Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: SOUTO, Laíza Pereira Gonçalves
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: AYALA, Juliana Marciano, LEITE, Analy Machado de Oliveira, TEIXEIRA, Francisco Martins, LATINI, Juliana Tomaz Pacheco, RIVAS, Jéssica Chaves
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Elo (Viçosa, Online)
Texto Completo: https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14693
Resumo: Social media can be used as a tool for disseminating information. This work reports the activities carried out by the extension project “Farmalimentos”, using Instagram® as a means of disseminating scientific content in the area of food science, in order to combat misinformation disseminated by society. The project is composed by students and professors from the Pharmacy course at the Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ). The themes of the posts were defined together, elaborated by the students, under the supervision of the guiding professors. During the period from November 12, 2019 to September 2, 2021, there were 31 publications on the account @farmalimentos. The frame “Did you know?”, “Myth or truth?” and “Food fraud” reached 974, 775 and 754 accounts, respectively. We hope to have contributed to the training of students and the dissemination of reliable information to the population, in order to help them choose healthier and safer foods.
id UFV-9_ecf2dc756ae205e15d2fad8293b9c762
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.ufv.br:article/14693
network_acronym_str UFV-9
network_name_str Elo (Viçosa, Online)
repository_id_str
spelling Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food scienceUso de Instagram® como estrategia de difusión del conocimiento sobre ciencia de los alimentosUtilização do Instagram® como estratégia para disseminação de conhecimento acerca da ciência dos alimentos AlimentaciónDesinformaciónDivulgación científicaPostesRedes socialesAlimentosDesinformaçõesDivulgação científicaPostagensRedes sociaisFoodsMisinformationScientific divulgationPostsSocial midiaSocial media can be used as a tool for disseminating information. This work reports the activities carried out by the extension project “Farmalimentos”, using Instagram® as a means of disseminating scientific content in the area of food science, in order to combat misinformation disseminated by society. The project is composed by students and professors from the Pharmacy course at the Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ). The themes of the posts were defined together, elaborated by the students, under the supervision of the guiding professors. During the period from November 12, 2019 to September 2, 2021, there were 31 publications on the account @farmalimentos. The frame “Did you know?”, “Myth or truth?” and “Food fraud” reached 974, 775 and 754 accounts, respectively. We hope to have contributed to the training of students and the dissemination of reliable information to the population, in order to help them choose healthier and safer foods.Las redes sociales se pueden utilizar como una herramienta para difundir información. Este trabajo da cuenta de las actividades realizadas por el proyecto de extensión “Farmalimentos”, utilizando Instagram® como medio de difusión de contenidos científicos en el campo de la ciencia de los alimentos, con el fin de combatir la desinformación difundida por la sociedad. El proyecto está compuesto por estudiantes y profesores del curso de Farmacia de la Universidad Federal del Rio de Janeiro (UFRJ). Los temas de los puestos fueron definidos en conjunto, elaborados por los estudiantes, bajo la supervisión de los profesores guías. Durante el período del 12 de noviembre de 2019 al 2 de septiembre de 2021 se realizaron 31 publicaciones en la cuenta @farmalimentos. Los cuadros “¿Sabías que?”, “¿Mito o verdad?” y “Fraude alimentario” alcanzó 974, 775 y 754 cuentas, respectivamente. Esperamos haber contribuido a la formación de los estudiantes y la difusión de información confiable a la población, para ayudarlos a elegir alimentos más saludables y seguros.As mídias sociais podem ser utilizadas como ferramenta de divulgação de informações. Esse trabalho relata as atividades realizadas pelo projeto de extensão “Farmalimentos”, utilizando o Instagram® como meio de divulgação de conteúdo científico na área de ciência dos alimentos, no intuito de combater as desinformações disseminadas pela sociedade. O projeto é composto por discentes e docentes do curso de Farmácia da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ). Os temas dos posts foram definidos em conjunto, elaborados pelos discentes, sob supervisão dos docentes orientadores. Durante o período de 12 de novembro de 2019 a 02 de setembro de 2021, ocorreram 31 publicações na conta @farmalimentos. Os quadros “Você sabia?”, “Mito ou verdade?” e “Fraudes alimentares” tiveram alcance de 974, 775 e 754 contas, respectivamente. Esperamos ter contribuído para a formação dos estudantes e divulgação de informações fidedignas para população, de forma a auxiliar na escolha por alimentos mais saudáveis e seguros.Universidade Federal de