Agricultura de sequeiro e variabilidade produtiva de uma cultura de subsistência em Gado Bravo, Semiárido da Paraíba

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Araújo, José Rayan Eraldo Souza
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Silva, João Henrique Barbosa da, Batista, Mateus Costa, Sabino, Bruna Thalia Silveira, Almeida, Isaias Vitorino Batista de, Abreu, Khyson Gomes, Araújo, Eryadison Flávio Bonifácio de, Santos, João Paulo de Oliveira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Diversitas Journal
Texto Completo: https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1862
Resumo: ABSTRACT: The semiarid region of Brazil is characterized by the high susceptibility of its agricultural systems to climatic fluctuations, which is maximized by the productive methods employed. In this region, bean (Phaseolus vulgaris L.) is one of the main crops produced, serving as an important food source for local families. In this sense, this study aimed to analyze the dynamics of bean production in the municipality of Gado Bravo, Semi-arid of Paraíba, in the period 2000-2019. The data used were extracted from the IBGE Municipal Agricultural Production information database, using the Automatic Recovery System (SIDRA). Information regarding annual rainfall in Gado Bravo was obtained through the Executive Water Management Agency of the State of Paraíba (AESA). The data were submitted to   principal component analysis (PCA). High variability was observed in the local productive aspects of the bean culture, with the presence in some years of discrepancies between the planted area and the harvested area. Low productivity of this culture in the municipality was also observed, which can be attributed to the low technification used locally and to the events of climatic vulnerability. In view of the importance of bean culture for the municipality of Gado Bravo, actions to encourage the improvement of the production rates of this legume should be encouraged and implemented. KEYWORDS: Phaseolus vulgaris L., Agricultural Production, Agricultural Technification.
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spelling Agricultura de sequeiro e variabilidade produtiva de uma cultura de subsistência em Gado Bravo, Semiárido da ParaíbaABSTRACT: The semiarid region of Brazil is characterized by the high susceptibility of its agricultural systems to climatic fluctuations, which is maximized by the productive methods employed. In this region, bean (Phaseolus vulgaris L.) is one of the main crops produced, serving as an important food source for local families. In this sense, this study aimed to analyze the dynamics of bean production in the municipality of Gado Bravo, Semi-arid of Paraíba, in the period 2000-2019. The data used were extracted from the IBGE Municipal Agricultural Production information database, using the Automatic Recovery System (SIDRA). Information regarding annual rainfall in Gado Bravo was obtained through the Executive Water Management Agency of the State of Paraíba (AESA). The data were submitted to   principal component analysis (PCA). High variability was observed in the local productive aspects of the bean culture, with the presence in some years of discrepancies between the planted area and the harvested area. Low productivity of this culture in the municipality was also observed, which can be attributed to the low technification used locally and to the events of climatic vulnerability. In view of the importance of bean culture for the municipality of Gado Bravo, actions to encourage the improvement of the production rates of this legume should be encouraged and implemented. KEYWORDS: Phaseolus vulgaris L., Agricultural Production, Agricultural Technification.RESUMO: O Semiárido do Brasil é caracterizado pela elevada susceptibilidade dos seus sistemas agrícolas às oscilações climáticas, o que é maximizado pelos métodos produtivos empregados. Nessa região, o feijão (Phaseolus vulgaris L.) é uma das principais culturas produzidas, servindo como importante fonte alimentar paras as famílias locais. Nesse sentido, esse estudo objetivou analisar a dinâmica da produção de feijão no município de Gado Bravo, Semiárido da Paraíba, no período de 2000-2019. Os dados utilizados foram extraídos do banco de informações da Produção Agrícola Municipal do IBGE, utilizando-se o Sistema de Recuperação Automática (SIDRA). Informações referentes a precipitação pluviométrica anual em Gado Bravo foram obtidas através da Agência Executiva de Gestão das Águas do Estado da Paraíba (AESA). Os dados foram submetidos a análise de componentes principais (ACP). Observou-se elevada variabilidade nos aspectos produtivos locais da cultura do feijão, com a presença em alguns anos de discrepâncias entre a área plantada e a área colhida. Baixas produtividades dessa cultura no município também foram observadas, o que pode ser atribuído a baixa tecnificação empregada localmente e aos eventos de vulnerabilidade climática. Diante da importância da cultura do feijão para o município de Gado Bravo, ações de incentivo a melhoria dos índices produtivos dessa leguminosa devem ser incentivadas e implementadas. PALAVRAS-CHAVE: Phaseolus vulgaris L., Produção Agrícola, Tecnificação Agrícola.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2021-07-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/186210.48017/Diversitas_Journal-v6i3-1862Diversitas Journal; Vol. 6 No. 3 (2021): Culture and tourism hand in hand with territorial development; 2905-2918Diversitas Journal; Vol. 6 Núm. 3 (2021): Cultura y turismo de la mano del Desarrollo territorial; 2905-2918Diversitas Journal; v. 6 n. 3 (2021): A cultura e o turismo de mãos dadas com o desenvolvimento territorial; 2905-29182525-521510.48017/Diversitas_Journal-v6i3reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1862/1436Copyright (c) 2021 José Rayan Eraldo Souza Araújo, João Henrique Barbosa da Silva, Mateus Costa Batista, Bruna Thalia Silveira Sabino, Isaias Vitorino Batista de Almeida, Khyson Gomes Abreu, Eryadison Flávio Bonifácio de Araújo, João Paulo de Oliveira Santoshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAraújo, José Rayan Eraldo SouzaSilva, João Henrique Barbosa daBatista, Mateus CostaSabino, Bruna Thalia SilveiraAlmeida, Isaias Vitorino Batista deAbreu, Khyson GomesAraújo, Eryadison Flávio Bonifácio deSantos, João Paulo de Oliveira2024-04-19T19:47:30Zoai:ojs.diversitasjournal.com.br:article/1862Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2024-04-19T19:47:30Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false
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description ABSTRACT: The semiarid region of Brazil is characterized by the high susceptibility of its agricultural systems to climatic fluctuations, which is maximized by the productive methods employed. In this region, bean (Phaseolus vulgaris L.) is one of the main crops produced, serving as an important food source for local families. In this sense, this study aimed to analyze the dynamics of bean production in the municipality of Gado Bravo, Semi-arid of Paraíba, in the period 2000-2019. The data used were extracted from the IBGE Municipal Agricultural Production information database, using the Automatic Recovery System (SIDRA). Information regarding annual rainfall in Gado Bravo was obtained through the Executive Water Management Agency of the State of Paraíba (AESA). The data were submitted to   principal component analysis (PCA). High variability was observed in the local productive aspects of the bean culture, with the presence in some years of discrepancies between the planted area and the harvested area. Low productivity of this culture in the municipality was also observed, which can be attributed to the low technification used locally and to the events of climatic vulnerability. In view of the importance of bean culture for the municipality of Gado Bravo, actions to encourage the improvement of the production rates of this legume should be encouraged and implemented. KEYWORDS: Phaseolus vulgaris L., Agricultural Production, Agricultural Technification.
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