Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Elo (Viçosa, Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14693 |
Resumo: | Social media can be used as a tool for disseminating information. This work reports the activities carried out by the extension project “Farmalimentos”, using Instagram® as a means of disseminating scientific content in the area of food science, in order to combat misinformation disseminated by society. The project is composed by students and professors from the Pharmacy course at the Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ). The themes of the posts were defined together, elaborated by the students, under the supervision of the guiding professors. During the period from November 12, 2019 to September 2, 2021, there were 31 publications on the account @farmalimentos. The frame “Did you know?”, “Myth or truth?” and “Food fraud” reached 974, 775 and 754 accounts, respectively. We hope to have contributed to the training of students and the dissemination of reliable information to the population, in order to help them choose healthier and safer foods. |
id |
UFV-9_ecf2dc756ae205e15d2fad8293b9c762 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.ufv.br:article/14693 |
network_acronym_str |
UFV-9 |
network_name_str |
Elo (Viçosa, Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food scienceUso de Instagram® como estrategia de difusión del conocimiento sobre ciencia de los alimentosUtilização do Instagram® como estratégia para disseminação de conhecimento acerca da ciência dos alimentos AlimentaciónDesinformaciónDivulgación científicaPostesRedes socialesAlimentosDesinformaçõesDivulgação científicaPostagensRedes sociaisFoodsMisinformationScientific divulgationPostsSocial midiaSocial media can be used as a tool for disseminating information. This work reports the activities carried out by the extension project “Farmalimentos”, using Instagram® as a means of disseminating scientific content in the area of food science, in order to combat misinformation disseminated by society. The project is composed by students and professors from the Pharmacy course at the Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ). The themes of the posts were defined together, elaborated by the students, under the supervision of the guiding professors. During the period from November 12, 2019 to September 2, 2021, there were 31 publications on the account @farmalimentos. The frame “Did you know?”, “Myth or truth?” and “Food fraud” reached 974, 775 and 754 accounts, respectively. We hope to have contributed to the training of students and the dissemination of reliable information to the population, in order to help them choose healthier and safer foods.Las redes sociales se pueden utilizar como una herramienta para difundir información. Este trabajo da cuenta de las actividades realizadas por el proyecto de extensión “Farmalimentos”, utilizando Instagram® como medio de difusión de contenidos científicos en el campo de la ciencia de los alimentos, con el fin de combatir la desinformación difundida por la sociedad. El proyecto está compuesto por estudiantes y profesores del curso de Farmacia de la Universidad Federal del Rio de Janeiro (UFRJ). Los temas de los puestos fueron definidos en conjunto, elaborados por los estudiantes, bajo la supervisión de los profesores guías. Durante el período del 12 de noviembre de 2019 al 2 de septiembre de 2021 se realizaron 31 publicaciones en la cuenta @farmalimentos. Los cuadros “¿Sabías que?”, “¿Mito o verdad?” y “Fraude alimentario” alcanzó 974, 775 y 754 cuentas, respectivamente. Esperamos haber contribuido a la formación de los estudiantes y la difusión de información confiable a la población, para ayudarlos a elegir alimentos más saludables y seguros.As mídias sociais podem ser utilizadas como ferramenta de divulgação de informações. Esse trabalho relata as atividades realizadas pelo projeto de extensão “Farmalimentos”, utilizando o Instagram® como meio de divulgação de conteúdo científico na área de ciência dos alimentos, no intuito de combater as desinformações disseminadas pela sociedade. O projeto é composto por discentes e docentes do curso de Farmácia da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ). Os temas dos posts foram definidos em conjunto, elaborados pelos discentes, sob supervisão dos docentes orientadores. Durante o período de 12 de novembro de 2019 a 02 de setembro de 2021, ocorreram 31 publicações na conta @farmalimentos. Os quadros “Você sabia?”, “Mito ou verdade?” e “Fraudes alimentares” tiveram alcance de 974, 775 e 754 contas, respectivamente. Esperamos ter contribuído para a formação dos estudantes e divulgação de informações fidedignas para população, de forma a auxiliar na escolha por alimentos mais saudáveis e seguros.Universidade Federal de Viçosa2022-12-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/1469310.21284/elo.v11i.14693Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 11 (2022): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 11 (2022): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos