Biodigestão anaeróbia da manipueira gerada na casa de farinha no município de Branquinha/AL, Brasil
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Diversitas Journal |
Texto Completo: | https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1408 |
Resumo: | ABSTRACT: Manipueira is one of the residues generated in the processing of cassava (Manihot esculenta Crantz) during the production of flour, this by-product being potentially toxic due to the presence of hydrocyanic acid (HCN). To reduce this chemical compound, taking into account the risks of irregular disposal in the soil and watercourse, the manipueira can be treated from fermentation or anaerobic digestion for a certain period. The objective of this work was to evaluate the biodigester of discontinuous system (batch) as a possible alternative for the reuse of this liquid waste, besides analyzing the possibility of producing biogas to contribute to the sustainable development of small producers of the Eldorado dos Carajás Settlement, Branquinha, AL. Collections and analyses were performed in order to ascertain the behavior of the manipueira when subjected to the anaerobic process, considering the variables temperature and pH (acidity and alkalinity) before and after the confinement of the residual material in the biodigester. The batch type model presented satisfactory results in terms of performance and economic viability, because all materials used are of minimal cost and easy to handle. It is necessary to improve alternative sources to allocate and treat the waste generated in flour houses in the state of Alagoas. KEYWORDS: Liquid cassava residue, Fermentation, Alternative sources. |
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Biodigestão anaeróbia da manipueira gerada na casa de farinha no município de Branquinha/AL, BrasilABSTRACT: Manipueira is one of the residues generated in the processing of cassava (Manihot esculenta Crantz) during the production of flour, this by-product being potentially toxic due to the presence of hydrocyanic acid (HCN). To reduce this chemical compound, taking into account the risks of irregular disposal in the soil and watercourse, the manipueira can be treated from fermentation or anaerobic digestion for a certain period. The objective of this work was to evaluate the biodigester of discontinuous system (batch) as a possible alternative for the reuse of this liquid waste, besides analyzing the possibility of producing biogas to contribute to the sustainable development of small producers of the Eldorado dos Carajás Settlement, Branquinha, AL. Collections and analyses were performed in order to ascertain the behavior of the manipueira when subjected to the anaerobic process, considering the variables temperature and pH (acidity and alkalinity) before and after the confinement of the residual material in the biodigester. The batch type model presented satisfactory results in terms of performance and economic viability, because all materials used are of minimal cost and easy to handle. It is necessary to improve alternative sources to allocate and treat the waste generated in flour houses in the state of Alagoas. KEYWORDS: Liquid cassava residue, Fermentation, Alternative sources.RESUMO: A manipueira é um dos resíduos gerados no processamento da mandioca (Manihot esculenta Crantz) durante a produção de farinha, sendo esse subproduto potencialmente tóxico devido à presença de ácido cianídrico (HCN). Para reduzir esse composto químico, levando em conta os riscos do descarte irregular no solo e curso d’água, a manipueira pode ser tratada a partir da fermentação ou digestão anaeróbia por um determinado período. O objetivo do trabalho foi avaliar o biodigestor de sistema descontínuo (batelada) como possível alternativa de reaproveitamento deste resíduo líquido, além de analisar a possibilidade de produzir biogás para contribuir com o desenvolvimento sustentável dos pequenos produtores do Assentamento Eldorado dos Carajás, Branquinha, AL. Foram realizadas coletas e análises com intuito de averiguar o comportamento da manipueira quando sujeita ao processo anaeróbio, considerando as variáveis temperatura e pH (acidez e alcalinidade) antes e após o confinamento do material residual no biodigestor. O modelo tipo batelada apresentou resultados satisfatórios quanto ao desempenho e viabilidade econômica, pois todos os materiais utilizados são de custo mínimo e de fácil manuseio. É necessário o aprimoramento de fontes alternativas para destinar e tratar os resíduos gerados nas casas de farinha do estado de Alagoas. PALAVRAS-CHAVE: Resíduo líquido da mandioca, Fermentação, Fontes alternativas.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2021-01-24info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/140810.17648/diversitas-journal-v6i1-1408Diversitas Journal; Vol. 6 No. 1 (2021): Práticas e reflexões sobre ensino, pesquisa e extensão; 36-47Diversitas Journal; Vol. 6 Núm. 1 (2021): Práticas e reflexões sobre ensino, pesquisa e extensão; 36-47Diversitas Journal; v. 6 n. 1 (2021): Práticas e reflexões sobre ensino, pesquisa e extensão; 36-472525-521510.17648/diversitas-journal-v6i1reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1408/1240Copyright (c) 2021 Fernanda da Silva Gonçalves, Antonio Ricardo dos Santos Ramalhohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessGonçalves, Fernanda da SilvaRamalho, Antonio Ricardo dos Santos2024-04-19T19:37:38Zoai:ojs.diversitasjournal.com.br:article/1408Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2024-04-19T19:37:38Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false |
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