Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: MARQUES, João J. P.
Data de Publicação: 2017
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNIFENAS
Texto Completo: http://tede2.unifenas.br:8080/jspui/handle/jspui/189
Resumo: Brazilian coffee growers are becoming more and more concerned about the production of high quality coffees, with the purpose of producing special coffees, adding value to the final product. The production of special coffees gains force in the world market pleasing the palate of different consumers. Coffee beans have their intrinsic attributes modified by local characteristics such as altitude, temperature, lightness, rainfall index and relative humidity where the crop is located. Together with the climatic conditions of the place, the method of processing the grains by dry (producing natural coffee), wet (peeled coffees), moist with fermentation (pulped coffee) and wet desmucilador demultipled), confers changes in the quality of the grains produced. The objective of this study was to evaluate the relationship between post-harvest processing and the chemical and sensorial attributes of coffee from three locations in Minas Gerais. The coffees of the different regions presented their own characteristics, which are conferred according to the type of processing to which the grains are submitted in the post-harvest period. The samples of peeled coffees from the three regions studied presented higher scores for the sensorial attributes, compared to samples of natural coffees. The chemical analysis of coffee supports, however does not replace the sensorial analysis aiming at the classification of coffee beverage quality.
id UNFE_3e8beb507f5a525a02dd1cf558401c99
oai_identifier_str oai:tede2.unifenas.br:jspui/189
network_acronym_str UNFE
network_name_str Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNIFENAS
repository_id_str
spelling SILVA, Adriano A. B.18325206845http://lattes.cnpq.br/4141564972275445REZENDE, Tiago T. T.08008627670http://lattes.cnpq.br/2659534957674204SILVA, Virgílio V. A.25806270653http://lattes.cnpq.br/766285812439979001655964658http://lattes.cnpq.br/5064530229167572MARQUES, João J. P.2018-04-23T21:22:43Z2017-08-11MARQUES, João J. P.. Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais. 2017. 53 f. Dissertação( Programa de Mestrado em Sistemas de Produção na Agropecuária) - Universidade José do Rosário Vellano, Alfenas .http://tede2.unifenas.br:8080/jspui/handle/jspui/189Brazilian coffee growers are becoming more and more concerned about the production of high quality coffees, with the purpose of producing special coffees, adding value to the final product. The production of special coffees gains force in the world market pleasing the palate of different consumers. Coffee beans have their intrinsic attributes modified by local characteristics such as altitude, temperature, lightness, rainfall index and relative humidity where the crop is located. Together with the climatic conditions of the place, the method of processing the grains by dry (producing natural coffee), wet (peeled coffees), moist with fermentation (pulped coffee) and wet desmucilador demultipled), confers changes in the quality of the grains produced. The objective of this study was to evaluate the relationship between post-harvest processing and the chemical and sensorial attributes of coffee from three locations in Minas Gerais. The coffees of the different regions presented their own characteristics, which are conferred according to the type of processing to which the grains are submitted in the post-harvest period. The samples of peeled coffees from the three regions studied presented higher scores for the sensorial attributes, compared to samples of natural coffees. The chemical analysis of coffee supports, however does not replace the sensorial analysis aiming at the classification of coffee beverage quality.Os cafeicultores brasileiros vêm a cada dia mais se preocupando com a produção de cafés com qualidade superior, tendo como propósito a produção de cafés especiais, agregando valor ao produto final. A produção de cafés especiais ganha força no mercado mundial agradando o paladar de diferentes consumidores. Os grãos de café têm os seus atributos intrínsecos modificados pelas características locais como altitude, temperatura, luminosidade, índice pluviométrico e umidade relativa de onde a lavoura se encontra instalada. Juntamente com as condições climáticas do local, o método de processamento dos grãos realizado por via seca (produzindo o café natural), por via úmida (cafés descascados), por via úmida com fermentação (café despolpado) e por via úmida com desmucilador (cafés desmucilados), confere variações na qualidade dos grãos produzidos. Objetivou-se com o presente estudo avaliar a relação entre o processamento de pós-colheita e os atributos químicos e sensoriais de cafés de três locais de Minas Gerais. Os cafés das diferentes regiões apresentaram características próprias, que são conferidas de acordo com o tipo de processamento a que os grãos são submetidos no período de pós-colheita. As amostras de cafés descascados das três regiões estudadas, apresentaram maiores notas para os atributos sensoriais, em relação às amostras de cafés naturais. A análise química do café apoia, entretanto não substitui a análise sensorial visando a classificação da qualidade de bebida do café.Submitted by Samira Ramos (samira.ramos@unifenas.br) on 2018-04-23T21:22:43Z No. of bitstreams: 1 João Paulo Marques.pdf: 1012005 bytes, checksum: 71d82a764900814bb8c03c30f77accce (MD5)Made available in DSpace on 2018-04-23T21:22:43Z (GMT). No. of bitstreams: 1 João Paulo Marques.pdf: 1012005 bytes, checksum: 71d82a764900814bb8c03c30f77accce (MD5) Previous issue date: 2017-08-11application/pdfporUniversidade José do Rosário VellanoPrograma de Mestrado em Sistemas de Produção na AgropecuáriaUNIFENASBrasilPós-Graduaçãocoffea arabica L.;processamento pós-colheita;cafés especiaiscoffea arabica L.;post-harvest processing;specialty coffeesCIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIARelação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Geraisinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesis-6546501369430490188500500600-7642911903105032531-3091138714907603907info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNIFENASinstname:Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS)instacron:UNIFENASLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81344http://tede2.unifenas.br:8080/tede/bitstream/jspui/189/1/license.txt2a1371b32b2c52a445aa1de217db454bMD51ORIGINALJoão Paulo Marques.pdfJoão Paulo Marques.pdfapplication/pdf1012005http://tede2.unifenas.br:8080/tede/bitstream/jspui/189/2/Jo%C3%A3o+Paulo+Marques.pdf71d82a764900814bb8c03c30f77accceMD52jspui/1892018-04-23 18:22:43.634oai:tede2.unifenas.br: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 Digital de Teses e Dissertaçõeshttp://tede2.unifenas.br:8080/jspui/http://tede2.unifenas.br:8080/oai/requestbiblioteca@unifenas.br||biblioteca@unifenas.bropendoar:2018-04-23T21:22:43Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNIFENAS - Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS)false
dc.title.por.fl_str_mv Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais
title Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais
spellingShingle Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais
MARQUES, João J. P.
