Fat Quality Control Workshop

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: VITORIANO, Talyssa
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: BARBOSA, Isabella Ribeiro, MENDONÇA, Andreza Pereira, RIBEIRO , Sylviane Beck
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Elo (Viçosa, Online)
Texto Completo: https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15293
Resumo: This report deals with activities developed during the curricularization of the extension of the project “Management of non-timber products: multiple use of Amazonian species” carried out by undergraduate students of forestry engineering at the Federal Institute of Education, Sciences and Technology of Rondônia, aiming to train academics of the course of pharmacy at Centro Universitário Estácio de Ji-Paraná for the effective quality control of vegetable oils, by carrying out analytical tests and interpreting the data obtained. The participants received theoretical training and developed practical activities to determine the acidity and peroxidation levels of oils. There was interactive participation on the part of the students with the clarification of doubts and empirical contributions on the subject. It was found that the workshop enabled the training of human resources, complementing academic training for the practice and interpretation of quality control tests on vegetable oils and fats.
id UFV-9_c155054ed03b2d5759fdd0a964392a49
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.ufv.br:article/15293
network_acronym_str UFV-9
network_name_str Elo (Viçosa, Online)
repository_id_str
spelling Fat Quality Control WorkshopTaller de control de calidad de grasaOficina de controle de qualidade de gorduras vegetaisCurrículo de extensiónControl de calidadGrasas vegetalesCiencias AmbientalesRecursos NaturalesCurricularização da extensãoControle de qualidadeGorduras vegetaisCiências AmbientaisRecursos NaturaisExtension curriculumQuality controlVegetable fatsEnvironmental SciencesNatural ResourcesThis report deals with activities developed during the curricularization of the extension of the project “Management of non-timber products: multiple use of Amazonian species” carried out by undergraduate students of forestry engineering at the Federal Institute of Education, Sciences and Technology of Rondônia, aiming to train academics of the course of pharmacy at Centro Universitário Estácio de Ji-Paraná for the effective quality control of vegetable oils, by carrying out analytical tests and interpreting the data obtained. The participants received theoretical training and developed practical activities to determine the acidity and peroxidation levels of oils. There was interactive participation on the part of the students with the clarification of doubts and empirical contributions on the subject. It was found that the workshop enabled the training of human resources, complementing academic training for the practice and interpretation of quality control tests on vegetable oils and fats.Este relato de experiencia trata de las actividades desarrolladas durante la curricularización de la extensión del proyecto “Gestión de productos no maderables: uso múltiple de especies amazónicas” realizado por estudiantes de ingeniería forestal de Instituto Federal de Educación, Ciencia y Tecnología de Rondônia, con el objetivo de capacitar a estudiantes de pregrado de farmacia de Centro Universitario Estácio de Ji-Paraná para la efectiva control de calidad de los aceites vegetales, mediante la realización de ensayos analíticos, cálculos e interpretación de los datos obtenidos. Los participantes recibieron formación teórica y desarrollaron actividades prácticas para determinar los niveles de acidez y peroxidación de aceites y mantecas. Hubo participación interactiva por parte de los estudiantes con la aclaración de dudas y aportes empíricos sobre el tema. Se constató que el taller permitió la formación de recursos humanos, complementando la formación académica para la práctica e interpretación de pruebas de control de calidad en aceites y grasas vegetales.Este relato aborda sobre atividades desenvolvidas durante a curricularização da extensão do projeto “Manejo de produtos não madeireiros: uso múltiplo de espécies amazônicas” realizada por graduandos da engenharia florestal do Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia de Rondônia, objetivando capacitar acadêmicos do curso de farmácia do Centro Universitário Estácio de Ji-Paraná para o efetivo controle de qualidade de óleos vegetais, por meio da realização de testes analíticos e interpretação de dados obtidos. Os participantes receberam treinamento teórico e desenvolveram atividades práticas para determinação dos teores de acidez e peroxidação de óleos. Houve participação interativa por parte dos discentes com o esclarecimento de dúvidas e contribuições empíricas sobre o tema. Constatou-se que a oficina viabilizou a capacitação de recursos humanos, complementando a formação acadêmica para prática e interpretação