Glicoalcaloides antifúngicos, flavonoides e outros constituintes químicos de Solanum asperum
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Data de Publicação: | 2011 |
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Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UnB |
Texto Completo: | http://repositorio.unb.br/handle/10482/13310 http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422011000200021 |
Resumo: | Two glycoalkaloids: solamargine and solasonine; three flavonoids: tiliroside, 7-O-α-L-ramnopyranosyl-kaempferol and 3-O-[ß-D-glucopyranosyl-(1→6)-α-L-ramnopyranosyl]-7- O-α-L-ramnopyranosyl-kaempferol, in addition to the tripeptide Leu-Ile-Val, the aminoacid proline and the eicosanoic acid were isolated from Solanum asperum (Solanaceae). The structures of all compounds were determined by interpretation of their spectra (IR, MS, 1H and 13C NMR) and comparison with the literature data. All compounds, except the glycoalkaloids, are being reported for the first time for S. asperum. Solasonine showed strong activity (MIC < 0.24 μg/mL) against four filamentous fungi species of the genera Microsporum and Trichophyton. |
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Glicoalcaloides antifúngicos, flavonoides e outros constituintes químicos de Solanum asperumAntifungal glycoalkaloids, flavonoids and other chemical constituents of Solanum asperum Rich (Solanaceae)Solanum asperumAntimicóticosPlantas - compostos bioativosTwo glycoalkaloids: solamargine and solasonine; three flavonoids: tiliroside, 7-O-α-L-ramnopyranosyl-kaempferol and 3-O-[ß-D-glucopyranosyl-(1→6)-α-L-ramnopyranosyl]-7- O-α-L-ramnopyranosyl-kaempferol, in addition to the tripeptide Leu-Ile-Val, the aminoacid proline and the eicosanoic acid were isolated from Solanum asperum (Solanaceae). The structures of all compounds were determined by interpretation of their spectra (IR, MS, 1H and 13C NMR) and comparison with the literature data. All compounds, except the glycoalkaloids, are being reported for the first time for S. asperum. Solasonine showed strong activity (MIC < 0.24 μg/mL) against four filamentous fungi species of the genera Microsporum and Trichophyton.Sociedade Brasileira de Química2013-06-12T21:41:44Z2013-06-12T21:41:44Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfPINTO, Francisco das Chagas L. et al. Glicoalcaloides antifúngicos, flavonoides e outros constituintes químicos de Solanum asperum. Química Nova, São Paulo, v. 34, n. 2, 2011. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422011000200021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt>. Acesso em: 6 jun. 2013.http://repositorio.unb.br/handle/10482/13310http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422011000200021Química Nova - Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons (Attribution-NonCommercial 3.0 Unported (CC BY-NC 3.0)). Fonte: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_serial&pid=0100-4042&lng=pt&nrm=iso. Acesso em: 6 jun. 2013.info:eu-repo/semantics/openAccessPinto, Francisco das Chagas L.Uchoa, Daniel Esdras de AndradeSilveira, Edilberto RochaPessoa, Otília Deusdênia LoiolaBraz-Filho, RaimundoSilva, Fernanda Melo eTheodoro, Phellipe Norato Estrela TerraEspindola, Laila Salmenporreponame:Repositório Institucional da UnBinstname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UNB2023-05-24T00:10:12Zoai:repositorio.unb.br:10482/13310Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.unb.br/oai/requestrepositorio@unb.bropendoar:2023-05-24T00:10:12Repositório Institucional da UnB - Universidade de Brasília (UnB)false |
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