Environmental management of chemical residues in a family farming unit of chrysanthemums in Nova Friburgo, state of Rio de Janeiro, Brazil
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2007 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | GEPROS. Gestão da Produção. Operações e Sistemas |
Texto Completo: | https://revista.feb.unesp.br/gepros/article/view/151 |
Resumo: | The impact of the use of pesticides xx on the human health and the environment is an issue that has called the attention of the scientific community. The consumption of pesticides in the city of Nova Friburgo, state of Rio de Janeiro, Brazil is high, evidencing the absence of of a policy of control and an adequate technical advisory. The concepts on the risks related to the exposure to the chemicals and their residues are of difficult understanding by the farmers. By means of a case study, an analysis on the poisoning risks by pesticides plus the management of chemical residues in a family chrysanthemus farming – at Vargem Alta District – is performed. In the locations where such pesticides are utilized, as in floriculture areas, their dosage and the frequency utilized are visually measured by the amount of pests in the plantations. The productive process was followed throughout its cycle. This study has demonstrated that the criteria utilized by the farmers when assessing the risks are not based on technical aspects. There is still the prevalence of family-inherited skills, for generations, of subjective concepts built on the manipulation of the chemicals and the residues’ disposal. The Personal Protective Equipment is perceived as uncomfortable and short-lived, thus jeopardizing the farming profit. Keywords: Floriculture. Pesticides. Environmental management. Family farming. |
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Environmental management of chemical residues in a family farming unit of chrysanthemums in Nova Friburgo, state of Rio de Janeiro, BrazilGestão ambiental de resíduos químicos em unidade produtiva familiar de crisântemo em Nova Friburgo – RJThe impact of the use of pesticides xx on the human health and the environment is an issue that has called the attention of the scientific community. The consumption of pesticides in the city of Nova Friburgo, state of Rio de Janeiro, Brazil is high, evidencing the absence of of a policy of control and an adequate technical advisory. The concepts on the risks related to the exposure to the chemicals and their residues are of difficult understanding by the farmers. By means of a case study, an analysis on the poisoning risks by pesticides plus the management of chemical residues in a family chrysanthemus farming – at Vargem Alta District – is performed. In the locations where such pesticides are utilized, as in floriculture areas, their dosage and the frequency utilized are visually measured by the amount of pests in the plantations. The productive process was followed throughout its cycle. This study has demonstrated that the criteria utilized by the farmers when assessing the risks are not based on technical aspects. There is still the prevalence of family-inherited skills, for generations, of subjective concepts built on the manipulation of the chemicals and the residues’ disposal. The Personal Protective Equipment is perceived as uncomfortable and short-lived, thus jeopardizing the farming profit. Keywords: Floriculture. Pesticides. Environmental management. Family farming.O impacto do uso de agrotóxicos sobre a saúde humana e o meio ambiente é um problema que tem merecido atenção da comunidade científica. O consumo de agrotóxico na cidade de Nova Friburgo, RJ, é alto, evidenciando a falta de uma política de controle e aconselhamento técnico adequado. A noção sobre os riscos relacionados à exposição aos agentes químicos e seus resíduos são de difícil compreensão pelos agricultores. Através de um estudo de caso, é feita uma análise do conteúdo das narrativas sobre a percepção de risco de intoxicação por agrotóxicos e o gerenciamento de resíduos químicos em uma produção familiar de crisântemo, no Distrito de Vargem Alta. Nos locais onde são empregados os agrotóxicos, como em áreas de floricultura, a dosagem e a freqüência usadas se fazem visualmente pela quantidade de pragas existentes nas lavouras. O processo produtivo foi acompanhado em todo o seu ciclo. O estudo demonstrou que os critérios utilizados pelos agricultores na avaliação dos riscos, não estão baseados em fundamentos técnicos. Existe a prevalência dos conhecimentos herdados pela família, ao longo das gerações, dos conceitos subjetivos, construídos sobre a manipulação dos produtos químicos e o descarte dos resíduos. Os equipamentos de proteção individual são percebidos como desconfortáveis e pouco duráveis, comprometendo o lucro da produção. Palavras-chave: Floricultura. Agrotóxicos. Gestão Ambiental. Agricultura Familiar.A Fundacao para o Desenvolvimento de Bauru (FunDeB)2007-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revista.feb.unesp.br/gepros/article/view/15110.15675/gepros.v0i2.151Revista Gestão da Produção Operações e Sistemas; n. 2 (2007); Pag. 251984-2430reponame:GEPROS. Gestão da Produção. Operações e Sistemasinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporhttps://revista.feb.unesp.br/gepros/article/view/151/136da Conceição, Fátima FigueiredoMattos, Ubirajara Aluísio de Oliveirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2008-10-15T20:19:02Zoai:ojs.gepros.emnuvens.com.br:article/151Revistahttps://revista.feb.unesp.br/geprosPUBhttps://revista.feb.unesp.br/gepros/oaigepros@feb.unesp.br||abjabbour@feb.unesp.br1984-24301809-614Xopendoar:2008-10-15T20:19:02GEPROS. Gestão da Produção. Operações e Sistemas - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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