Produtividade da cebolinha (Allium fistulosum L.) cultivada em diferentes fontes de adubação orgânica
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Diversitas Journal |
Texto Completo: | https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1087 |
Resumo: | ABSTRACT: The chives (Allium fistulosum L.) is a popular condiment in Brazil, and a perennial crop with cylindrical and fistulous leaves. In recent decades, there has been an increase in the search for healthy foods with organic fertilizing. The culture of chives is present in cooking and has a great nutritional and economic importance. The study aimed to evaluate the productivity of chives (A. fistulosum) grown in pots, testing different sources of organic fertilizing. The experiment was carried out at Campus I of the State University of Alagoas in Arapiraca – AL, in a greenhouse with 50% in luminosity retention, during the months of March to May 2019. For soil preparation and vases filling, the 2:1 proportion (two soil vase and one substrate/manure) were used. The experimental arrangement was entirely random with four treatments and five repetitions (T1 – carbonized rice husk, T2 – cattle manure, T3 – goat manure and T4 – bed aviary). After the study, it was observed that the treatments bed aviary and bovine presented significant results by the Tukey mean comparison test at 5% probability. It can be concluded that the bed aviary and bovine manure are fertilizers that can contribute to the productivity of chives. KEYWORDS: Natural foods; Vegetables; Productivity. |
id |
UNEAL_d67e4b7a10cb4e7f3a730814751ef524 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.emnuvens.com.br:article/1087 |
network_acronym_str |
UNEAL |
network_name_str |
Diversitas Journal |
repository_id_str |
|
spelling |
Produtividade da cebolinha (Allium fistulosum L.) cultivada em diferentes fontes de adubação orgânicaABSTRACT: The chives (Allium fistulosum L.) is a popular condiment in Brazil, and a perennial crop with cylindrical and fistulous leaves. In recent decades, there has been an increase in the search for healthy foods with organic fertilizing. The culture of chives is present in cooking and has a great nutritional and economic importance. The study aimed to evaluate the productivity of chives (A. fistulosum) grown in pots, testing different sources of organic fertilizing. The experiment was carried out at Campus I of the State University of Alagoas in Arapiraca – AL, in a greenhouse with 50% in luminosity retention, during the months of March to May 2019. For soil preparation and vases filling, the 2:1 proportion (two soil vase and one substrate/manure) were used. The experimental arrangement was entirely random with four treatments and five repetitions (T1 – carbonized rice husk, T2 – cattle manure, T3 – goat manure and T4 – bed aviary). After the study, it was observed that the treatments bed aviary and bovine presented significant results by the Tukey mean comparison test at 5% probability. It can be concluded that the bed aviary and bovine manure are fertilizers that can contribute to the productivity of chives. KEYWORDS: Natural foods; Vegetables; Productivity.RESUMO: A cebolinha (Allium fistulosum L.) é um condimento popular no Brasil, e uma cultura perene com folhas cilíndricas e fistulosas. Nas últimas décadas, houve um aumento na busca de alimentos saudáveis com adubação orgânica. A cultura da cebolinha está presente na culinária e tem uma grande importância nutricional e econômica. O estudo buscou avaliar a produtividade da cebolinha (A. fistulosum) cultivada em vasos, testando diferentes fontes de adubação orgânica. O experimento foi realizado no Campus I da Universidade Estadual de Alagoas em Arapiraca – AL, em casa de vegetação com 50% em retenção de luminosidade, durante os meses de Março a Maio de 2019. Para o preparo do solo e preenchimento dos vasos utilizou-se a proporção 2:1 (dois vasos de solo e um de substrato/esterco). O arranjo experimental foi inteiramente casualizado com quatro tratamentos e cinco repetições (T1-casca de arroz carbonizada, T2-esterco bovino, T3-caprino e T4-cama de aviário). Após a realização do estudo, observou-se que os tratamentos, cama de aviário e bovino apresentaram resultados significativos pelo teste de comparação de média de Tukey a 5% de probabilidade. Pode-se concluir que a cama de aviário e o esterco bovino são adubos que podem contribuir para produtividade da cebolinha. PALAVRAS-CHAVE: Alimentos naturais; Hortaliças; Produtividade.