Ação da radiação ultravioleta na redução da microbiota do caldo de cana para produção de cachaça
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Data de Publicação: | 2010 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNIFENAS |
Texto Completo: | http://tede2.unifenas.br:8080/jspui/handle/jspui/117 |
Resumo: | The fermentation process for the production of cachaça (the most popular alcoholic distilled beverage) in Brazil is influenced by the quality of the raw material. Thus any raw material containing a high microbial load results in an ineffective fermentation, which is reflected on the final quality of the cachaça. This study evaluated the action of ultraviolet radiation as an alternative disinfectant for cachaça-producing sugarcane juice. The experiment was carried out at the TUCANINHA cachaça-producing unit in the city of São João Batista do Glória, MG. A 10.0m × 43cm × 13cm aluminum plate treatment chamber was made with five 2.0 × 43cm × 14cm heads for germicidal UV lamps. The chamber was installed at the outlet of the mill for the passage of the UV-treated sugarcane juice in a continuous flow system. The effectiveness of the treatment was assayed by microbiological analyses of the cane juice at five treatment times. The statistical design was completely randomized, with five treatments and three replications, with a P value of 64.63%. Two types of fermented wines were analyzed: those from UV radiation-treated broth and the ones from untreated broth, consideration two treatments and 10 repetitions. The tests for acidity, alcohol percentage, and pH showed a P value higher than 0.05%. The cachaças produced with irradiated and non-irradiated sugarcane juice showed values in accordance with the current legislation. It was concluded that the physical and chemical characteristics of the sugarcane juice influenced the action of the radiation on the cane juice microorganisms. Only a small amount of microorganisms were eliminated, what demonstrates that ultraviolet radiation is not effective to eliminate the microbiota of sugarcane juice. |
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This study evaluated the action of ultraviolet radiation as an alternative disinfectant for cachaça-producing sugarcane juice. The experiment was carried out at the TUCANINHA cachaça-producing unit in the city of São João Batista do Glória, MG. A 10.0m × 43cm × 13cm aluminum plate treatment chamber was made with five 2.0 × 43cm × 14cm heads for germicidal UV lamps. The chamber was installed at the outlet of the mill for the passage of the UV-treated sugarcane juice in a continuous flow system. The effectiveness of the treatment was assayed by microbiological analyses of the cane juice at five treatment times. The statistical design was completely randomized, with five treatments and three replications, with a P value of 64.63%. Two types of fermented wines were analyzed: those from UV radiation-treated broth and the ones from untreated broth, consideration two treatments and 10 repetitions. The tests for acidity, alcohol percentage, and pH showed a P value higher than 0.05%. The cachaças produced with irradiated and non-irradiated sugarcane juice showed values in accordance with the current legislation. It was concluded that the physical and chemical characteristics of the sugarcane juice influenced the action of the radiation on the cane juice microorganisms. Only a small amount of microorganisms were eliminated, what demonstrates that ultraviolet radiation is not effective to eliminate the microbiota of sugarcane juice.O processo fermentativo para produção de cachaça é influenciado pela qualidade da matéria prima. Desta forma uma matéria prima que contenha alta carga microbiana resulta em uma fermentação ineficiente, cujo resultado é refletido na qualidade final da cachaça. Neste contexto, objetivou-se, nesta investigação, avaliar a ação da radiação ultravioleta como desinfetante alternativo na desinfecção do caldo de cana para produção de cachaça. O experimento foi instalado na unidade de produção de cachaça TUCANINHA na cidade de São João Batista do Glória-MG. Confeccionou-se uma câmara de tratamento em chapas de alumínio com dimensões de 10,0m x 43cm x 13cm com cinco tampos de dimensões 2,0m x 43cm x 14cm, onde foram instaladas lâmpadas germicidas por radiação ultravioleta. A câmara foi instalada na saída da moenda para passagem do caldo de cana sob a ação da radiação ultravioleta em um sistema de fluxo contínuo. A eficiência do tratamento foi avaliada através de análises microbiológicas do caldo de cana em cinco tempos de tratamento. O delineamento estatístico foi inteiramente casualizado, com cinco tratamentos e três repetições, apresentando um P valor de 64,63 %. Analisaram os vinhos fermentados com caldo tratado com a radiação ultravioleta e o caldo não tratado, considerando dois tratamentos e 10 repetições. As análises de acidez, porcentagem de álcool e o pH, apresentaram P valor maior que 0,05%. As cachaças produzidas com caldo de cana irradiado e não irradiado apresentaram valores que estão de acordo com a legislação vigente. Concluiu-se que as características físicas e químicas do caldo de cana influenciaram na ação da radiação sobre os microrganismos presentes no caldo de cana, eliminando uma pequena parte dos microrganismos, não sendo suficiente para considerar a radiação ultravioleta eficiente na eliminação de microrganismos presente no caldo de cana.Made available in DSpace on 2016-05-02T13:55:29Z (GMT). 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