Viçosa2022-12-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/1469310.21284/elo.v11i.14693Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 11 (2022): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 11 (2022): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos em Extensão; v. 11 (2022): Fluxo Contínuo2317-54512317-191X10.21284/elo.v11ireponame:Elo (Viçosa, Online)instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVporhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14693/7711Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensãohttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSOUTO, Laíza Pereira GonçalvesAYALA, Juliana Marciano LEITE, Analy Machado de OliveiraTEIXEIRA, Francisco MartinsLATINI, Juliana Tomaz Pacheco RIVAS, Jéssica Chaves2022-12-29T11:55:17Zoai:ojs.periodicos.ufv.br:article/14693Revistahttps://periodicos.ufv.br/eloPUBhttps://periodicos.ufv.br/elo/oaielo@ufv.br2317-54512317-191Xopendoar:2022-12-29T11:55:17Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false
dc.title.none.fl_str_mv Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science
Uso de Instagram® como estrategia de difusión del conocimiento sobre ciencia de los alimentos
Utilização do Instagram® como estratégia para disseminação de conhecimento acerca da ciência dos alimentos
title Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science
spellingShingle Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science
SOUTO, Laíza Pereira Gonçalves
Alimentación
Desinformación
Divulgación científica
Postes
Redes sociales
Alimentos
Desinformações
Divulgação científica
Postagens
Redes sociais
Foods
Misinformation
Scientific divulgation
Posts
Social midia
title_short Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science
title_full Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science
title_fullStr Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science
title_full_unstemmed Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science
title_sort Use of Instagram® as a strategy for disseminating knowledge about food science
author SOUTO, Laíza Pereira Gonçalves
author_facet SOUTO, Laíza Pereira Gonçalves
AYALA, Juliana Marciano
LEITE, Analy Machado de Oliveira
TEIXEIRA, Francisco Martins
LATINI, Juliana Tomaz Pacheco
RIVAS, Jéssica Chaves
author_role author
author2 AYALA, Juliana Marciano
LEITE, Analy Machado de Oliveira
TEIXEIRA, Francisco Martins
LATINI, Juliana Tomaz Pacheco
RIVAS, Jéssica Chaves
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv SOUTO, Laíza Pereira Gonçalves
AYALA, Juliana Marciano
LEITE, Analy Machado de Oliveira
TEIXEIRA, Francisco Martins
LATINI, Juliana Tomaz Pacheco
RIVAS, Jéssica Chaves
dc.subject.por.fl_str_mv Alimentación
Desinformación
Divulgación científica
Postes
Redes sociales
Alimentos
Desinformações
Divulgação científica
Postagens
Redes sociais
Foods
Misinformation
Scientific divulgation
Posts
Social midia
topic Alimentación
Desinformación
Divulgación científica
Postes
Redes sociales
Alimentos
Desinformações
Divulgação científica
Postagens
Redes sociais
Foods
Misinformation
Scientific divulgation
Posts
Social midia
description Social media can be used as a tool for disseminating information. This work reports the activities carried out by the extension project “Farmalimentos”, using Instagram® as a means of disseminating scientific content in the area of food science, in order to combat misinformation disseminated by society. The project is composed by students and professors from the Pharmacy course at the Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ). The themes of the posts were defined together, elaborated by the students, under the supervision of the guiding professors. During the period from November 12, 2019 to September 2, 2021, there were 31 publications on the account @farmalimentos. The frame “Did you know?”, “Myth or truth?” and “Food fraud” reached 974, 775 and 754 accounts, respectively. We hope to have contributed to the training of students and the dissemination of reliable information to the population, in order to help them choose healthier and safer foods.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-12-27
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14693
10.21284/elo.v11i.14693
url https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14693
identifier_str_mv 10.21284/elo.v11i.14693
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14693/7711
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensão
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensão
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
dc.source.none.fl_str_mv Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 11 (2022): Fluxo Contínuo
Revista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 11 (2022): Fluxo Contínuo
Revista ELO – Diálogos em Extensão; v. 11 (2022): Fluxo Contínuo
2317-5451
2317-191X
10.21284/elo.v11i
reponame:Elo (Viçosa, Online)
instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron:UFV
instname_str Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron_str UFV
institution UFV
reponame_str Elo (Viçosa, Online)
collection Elo (Viçosa, Online)
repository.name.fl_str_mv Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)
repository.mail.fl_str_mv elo@ufv.br
_version_ 1803387499429494784