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2020-10-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/108710.17648/diversitas-journal-v5i4-1087Diversitas Journal; v. 5 n. 4 (2020): Agricultura familiar: a base da economia latinoamericana; 2551-25592525-521510.17648/diversitas-journal-v5i4reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1087/1106Copyright (c) 2020 Rodrigo Almeida Pinheiro, Maria Jéssica dos Santos Cabral, Jecilãine Efigênia da Silva, João Pedro Silva Oliveira, Daniel Rocha Santos, Rubens Pessoa de Barroshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessPinheiro, Rodrigo AlmeidaCabral, Maria Jéssica dos SantosSilva, Jecilãine Efigênia daOliveira, João Pedro SilvaSantos, Daniel RochaBarros, Rubens Pessoa de2021-08-19T18:06:29Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/1087Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2023-01-13T09:47:05.684955Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Produtividade da cebolinha (Allium fistulosum L.) cultivada em diferentes fontes de adubação orgânica |
title |
Produtividade da cebolinha (Allium fistulosum L.) cultivada em diferentes fontes de adubação orgânica |
spellingShingle |
Produtividade da cebolinha (Allium fistulosum L.) cultivada em diferentes fontes de adubação orgânica Pinheiro, Rodrigo Almeida |
title_short |
Produtividade da cebolinha (Allium fistulosum L.) cultivada em diferentes fontes de adubação orgânica |
title_full |
Produtividade da cebolinha (Allium fistulosum L.) cultivada em diferentes fontes de adubação orgânica |
title_fullStr |
Produtividade da cebolinha (Allium fistulosum L.) cultivada em diferentes fontes de adubação orgânica |
title_full_unstemmed |
Produtividade da cebolinha (Allium fistulosum L.) cultivada em diferentes fontes de adubação orgânica |
title_sort |
Produtividade da cebolinha (Allium fistulosum L.) cultivada em diferentes fontes de adubação orgânica |
author |
Pinheiro, Rodrigo Almeida |
author_facet |
Pinheiro, Rodrigo Almeida Cabral, Maria Jéssica dos Santos Silva, Jecilãine Efigênia da Oliveira, João Pedro Silva Santos, Daniel Rocha Barros, Rubens Pessoa de |
author_role |
author |
author2 |
Cabral, Maria Jéssica dos Santos Silva, Jecilãine Efigênia da Oliveira, João Pedro Silva Santos, Daniel Rocha Barros, Rubens Pessoa de |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Pinheiro, Rodrigo Almeida Cabral, Maria Jéssica dos Santos Silva, Jecilãine Efigênia da Oliveira, João Pedro Silva Santos, Daniel Rocha Barros, Rubens Pessoa de |
description |
ABSTRACT: The chives (Allium fistulosum L.) is a popular condiment in Brazil, and a perennial crop with cylindrical and fistulous leaves. In recent decades, there has been an increase in the search for healthy foods with organic fertilizing. The culture of chives is present in cooking and has a great nutritional and economic importance. The study aimed to evaluate the productivity of chives (A. fistulosum) grown in pots, testing different sources of organic fertilizing. The experiment was carried out at Campus I of the State University of Alagoas in Arapiraca – AL, in a greenhouse with 50% in luminosity retention, during the months of March to May 2019. For soil preparation and vases filling, the 2:1 proportion (two soil vase and one substrate/manure) were used. The experimental arrangement was entirely random with four treatments and five repetitions (T1 – carbonized rice husk, T2 – cattle manure, T3 – goat manure and T4 – bed aviary). After the study, it was observed that the treatments bed aviary and bovine presented significant results by the Tukey mean comparison test at 5% probability. It can be concluded that the bed aviary and bovine manure are fertilizers that can contribute to the productivity of chives. KEYWORDS: Natural foods; Vegetables; Productivity. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-10-27 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1087 10.17648/diversitas-journal-v5i4-1087 |
url |
https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1087 |
identifier_str_mv |
10.17648/diversitas-journal-v5i4-1087 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1087/1106 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal |
dc.source.none.fl_str_mv |
Diversitas Journal; v. 5 n. 4 (2020): Agricultura familiar: a base da economia latinoamericana; 2551-2559 2525-5215 10.17648/diversitas-journal-v5i4 reponame:Diversitas Journal instname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL) instacron:UNEAL |
instname_str |
Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL) |
instacron_str |
UNEAL |
institution |
UNEAL |
reponame_str |
Diversitas Journal |
collection |
Diversitas Journal |
repository.name.fl_str_mv |
Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL) |
repository.mail.fl_str_mv |
revistadiversitasjournal@gmail.com |
_version_ |
1797051276711690240 |