coffea arabica L.;processamento pós-colheita;cafés especiais
coffea arabica L.;post-harvest processing;specialty coffees
CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
title_short Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais
title_full Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais
title_fullStr Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais
title_full_unstemmed Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais
title_sort Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais
author MARQUES, João J. P.
author_facet MARQUES, João J. P.
author_role author
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv SILVA, Adriano A. B.
dc.contributor.advisor1ID.fl_str_mv 18325206845
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/4141564972275445
dc.contributor.referee1.fl_str_mv REZENDE, Tiago T. T.
dc.contributor.referee1ID.fl_str_mv 08008627670
dc.contributor.referee1Lattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/2659534957674204
dc.contributor.referee2.fl_str_mv SILVA, Virgílio V. A.
dc.contributor.referee2ID.fl_str_mv 25806270653
dc.contributor.referee2Lattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/7662858124399790
dc.contributor.authorID.fl_str_mv 01655964658
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/5064530229167572
dc.contributor.author.fl_str_mv MARQUES, João J. P.
contributor_str_mv SILVA, Adriano A. B.
REZENDE, Tiago T. T.
SILVA, Virgílio V. A.
dc.subject.por.fl_str_mv coffea arabica L.;processamento pós-colheita;cafés especiais
topic coffea arabica L.;processamento pós-colheita;cafés especiais
coffea arabica L.;post-harvest processing;specialty coffees
CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
dc.subject.eng.fl_str_mv coffea arabica L.;post-harvest processing;specialty coffees
dc.subject.cnpq.fl_str_mv CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
description Brazilian coffee growers are becoming more and more concerned about the production of high quality coffees, with the purpose of producing special coffees, adding value to the final product. The production of special coffees gains force in the world market pleasing the palate of different consumers. Coffee beans have their intrinsic attributes modified by local characteristics such as altitude, temperature, lightness, rainfall index and relative humidity where the crop is located. Together with the climatic conditions of the place, the method of processing the grains by dry (producing natural coffee), wet (peeled coffees), moist with fermentation (pulped coffee) and wet desmucilador demultipled), confers changes in the quality of the grains produced. The objective of this study was to evaluate the relationship between post-harvest processing and the chemical and sensorial attributes of coffee from three locations in Minas Gerais. The coffees of the different regions presented their own characteristics, which are conferred according to the type of processing to which the grains are submitted in the post-harvest period. The samples of peeled coffees from the three regions studied presented higher scores for the sensorial attributes, compared to samples of natural coffees. The chemical analysis of coffee supports, however does not replace the sensorial analysis aiming at the classification of coffee beverage quality.
publishDate 2017
dc.date.issued.fl_str_mv 2017-08-11
dc.date.accessioned.fl_str_mv 2018-04-23T21:22:43Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.citation.fl_str_mv MARQUES, João J. P.. Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais. 2017. 53 f. Dissertação( Programa de Mestrado em Sistemas de Produção na Agropecuária) - Universidade José do Rosário Vellano, Alfenas .
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://tede2.unifenas.br:8080/jspui/handle/jspui/189
identifier_str_mv MARQUES, João J. P.. Relação entre o processamento de pós-colheita e atributos químicos e sensoriais de café de três locais de Minas Gerais. 2017. 53 f. Dissertação( Programa de Mestrado em Sistemas de Produção na Agropecuária) - Universidade José do Rosário Vellano, Alfenas .
url http://tede2.unifenas.br:8080/jspui/handle/jspui/189
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.program.fl_str_mv -6546501369430490188
dc.relation.confidence.fl_str_mv 500
500
600
dc.relation.department.fl_str_mv -7642911903105032531
dc.relation.cnpq.fl_str_mv -3091138714907603907
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade José do Rosário Vellano
dc.publisher.program.fl_str_mv Programa de Mestrado em Sistemas de Produção na Agropecuária
dc.publisher.initials.fl_str_mv UNIFENAS
dc.publisher.country.fl_str_mv Brasil
dc.publisher.department.fl_str_mv Pós-Graduação
publisher.none.fl_str_mv Universidade José do Rosário Vellano
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNIFENAS
instname:Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS)
instacron:UNIFENAS
instname_str Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS)
instacron_str UNIFENAS
institution UNIFENAS
reponame_str Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNIFENAS
collection Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNIFENAS
bitstream.url.fl_str_mv http://tede2.unifenas.br:8080/tede/bitstream/jspui/189/1/license.txt
http://tede2.unifenas.br:8080/tede/bitstream/jspui/189/2/Jo%C3%A3o+Paulo+Marques.pdf
bitstream.checksum.fl_str_mv 2a1371b32b2c52a445aa1de217db454b
71d82a764900814bb8c03c30f77accce
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNIFENAS - Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS)
repository.mail.fl_str_mv biblioteca@unifenas.br||biblioteca@unifenas.br
_version_ 1800394215574732800