em Extensão; v. 11 (2022): Fluxo Contínuo2317-54512317-191X10.21284/elo.v11ireponame:Elo (Viçosa, Online)instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVporhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14693/7711Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensãohttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSOUTO, Laíza Pereira GonçalvesAYALA, Juliana Marciano LEITE, Analy Machado de OliveiraTEIXEIRA, Francisco MartinsLATINI, Juliana Tomaz Pacheco RIVAS, Jéssica Chaves2022-12-29T11:55:17Zoai:ojs.periodicos.ufv.br:article/14693Revistahttps://periodicos.ufv.br/eloPUBhttps://periodicos.ufv.br/elo/oaielo@ufv.br2317-54512317-191Xopendoar:2022-12-29T11:55:17Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science Uso de Instagram® como estrategia de difusión del conocimiento sobre ciencia de los alimentos Utilização do Instagram® como estratégia para disseminação de conhecimento acerca da ciência dos alimentos |
title |
Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science |
spellingShingle |
Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science SOUTO, Laíza Pereira Gonçalves Alimentación Desinformación Divulgación científica Postes Redes sociales Alimentos Desinformações Divulgação científica Postagens Redes sociais Foods Misinformation Scientific divulgation Posts Social midia |
title_short |
Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science |
title_full |
Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science |
title_fullStr |
Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science |
title_full_unstemmed |
Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science |
title_sort |
Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science |
author |
SOUTO, Laíza Pereira Gonçalves |
author_facet |
SOUTO, Laíza Pereira Gonçalves AYALA, Juliana Marciano LEITE, Analy Machado de Oliveira TEIXEIRA, Francisco Martins LATINI, Juliana Tomaz Pacheco RIVAS, Jéssica Chaves |
author_role |
author |
author2 |
AYALA, Juliana Marciano LEITE, Analy Machado de Oliveira TEIXEIRA, Francisco Martins LATINI, Juliana Tomaz Pacheco RIVAS, Jéssica Chaves |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
SOUTO, Laíza Pereira Gonçalves AYALA, Juliana Marciano LEITE, Analy Machado de Oliveira TEIXEIRA, Francisco Martins LATINI, Juliana Tomaz Pacheco RIVAS, Jéssica Chaves |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Alimentación Desinformación Divulgación científica Postes Redes sociales Alimentos Desinformações Divulgação científica Postagens Redes sociais Foods Misinformation Scientific divulgation Posts Social midia |
topic |
Alimentación Desinformación Divulgación científica Postes Redes sociales Alimentos Desinformações Divulgação científica Postagens Redes sociais Foods Misinformation Scientific divulgation Posts Social midia |
description |
Social media can be used as a tool for disseminating information. This work reports the activities carried out by the extension project “Farmalimentos”, using Instagram® as a means of disseminating scientific content in the area of food science, in order to combat misinformation disseminated by society. The project is composed by students and professors from the Pharmacy course at the Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ). The themes of the posts were defined together, elaborated by the students, under the supervision of the guiding professors. During the period from November 12, 2019 to September 2, 2021, there were 31 publications on the account @farmalimentos. The frame “Did you know?”, “Myth or truth?” and “Food fraud” reached 974, 775 and 754 accounts, respectively. We hope to have contributed to the training of students and the dissemination of reliable information to the population, in order to help them choose healthier and safer foods. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-12-27 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14693 10.21284/elo.v11i.14693 |
url |
https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14693 |
identifier_str_mv |
10.21284/elo.v11i.14693 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14693/7711 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensão http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensão http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Viçosa |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Viçosa |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 11 (2022): Fluxo Contínuo Revista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 11 (2022): Fluxo Contínuo Revista ELO – Diálogos em Extensão; v. 11 (2022): Fluxo Contínuo 2317-5451 2317-191X 10.21284/elo.v11i reponame:Elo (Viçosa, Online) instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV) instacron:UFV |
instname_str |
Universidade Federal de Viçosa (UFV) |
instacron_str |
UFV |
institution |
UFV |
reponame_str |
Elo (Viçosa, Online) |
collection |
Elo (Viçosa, Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV) |
repository.mail.fl_str_mv |
elo@ufv.br |
_version_ |
1803387499429494784 |