FOOD HERITAGE OF THE TRADITIONAL PEOPLE OF THE CERRADO: : Ensaios sobre instrumentos, insumos, sabores e saberes da cozinha cerratense

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Andrade, Thamyris Carvalho
Data de Publicação: 2023
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Cenário
Texto Completo: https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/38911
Resumo: This scientific paper proposes a discussionon about the traditional knowledge associated with the food of the peoples of the savanna, as well as the uses of native fruits in their culinary preparations. The results come from research and experience (2017-2021) within the GOsTO research and extension project – a handful of cassava and a lot of Cerrado - within the ambit of the Federal University of Tocantins and also results of observation as a native citizen of the savanna biome. From ethnography it was possible to think and dialogue about the traditional knowledge of peoples in food production, in the construction of memories and in the conservation of the savanna biome. The result of this essay are elements that are added to the dialogue for an appreciation and perpetuation of the food of the peoples of the savanna.
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spelling FOOD HERITAGE OF THE TRADITIONAL PEOPLE OF THE CERRADO: : Ensaios sobre instrumentos, insumos, sabores e saberes da cozinha cerratensePATRIMONIO ALIMENTAR DEL PUEBLO TRADICIONAL DEL CERRADO:: Ensaios sobre instrumentos, insumos, sabores e saberes da cozinha cerratenseO Patrimônio alimentar dos povos tradicionais do cerrado:: Ensaios sobre instrumentos, insumos, sabores e saberes da cozinha cerratenseCerrado, Povos do Cerrado; Culinária tradicional; Conhecimento tradicional; Etnografia.Cerrado Pueblo del Cerrado; Cocina tradicional; Conocimiento tradicional; Etnografía.Brazilian savanna, Brazilian savanna peoples; Traditional cuisine; Traditional knowledge; Ethnography.This scientific paper proposes a discussionon about the traditional knowledge associated with the food of the peoples of the savanna, as well as the uses of native fruits in their culinary preparations. The results come from research and experience (2017-2021) within the GOsTO research and extension project – a handful of cassava and a lot of Cerrado - within the ambit of the Federal University of Tocantins and also results of observation as a native citizen of the savanna biome. From ethnography it was possible to think and dialogue about the traditional knowledge of peoples in food production, in the construction of memories and in the conservation of the savanna biome. The result of this essay are elements that are added to the dialogue for an appreciation and perpetuation of the food of the peoples of the savanna.Este ensayo propone una discusión de los conocimientos tradicionales asociados a la alimentación de los pueblos del Cerrado, así como los usos de las frutas nativas en sus preparaciones culinarias. Las discusiones presentadas aquí provienen de la investigación y la experiencia (2017-2021) dentro del proyecto de investigación y extensión GOsTO: un puñado de yuca y un poco de Cerrado dentro del alcance de la Universidad Federal de Tocantins y también como resultado de la observación como ciudadano nativo de el bioma Grueso. Desde la etnografía fue posible pensar y dialogar sobre los conocimientos tradicionales de estos pueblos en la producción de alimentos, en la construcción de memorias y en la conservación del bioma del Cerrado. El resultado de este estudio son elementos que se suman al diálogo para una apreciación y perpetuación de la alimentación de los pueblos del Cerrado.Este artigo propõe uma discussão sobre o conhecimento tradicional associado à alimentação dos povos do Cerrado, bem como os usos de frutos nativos em seus preparos culinários. As discussões aqui apresentadas são oriundas de pesquisa e vivência (2017-2021) dentro do projeto de pesquisa e extensão GOsTO – um punhado de mandioca e um bocado de Cerrado - no âmbito da Universidade Federal do Tocantins e decorrentes também de observação enquanto cidadã nativa do bioma Cerrado. A partir da etnografia foi possível pensar e dialogar sobre o conhecimento tradicional desses povos na produção de alimentos, na construção de memórias e na conservação do bioma Cerrado. O resultado deste estudo são elementos que se somam ao diálogo para uma valorização e perpetuação da alimentação dos povos do Cerrado.Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)2023-01-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/3891110.26512/rev.cenario.v10i2.38911Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 No. 2 (2023): Desde 2022 em fluxo contínuo; 172-190Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 Núm. 2 (2023): Desde 2022 em fluxo contínuo; 172-190Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 No. 2 (2023): Desde 2022 em fluxo contínuo; 172-190Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 10 n. 2 (2023): Desde 2022 em fluxo contínuo; 172-190Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 N.º 2 (2023): Desde 2022 em fluxo contínuo; 172-1902318-856110.26512/rev.cenario.v10i2reponame:Revista Cenárioinstname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UNBporhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/38911/36366Copyright (c) 2023 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAndrade, Thamyris Carvalho2024-04-06T11:46:46Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/38911Revistahttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenariohttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/oai||revistacenario.cet.unb@gmail.com2318-85612318-8561opendoar:2024-04-06T11:46:46Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB)false
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