Isolamento e caracterização de bacteriófagos para biocontrole de Salmonella enterica

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rezende, Ana Carolina Valente
Data de Publicação: 2010
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: LOCUS Repositório Institucional da UFV
Texto Completo: http://locus.ufv.br/handle/123456789/2924
Resumo: The use of bacteriophages as a method alternative to antibiotics to eliminate Salmonella spp. in poultry, has been studied in the present day, since this micro-organism is a major public health problem. This study aimed to isolate Salmonella spp. and bacteriophages specific to Salmonella enterica from faeces of poultry in the microregion of Viçosa / MG, evaluate the lytic activity of bacteriophages with different serovars of Salmonella and other foodborne pathogens and to characterize them morphologically by electron microscopy transmission. Of a total of 45 faecal samples were isolated 29 bacteriophages for use against Salmonella Typhimurium and 24 phages for use Salmonella Enteritidis. In 73.3% of the samples was isolated bacteriophage of Salmonella enteric, but only 9.1% of samples the host was present. The title of the suspension of bacteriophages isolated, after propagation and purification ranged from 106 to 1011 PFU / mL. The selected phages were no just selective to Salmonella Typhimurium or Salmonella Enteritidis and showed activity against various Salmonella serovars as well as other genera of the family Enterobacteriaceae. With respect to morphology, bacteriophages had icosahedral heads with long or short tail, which suggests that probably belong to the order Caudovirales.
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Dissertação (Mestrado em Ciência de Alimentos; Tecnologia de Alimentos; Engenharia de Alimentos) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2010.http://locus.ufv.br/handle/123456789/2924The use of bacteriophages as a method alternative to antibiotics to eliminate Salmonella spp. in poultry, has been studied in the present day, since this micro-organism is a major public health problem. This study aimed to isolate Salmonella spp. and bacteriophages specific to Salmonella enterica from faeces of poultry in the microregion of Viçosa / MG, evaluate the lytic activity of bacteriophages with different serovars of Salmonella and other foodborne pathogens and to characterize them morphologically by electron microscopy transmission. Of a total of 45 faecal samples were isolated 29 bacteriophages for use against Salmonella Typhimurium and 24 phages for use Salmonella Enteritidis. In 73.3% of the samples was isolated bacteriophage of Salmonella enteric, but only 9.1% of samples the host was present. The title of the suspension of bacteriophages isolated, after propagation and purification ranged from 106 to 1011 PFU / mL. The selected phages were no just selective to Salmonella Typhimurium or Salmonella Enteritidis and showed activity against various Salmonella serovars as well as other genera of the family Enterobacteriaceae. With respect to morphology, bacteriophages had icosahedral heads with long or short tail, which suggests that probably belong to the order Caudovirales.O uso de bacteriófagos como metodologia alternativa aos antibióticos para eliminação de Salmonella spp. em aves tem sido muito pesquisado nos dias atuais, uma vez que esse micro-organismo é um grande problema em saúde pública. O presente trabalho teve o objetivo de isolar Salmonella spp. e bacteriófagos específicos para Salmonella enterica a partir de fezes de frangos de granja e de galinhas caipira da microrregião de Viçosa/MG, avaliar a atividade lítica desses bacteriófagos com diferentes sorovares de Salmonella e outros patógenos de origem alimentar e caracterizá-los morfologicamente por microscopia eletrônica de transmissão. De um total de 45 amostras de fezes foram isolados 29 bacteriófagos líticos de Salmonella Typhimurium e 24 de Salmonella Enteritidis. Em 73,3 % das amostras isolou-se o bacteriófago de Salmonella enterica e, no entanto, em apenas 9,1 % das amostras o hospedeiro estava presente. O título da suspensão dos bacteriófagos isolados, após a propagação e purificação variou de 106 a 1011 unidades formadoras de placa por mililitro. Os bacteriófagos selecionados apresentaram atividade lítica sobre vários sorovares do gênero Salmonella e também sobre outros gêneros da família Enterobacteriaceae. Com relação à morfologia, os bacteriófagos apresentaram cabeça icosaédrica com cauda longa ou curta, o que sugere que provavelmente pertencem à ordem Caudovirales.application/pdfporUniversidade Federal de ViçosaMestrado em Ciência e Tecnologia de AlimentosUFVBRCiência de Alimentos; Tecnologia de Alimentos; Engenharia de AlimentosBacteriófagosSalmonellaBiocontroleBacteriophagesSalmonellaBiocontrolCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::CIENCIA DE ALIMENTOSIsolamento e caracterização de bacteriófagos para biocontrole de Salmonella entericaIsolation and characterization of bacteriophages for biocontrol of Salmonella entericainfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:LOCUS Repositório Institucional da UFVinstname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVORIGINALtexto completo.pdfapplication/pdf1238046https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/2924/1/texto%20completo.pdfbfffc60f514fdcdafcf7c9b3099a2cbbMD51TEXTtexto completo.pdf.txttexto completo.pdf.txtExtracted texttext/plain114769https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/2924/2/texto%20completo.pdf.txta1a909c2ec8e9987dc404edf64905176MD52THUMBNAILtexto completo.pdf.jpgtexto completo.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg3616https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/2924/3/texto%20completo.pdf.jpg1cb1093be79a8d44188638615b332ff0MD53123456789/29242016-04-08 23:16:22.432oai:locus.ufv.br:123456789/2924Repositório InstitucionalPUBhttps://www.locus.ufv.br/oai/requestfabiojreis@ufv.bropendoar:21452016-04-09T02:16:22LOCUS Repositório Institucional da UFV - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false
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