Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UnB |
Texto Completo: | http://repositorio.unb.br/handle/10482/28330 https://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031 |
Resumo: | This work describes the evaluation of the effect of saponification process in the carotenoid's content of three species of passion fruit. The results indicated the saponification of the extract was necessary to obtain cis-violaxanthin, trans-violaxanthin and β-cryptoxanthin hydrolyzed. These compounds were found in fruits of commercial P. edulis and yellow wild P. edulis. However, the extract saponification did not permitted to obtain free carotenes in fruits of wild purple P. edulis and P. setacea, and to trans-violaxanthin of P. cincinnata, therefore saponification was not indicated in the carotenoid analysis of these three accessions of passion fruit. |
id |
UNB_1f71883d5fbdee0f6d0c1063446b74d8 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unb.br:10482/28330 |
network_acronym_str |
UNB |
network_name_str |
Repositório Institucional da UnB |
repository_id_str |
|
spelling |
Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerradoSaponification influence in carotenoid determination in cerrado passion fruitMaracujásCarotenóidesThis work describes the evaluation of the effect of saponification process in the carotenoid's content of three species of passion fruit. The results indicated the saponification of the extract was necessary to obtain cis-violaxanthin, trans-violaxanthin and β-cryptoxanthin hydrolyzed. These compounds were found in fruits of commercial P. edulis and yellow wild P. edulis. However, the extract saponification did not permitted to obtain free carotenes in fruits of wild purple P. edulis and P. setacea, and to trans-violaxanthin of P. cincinnata, therefore saponification was not indicated in the carotenoid analysis of these three accessions of passion fruit.Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária (FAV)Sociedade Brasileira de Química2017-12-07T04:58:40Z2017-12-07T04:58:40Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfWONDRACEK, Daniele Cristina et al. Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado. Química Nova, São Paulo, v. 35, n. 1, p. 180-184, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422012000100031&lng=en&nrm=iso. Acesso em: 18 jan. 2021.http://repositorio.unb.br/handle/10482/28330https://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031Química Nova - All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License (CC BY NC 4.0). Fonte: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422012000100031. Acesso em: 18 jan. 2021.info:eu-repo/semantics/openAccessWondracek, Daniele CristinaVieira, Roberto FontesSilva, Dijalma Barbosa daAgostini-Costa, Tânia da SilveiraSano, Sueli MatikoFaleiro, Fábio Gelapeporreponame:Repositório Institucional da UnBinstname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UNB2023-08-31T19:09:50Zoai:repositorio.unb.br:10482/28330Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.unb.br/oai/requestrepositorio@unb.bropendoar:2023-08-31T19:09:50Repositório Institucional da UnB - Universidade de Brasília (UnB)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado Saponification influence in carotenoid determination in cerrado passion fruit |
title |
Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado |
spellingShingle |
Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado Wondracek, Daniele Cristina Maracujás Carotenóides |
title_short |
Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado |
title_full |
Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado |
title_fullStr |
Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado |
title_full_unstemmed |
Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado |
title_sort |
Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado |
author |
Wondracek, Daniele Cristina |
author_facet |
Wondracek, Daniele Cristina Vieira, Roberto Fontes Silva, Dijalma Barbosa da Agostini-Costa, Tânia da Silveira Sano, Sueli Matiko Faleiro, Fábio Gelape |
author_role |
author |
author2 |
Vieira, Roberto Fontes Silva, Dijalma Barbosa da Agostini-Costa, Tânia da Silveira Sano, Sueli Matiko Faleiro, Fábio Gelape |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Wondracek, Daniele Cristina Vieira, Roberto Fontes Silva, Dijalma Barbosa da Agostini-Costa, Tânia da Silveira Sano, Sueli Matiko Faleiro, Fábio Gelape |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Maracujás Carotenóides |
topic |
Maracujás Carotenóides |
description |
This work describes the evaluation of the effect of saponification process in the carotenoid's content of three species of passion fruit. The results indicated the saponification of the extract was necessary to obtain cis-violaxanthin, trans-violaxanthin and β-cryptoxanthin hydrolyzed. These compounds were found in fruits of commercial P. edulis and yellow wild P. edulis. However, the extract saponification did not permitted to obtain free carotenes in fruits of wild purple P. edulis and P. setacea, and to trans-violaxanthin of P. cincinnata, therefore saponification was not indicated in the carotenoid analysis of these three accessions of passion fruit. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012 2017-12-07T04:58:40Z 2017-12-07T04:58:40Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
WONDRACEK, Daniele Cristina et al. Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado. Química Nova, São Paulo, v. 35, n. 1, p. 180-184, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422012000100031&lng=en&nrm=iso. Acesso em: 18 jan. 2021. http://repositorio.unb.br/handle/10482/28330 https://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031 |
identifier_str_mv |
WONDRACEK, Daniele Cristina et al. Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado. Química Nova, São Paulo, v. 35, n. 1, p. 180-184, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422012000100031&lng=en&nrm=iso. Acesso em: 18 jan. 2021. |
url |
http://repositorio.unb.br/handle/10482/28330 https://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UnB instname:Universidade de Brasília (UnB) instacron:UNB |
instname_str |
Universidade de Brasília (UnB) |
instacron_str |
UNB |
institution |
UNB |
reponame_str |
Repositório Institucional da UnB |
collection |
Repositório Institucional da UnB |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UnB - Universidade de Brasília (UnB) |
repository.mail.fl_str_mv |
repositorio@unb.br |
_version_ |
1814508357316247552 |