de testes de controle de qualidade em óleos e gorduras vegetais.Universidade Federal de Viçosa2023-06-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/1529310.21284/elo.v12i.15293Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 12 (2023): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 12 (2023): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos em Extensão; v. 12 (2023): Fluxo Contínuo2317-54512317-191X10.21284/elo.v12ireponame:Elo (Viçosa, Online)instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVporhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15293/7995Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensãohttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessVITORIANO, TalyssaBARBOSA, Isabella RibeiroMENDONÇA, Andreza Pereira RIBEIRO , Sylviane Beck2023-06-07T18:16:41Zoai:ojs.periodicos.ufv.br:article/15293Revistahttps://periodicos.ufv.br/eloPUBhttps://periodicos.ufv.br/elo/oaielo@ufv.br2317-54512317-191Xopendoar:2023-06-07T18:16:41Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false
dc.title.none.fl_str_mv Fat Quality Control Workshop
Taller de control de calidad de grasa
Oficina de controle de qualidade de gorduras vegetais
title Fat Quality Control Workshop
spellingShingle Fat Quality Control Workshop
VITORIANO, Talyssa
Currículo de extensión
Control de calidad
Grasas vegetales
Ciencias Ambientales
Recursos Naturales
Curricularização da extensão
Controle de qualidade
Gorduras vegetais
Ciências Ambientais
Recursos Naturais
Extension curriculum
Quality control
Vegetable fats
Environmental Sciences
Natural Resources
title_short Fat Quality Control Workshop
title_full Fat Quality Control Workshop
title_fullStr Fat Quality Control Workshop
title_full_unstemmed Fat Quality Control Workshop
title_sort Fat Quality Control Workshop
author VITORIANO, Talyssa
author_facet VITORIANO, Talyssa
BARBOSA, Isabella Ribeiro
MENDONÇA, Andreza Pereira
RIBEIRO , Sylviane Beck
author_role author
author2 BARBOSA, Isabella Ribeiro
MENDONÇA, Andreza Pereira
RIBEIRO , Sylviane Beck
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv VITORIANO, Talyssa
BARBOSA, Isabella Ribeiro
MENDONÇA, Andreza Pereira
RIBEIRO , Sylviane Beck
dc.subject.por.fl_str_mv Currículo de extensión
Control de calidad
Grasas vegetales
Ciencias Ambientales
Recursos Naturales
Curricularização da extensão
Controle de qualidade
Gorduras vegetais
Ciências Ambientais
Recursos Naturais
Extension curriculum
Quality control
Vegetable fats
Environmental Sciences
Natural Resources
topic Currículo de extensión
Control de calidad
Grasas vegetales
Ciencias Ambientales
Recursos Naturales
Curricularização da extensão
Controle de qualidade
Gorduras vegetais
Ciências Ambientais
Recursos Naturais
Extension curriculum
Quality control
Vegetable fats
Environmental Sciences
Natural Resources
description This report deals with activities developed during the curricularization of the extension of the project “Management of non-timber products: multiple use of Amazonian species” carried out by undergraduate students of forestry engineering at the Federal Institute of Education, Sciences and Technology of Rondônia, aiming to train academics of the course of pharmacy at Centro Universitário Estácio de Ji-Paraná for the effective quality control of vegetable oils, by carrying out analytical tests and interpreting the data obtained. The participants received theoretical training and developed practical activities to determine the acidity and peroxidation levels of oils. There was interactive participation on the part of the students with the clarification of doubts and empirical contributions on the subject. It was found that the workshop enabled the training of human resources, complementing academic training for the practice and interpretation of quality control tests on vegetable oils and fats.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-06-07
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15293
10.21284/elo.v12i.15293
url https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15293
identifier_str_mv 10.21284/elo.v12i.15293
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15293/7995
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensão
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensão
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
dc.source.none.fl_str_mv Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 12 (2023): Fluxo Contínuo
Revista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 12 (2023): Fluxo Contínuo
Revista ELO – Diálogos em Extensão; v. 12 (2023): Fluxo Contínuo
2317-5451
2317-191X
10.21284/elo.v12i
reponame:Elo (Viçosa, Online)
instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron:UFV
instname_str Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron_str UFV
institution UFV
reponame_str Elo (Viçosa, Online)
collection Elo (Viçosa, Online)
repository.name.fl_str_mv Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)
repository.mail.fl_str_mv elo@ufv.br
_version_ 1803387499454660608