Chemistry and Instagram: how has this mixture been?

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Lima, Jéssyca Silva de
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Silva, Mayra Tamires Santos Silva, Machado, Marlos Gabriel da Cruz, Yamashita, Miyuki, Francisco Junior, Wilmo Ernesto
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
eng
Título da fonte: Linhas Críticas (Online)
Texto Completo: https://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/47528
Resumo: This work investigated characteristics of chemical popularization on Instagram employing virtual ethnography for data gathering. The outcomes demonstrated exponential raising of accounts up to 2021 (77 in total), as well as its followers. The administrators’ profile is composed of people associated with Chemistry, especially teachers and students from different teaching levels who have mostly worked individually. The accounts were characterized as: pedagogical support, studygram, communication of general knowledge about chemistry and communication of specialized chemical knowledge. Challenges may arise from fluidity of social midia, which require a critical view of the posts.
id UNB - 28_c8021ab8fc9ce7ddfff0c174c51d315a
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/47528
network_acronym_str UNB - 28
network_name_str Linhas Críticas (Online)
repository_id_str
spelling Chemistry and Instagram: how has this mixture been?Quimica y Instagram: como se va formando esta mezcla?Química e Instagram: como vem se formando essa mistura?Divulgação científicaRedes sociaisEducação em ciênciasDivulgación de la cienciaRedes socialesEducación de cienciasPublic communication of scienceSocial mediaScience educationThis work investigated characteristics of chemical popularization on Instagram employing virtual ethnography for data gathering. The outcomes demonstrated exponential raising of accounts up to 2021 (77 in total), as well as its followers. The administrators’ profile is composed of people associated with Chemistry, especially teachers and students from different teaching levels who have mostly worked individually. The accounts were characterized as: pedagogical support, studygram, communication of general knowledge about chemistry and communication of specialized chemical knowledge. Challenges may arise from fluidity of social midia, which require a critical view of the posts.Este trabajo investigó características de la divulgación en química desde Instagram con apoyo en la etnografía virtual para el levantamiento de datos. Los resultados mostraron un fuerte crecimiento de cuentas hasta 2021 (77 en total), así como en el número de seguidores. El perfil de los administradores és de personas vinculadas al campo de la química, como docentes y estudiantes de diferentes niveles educativos, actuando la mayoría individualmente. Fueran identificadas cuentas de apoyo pedagógico, estudigrama, de divulgación de conocimientos generales sobre química y de conocimientos especializados sobre química. Desafíos derivan de la fluidez de las redes sociales, lo que requiere una mirada crítica sobre las publicaciones.Este trabalho investigou características da divulgação em química no Instagram apoiando-se na etnografia virtual para coleta de dados. Os resultados evidenciaram acentuado crescimento de contas (77 ao total) até 2021, bem como do número de seguidores. O perfil de administradores é de pessoas ligadas ao campo da química, especialmente professores e estudantes de diferentes níveis de ensino, atuando majoritariamente de forma individual. Foram identificadas contas de apoio pedagógico, studygram, de divulgação de conhecimentos gerais sobre química e de conhecimentos especializados sobre química. Desafios derivam da fluidez das redes sociais, que exige um olhar crítico sobre as publicações.Faculdade de Educação - Universidade de Brasília2023-07-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlapplication/pdftext/htmlhttps://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/4752810.26512/lc29202347528Linhas Críticas; Vol. 29 (2023); e47528Linhas Críticas; Vol. 29 (2023); e47528Linhas Crí­ticas; v. 29 (2023); e475281981-04311516-489610.26512/lc.v29ireponame:Linhas Críticas (Online)instname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UnBporenghttps://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/47528/37687https://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/47528/37688https://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/47528/38223https://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/47528/38224Copyright (c) 2023 Jéssyca Silva de Lima, Mayra Tamires Santos Silva Silva, Marlos Gabriel da Cruz Machado, Miyuki Yamashita, Wilmo Ernesto Francisco Juniorhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLima, Jéssyca Silva deSilva, Mayra Tamires Santos SilvaMachado, Marlos Gabriel da CruzYamashita, MiyukiFrancisco Junior, Wilmo Ernesto2024-01-08T18:37:17Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/47528Revistahttps://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/PUBhttps://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/oairvlinhas@unb.br||1981-04311516-4896opendoar:2024-01-08T18:37:17Linhas Críticas (Online) - Universidade de Brasília (UnB)false
dc.title.none.fl_str_mv Chemistry and Instagram: how has this mixture been?
