Levantamento do perfil dos cafeicultores do sul de Minas Gerais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: CAMPOS, Wanêssa W. T.
Data de Publicação: 2017
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNIFENAS
Texto Completo: http://tede2.unifenas.br:8080/jspui/handle/jspui/188
Resumo: Coffee is not only a highly appreciated product but also greatly valorized worldwide. The commodity is always in the limelight in academic investigations. Among the items under analysis, the development of its sustainable production process in every aspect is greatly relevant and a sustainable process is currently crucial to attend increasing market demands. Current analysis provides the profile of coffee producers in the rural regions of Machado, Poço Fundo, with other neighboring towns in the south of the state of Minas Gerais, Brazil. Study comprises a comprehensive bibliographic research dealing with different themes involving coffee production. The following themes were developed: coffee production and the different methodologies involved; sustainability proposals applied within the coffee production chain; main diseases that generally attack coffee plantations; pesticides and fertilizers; several points of view on the theme and the use of PPEs when chemical products are applied. Further, field research was undertaken with 225 small coffee producers. Data revealed that rural producers´ schooling level and capacity affect management on the farms. Main results provided a positive co-relationship between the general capacitation of the farmer and good application practices, and between technological investments and employees´ demands. However, concern has been raised with regard to pesticides and fertilizers in coffee plantations. The use of products prepared for other crops and lack of concern on their toxological classification have been identified as significantly dangerous.
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Current analysis provides the profile of coffee producers in the rural regions of Machado, Poço Fundo, with other neighboring towns in the south of the state of Minas Gerais, Brazil. Study comprises a comprehensive bibliographic research dealing with different themes involving coffee production. The following themes were developed: coffee production and the different methodologies involved; sustainability proposals applied within the coffee production chain; main diseases that generally attack coffee plantations; pesticides and fertilizers; several points of view on the theme and the use of PPEs when chemical products are applied. Further, field research was undertaken with 225 small coffee producers. Data revealed that rural producers´ schooling level and capacity affect management on the farms. Main results provided a positive co-relationship between the general capacitation of the farmer and good application practices, and between technological investments and employees´ demands. However, concern has been raised with regard to pesticides and fertilizers in coffee plantations. The use of products prepared for other crops and lack of concern on their toxological classification have been identified as significantly dangerous.O café é um produto muito apreciado e valorizado em todo o mundo. Com grande representatividade na economia do Brasil, esta commodity está sempre em foco em diversas linhas de estudo. Dentre os assuntos mais tratados, desenvolver um processo de produção que seja sustentável em todas as suas nuances é de suma importância. Um processo sustentável, atualmente, é vital para atender o mercado que tem se tornado mais exigente a cada ano. Neste contexto, este trabalho objetiva apresentar o perfil dos produtores de café das regiões rurais das cidades de Machado e Poço Fundo englobando outras cidades produtoras de café localizadas no sul do estado de Minas Gerais. O estudo se iniciou por meio de uma pesquisa bibliográfica abrangente que tratou sobre diversos temas do processo de produção do café. Durante o desenvolvimento do trabalho detalhou-se temas como: produção de café e diversas metodologias empregadas; propostas de sustentabilidade aplicadas na cadeia produtiva do café; principais pragas que afligem as lavouras de maneira geral; e, utilização de defensivos agrícolas, os diversos pontos de vista sobre o tema e a utilização dos EPIs na aplicação destes produtos químicos. No segundo momento, realizou-se uma pesquisa de campo com 225 pequenos produtores de café. Para determinar o perfil dos produtores aplicou-se a análise multivariada por meio de cluster e correlação. Com a análise dos dados obtidos, concluiu-se que o grau de escolaridade e capacitação dos produtores rurais tem importante influência nas práticas gerenciais aplicadas na propriedade. Como resultados principais obteve-se uma correlação positiva entre o nível de capacitação geral do proprietário e as boas práticas aplicadas na lavoura e, também, entre o investimento em tecnologia e a demanda de funcionários. Além destes identificou-se um cenário preocupante quanto à utilização dos defensivos químicos na lavoura de café. Dentre os alertas, se destacaram a utilização de produtos desenvolvidos para outras culturas e a despreocupação com as classificações toxicológicas e ambientais dos produtos.Submitted by Samira Ramos (samira.ramos@unifenas.br) on 2018-04-23T18:23:05Z No. of bitstreams: 1 Wanêssa Tavares Campos.pdf: 2899215 bytes, checksum: 3e93bf0c553ce5f68a1c6c28c241c3ff (MD5)Made available in DSpace on 2018-04-23T18:23:05Z (GMT). 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