What law tastes like: a free conjecture on the palate of juridicity (« menu dégustation en quatre services »)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Franca Filho, Marcílio Toscano
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Carneiro, Maria Francisca
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
eng
Título da fonte: Direito.Unb (Online)
Texto Completo: https://periodicos.unb.br/index.php/revistadedireitounb/article/view/24588
Resumo: Like a banquet, this paper is served in four courses: from the opening aperitifs to the concluding desert. The menu demonstrates the intimate relationship between food and culture, similarly to the relations developed between Law itself and culture. From this initial panorama that approaches food and Law to culture and, therefore, to language, we scrutinize which flavors more adequately express what contemporary juridicity tastes like. Sweet? Salty? Raw? Stewed? Roasted? This gastronomical discussion serves as the theme for a reflection on the Epistemology of nowadays Law, based on some theoretical considerations by thinkers like Susan Sontag, Colette Brunschwig and Câmara Cascudo. Finally, instead of drinks, the reader is served the bibliographical sources with which this paper was fed.
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spelling What law tastes like: a free conjecture on the palate of juridicity (« menu dégustation en quatre services »)Os sabores do direito: uma conjetura sobre o paladar da juridicidade (« menu dégustation en quatre services »)Direito MultissensorialJustiçaPaladarGastronomiaCulturaTransjuridicidadeLawyers formationLegal teachingSociology of legal professionsLike a banquet, this paper is served in four courses: from the opening aperitifs to the concluding desert. The menu demonstrates the intimate relationship between food and culture, similarly to the relations developed between Law itself and culture. From this initial panorama that approaches food and Law to culture and, therefore, to language, we scrutinize which flavors more adequately express what contemporary juridicity tastes like. Sweet? Salty? Raw? Stewed? Roasted? This gastronomical discussion serves as the theme for a reflection on the Epistemology of nowadays Law, based on some theoretical considerations by thinkers like Susan Sontag, Colette Brunschwig and Câmara Cascudo. Finally, instead of drinks, the reader is served the bibliographical sources with which this paper was fed.Como em um grande jantar, o presente texto é servido em quatro pratos dos aperitivos iniciais à conclusiva sobremesa. Ao longo do menu, é demonstrada a íntima relação entre comida e cultura, à semelhança das conexões que se desenvolvem entre o próprio Direito e a cultura. A partir desse panorama inicial, que aproxima a alimentação e o Direito à cultura, e, por via de consequência, às linguagens, perscrutam-se quais os sabores que estariam mais adequados para representar o paladar da juridicidade contemporânea. Doce? Salgado? Cru? Cozido? Assado? A discussão gastronômica serve de mote para uma reflexão sobre a epistemologia do Direito atual, partindo de considerações teóricas de autores como Susan Sontag, Colette Brunschwig e Câmara Cascudo. Por fim, em lugar das bebidas, são apresentadas as fontes bibliográficas de que se abeberou o texto.FACULDADE DE DIREITO - UnB2014-07-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado pelos paresapplication/pdfapplication/pdfhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistadedireitounb/article/view/24588Direito.UnB - Juristisches Journal der Universität Brasília; Bd. 1 Nr. 2 (2014): Julho - Dezembro; 87-108Direito.UnB - Law Journal of the University of Brasília; Vol. 1 No. 2 (2014): Julho - Dezembro; 87-108Direito.UnB - Revista de Derecho de la Universidad de Brasília; Vol. 1 Núm. 2 (2014): Julho - Dezembro; 87-108Direito.UnB - Revue de Droit de l'Université de Brasília; Vol. 1 No. 2 (2014): Julho - Dezembro; 87-108Direito.UnB - Revista de Direito da Universidade de Brasília; v. 1 n. 2 (2014): Julho - Dezembro; 87-1082357-8009reponame:Direito.Unb (Online)instname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UNBporenghttps://periodicos.unb.br/index.php/revistadedireitounb/article/view/24588/21778https://periodicos.unb.br/index.php/revistadedireitounb/article/view/24588/21779Copyright (c) 2014 Direito.UnB - Revista de Direito da Universidade de Brasíliahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessFranca Filho, Marcílio ToscanoCarneiro, Maria Francisca2023-11-09T02:18:53Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/24588Revistahttps://periodicos.unb.br/index.php/revistadedireitounb/PUBhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistadedireitounb/oairevistafdunb@gmail.com || periodicos.bce@unb.br2357-80092318-9908opendoar:2023-11-09T02:18:53Direito.Unb (Online) - Universidade de Brasília (UnB)false
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