations, the results of moisture content determined by the microwave method were correlated with the values determined with standard gravimetric method. The most appropriate power and exposure time combination was founfd to be 660 W for 3 minutes. The microwave oven appears to be a viable alternative for determination of moisture content of guaco’s leaves. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-12-23 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.ufv.br/reveng/article/view/190 10.13083/reveng.v19i6.208 |
url |
https://periodicos.ufv.br/reveng/article/view/190 |
identifier_str_mv |
10.13083/reveng.v19i6.208 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.ufv.br/reveng/article/view/190/154 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Viçosa - UFV |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Viçosa - UFV |
dc.source.none.fl_str_mv |
Engineering in Agriculture; Vol. 19 No. 6 (2011); 503-509 Revista Engenharia na Agricultura - REVENG; v. 19 n. 6 (2011); 503-509 2175-6813 1414-3984 10.13083/reveng.v19i6 reponame:Engenharia na Agricultura instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV) instacron:UFV |
instname_str |
Universidade Federal de Viçosa (UFV) |
instacron_str |
UFV |
institution |
UFV |
reponame_str |
Engenharia na Agricultura |
collection |
Engenharia na Agricultura |
repository.name.fl_str_mv |
Engenharia na Agricultura - Universidade Federal de Viçosa (UFV) |
repository.mail.fl_str_mv |
revistaengenharianagricultura@gmail.com||andrerosa@ufv.br||tramitacao.reveng@gmail.com|| reveng@ufv.br |
_version_ |
1800211144551432192 |