Quimica y Instagram: como se va formando esta mezcla?
Química e Instagram: como vem se formando essa mistura?
title Chemistry and Instagram: how has this mixture been?
spellingShingle Chemistry and Instagram: how has this mixture been?
Lima, Jéssyca Silva de
Divulgação científica
Redes sociais
Educação em ciências
Divulgación de la ciencia
Redes sociales
Educación de ciencias
Public communication of science
Social media
Science education
title_short Chemistry and Instagram: how has this mixture been?
title_full Chemistry and Instagram: how has this mixture been?
title_fullStr Chemistry and Instagram: how has this mixture been?
title_full_unstemmed Chemistry and Instagram: how has this mixture been?
title_sort Chemistry and Instagram: how has this mixture been?
author Lima, Jéssyca Silva de
author_facet Lima, Jéssyca Silva de
Silva, Mayra Tamires Santos Silva
Machado, Marlos Gabriel da Cruz
Yamashita, Miyuki
Francisco Junior, Wilmo Ernesto
author_role author
author2 Silva, Mayra Tamires Santos Silva
Machado, Marlos Gabriel da Cruz
Yamashita, Miyuki
Francisco Junior, Wilmo Ernesto
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Lima, Jéssyca Silva de
Silva, Mayra Tamires Santos Silva
Machado, Marlos Gabriel da Cruz
Yamashita, Miyuki
Francisco Junior, Wilmo Ernesto
dc.subject.por.fl_str_mv Divulgação científica
Redes sociais
Educação em ciências
Divulgación de la ciencia
Redes sociales
Educación de ciencias
Public communication of science
Social media
Science education
topic Divulgação científica
Redes sociais
Educação em ciências
Divulgación de la ciencia
Redes sociales
Educación de ciencias
Public communication of science
Social media
Science education
description This work investigated characteristics of chemical popularization on Instagram employing virtual ethnography for data gathering. The outcomes demonstrated exponential raising of accounts up to 2021 (77 in total), as well as its followers. The administrators’ profile is composed of people associated with Chemistry, especially teachers and students from different teaching levels who have mostly worked individually. The accounts were characterized as: pedagogical support, studygram, communication of general knowledge about chemistry and communication of specialized chemical knowledge. Challenges may arise from fluidity of social midia, which require a critical view of the posts.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-07-06
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/47528
10.26512/lc29202347528
url https://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/47528
identifier_str_mv 10.26512/lc29202347528
dc.language.iso.fl_str_mv por
eng
language por
eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/47528/37687
https://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/47528/37688
https://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/47528/38223
https://periodicos.unb.br/index.php/linhascriticas/article/view/47528/38224
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
text/html
application/pdf
text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Faculdade de Educação - Universidade de Brasília
publisher.none.fl_str_mv Faculdade de Educação - Universidade de Brasília
dc.source.none.fl_str_mv Linhas Críticas; Vol. 29 (2023); e47528
Linhas Críticas; Vol. 29 (2023); e47528
Linhas Crí­ticas; v. 29 (2023); e47528
1981-0431
1516-4896
10.26512/lc.v29i
reponame:Linhas Críticas (Online)
instname:Universidade de Brasília (UnB)
instacron:UnB
instname_str Universidade de Brasília (UnB)
instacron_str UnB
institution UnB
reponame_str Linhas Críticas (Online)
collection Linhas Críticas (Online)
repository.name.fl_str_mv Linhas Críticas (Online) - Universidade de Brasília (UnB)
repository.mail.fl_str_mv rvlinhas@unb.br||
_version_ 1797053655002644480