The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
DOI: | 10.20396/san.v29i00.8669197 |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8669197 |
Resumo: | Brazil is the country with the greatest biodiversity on the planet. About a third of this plant biodiversity can be edible. In this scenario, it must be highlighted the Unconventional Food Plants (UFP), which show a great potential to meet the nutritional needs, in particular, of the individuals in a situation of socioeconomic vulnerability. Thus, this study aimed to demonstrate the importance of consuming UFP as an alternative diet to promote food and nutrition security, and to rescue Brazilian food culture. This is a narrative literature review conducted by bibliographic research in the Scielo, Virtual Health Library, and Google Scholar databases, using the following descriptors in Portuguese: “PANCs”, “Plantas alimentícias não convencionais”, “Plantas alimentícias”, and “Hortaliças não-convencionais” combined with “Alimentação Alternativa”, “Consumo”, “Segurança Alimentar”, and “Benefícios”. The bibliographic research resulted in the inclusion of 29 files to compose this narrative review. UFP have a great nutritional potential due to the presence of several nutrients and bioactive compounds which are important for the proper functioning of the organism. In addition, the cultivation and consumption of these plants contribute to the promotion of food and nutritional security because of their value in the preservation and rescue of food culture, and also for its relevance in the construction and maintenance of a sustainable food system. The studies found validate and highlight UFP as foods rich in nutrients and bioactive compounds that favor autonomy, and the preservation of biodiversity and food sustainability. |
id |
UNICAMP-16_3909ba0b25ef9b1a6d6a2d486d52c7fb |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8669197 |
network_acronym_str |
UNICAMP-16 |
network_name_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
spelling |
The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food cultureO consumo de plantas alimentícias não convencionais para a promoção da segurança alimentar e nutricional e da cultura alimentar brasileiraO consumo de plantas alimentícias não convencionais para a promoção da segurança alimentar e nutricional e da cultura alimentar brasileiraPANCVegetales no convencionalesComida regionalComida sostenibleAgrobiodiversidadPANCHortaliças não convencionaisAlimentação regionalAlimentação sustentávelAgrobiodiversidadeUFPUnconventional vegetablesRegional foodSustainable foodAgrobiodiversityBrazil is the country with the greatest biodiversity on the planet. About a third of this plant biodiversity can be edible. In this scenario, it must be highlighted the Unconventional Food Plants (UFP), which show a great potential to meet the nutritional needs, in particular, of the individuals in a situation of socioeconomic vulnerability. Thus, this study aimed to demonstrate the importance of consuming UFP as an alternative diet to promote food and nutrition security, and to rescue Brazilian food culture. This is a narrative literature review conducted by bibliographic research in the Scielo, Virtual Health Library, and Google Scholar databases, using the following descriptors in Portuguese: “PANCs”, “Plantas alimentícias não convencionais”, “Plantas alimentícias”, and “Hortaliças não-convencionais” combined with “Alimentação Alternativa”, “Consumo”, “Segurança Alimentar”, and “Benefícios”. The bibliographic research resulted in the inclusion of 29 files to compose this narrative review. UFP have a great nutritional potential due to the presence of several nutrients and bioactive compounds which are important for the proper functioning of the organism. In addition, the cultivation and consumption of these plants contribute to the promotion of food and nutritional security because of their value in the preservation and rescue of food culture, and also for its relevance in the construction and maintenance of a sustainable food system. The studies found validate and highlight UFP as foods rich in nutrients and bioactive compounds that favor autonomy, and the preservation of biodiversity and food sustainability.O Brasil é o país com a maior biodiversidade do planeta, sendo que cerca de um terço de sua biodiversidade vegetal pode ser comestível. Nesse cenário, se destacam as Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC), as quais apresentam grande potencial para suprir as necessidades nutricionais, em particular, de indivíduos em situação de vulnerabilidade socioeconômica. Assim, objetivou-se demonstrar a importância do consumo das PANC como alimentação alternativa para a promoção da segurança alimentar e nutricional e para o resgate da cultura alimentar brasileira. Este estudo trata-se de uma revisão narrativa da literatura conduzida por meio de pesquisa bibliográfica nas bases de dados Scielo, Biblioteca Virtual em Saúde (BVS) e Google Acadêmico, utilizando os seguintes descritores: “PANCs”, “Plantas alimentícias não convencionais”, “Plantas alimentícias” e “Hortaliças não-convencionais” combinados a "Alimentação Alternativa”, “Consumo”, “Segurança Alimentar” e “Benefícios”. O levantamento bibliográfico realizado resultou na inclusão de 29 arquivos para compor esta revisão narrativa. As PANC apresentam grande potencial alimentício em virtude da presença de diversos nutrientes e compostos bioativos importantes para o funcionamento adequado do organismo. Além disso, o cultivo e consumo dessas plantas contribuem para a promoção da segurança alimentar e nutricional pelo seu valor na preservação e resgate da cultura alimentar, e ainda pela sua relevância na construção e manutenção de um sistema alimentar sustentável. Os estudos encontrados validam e dão destaque às PANC como alimentos ricos em nutrientes e compostos bioativos e que favorecem a conquista da autonomia, e a preservação da biodiversidade e da sustentabilidade alimentar.O Brasil é o país com a maior biodiversidade do planeta, sendo que cerca de um terço de sua biodiversidade vegetal pode ser comestível. Nesse cenário, se destacam as Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC), as quais apresentam grande potencial para suprir as necessidades nutricionais, em particular, de indivíduos em situação de vulnerabilidade socioeconômica. Assim, objetivou-se demonstrar a importância do consumo das PANC como alimentação alternativa para a promoção da segurança alimentar e nutricional e para o resgate da cultura alimentar brasileira. Este estudo trata-se de uma revisão narrativa da literatura conduzida por meio de pesquisa bibliográfica nas bases de dados Scielo, Biblioteca Virtual em Saúde (BVS) e Google Acadêmico, utilizando os seguintes descritores: “PANCs”, “Plantas alimentícias não convencionais”, “Plantas alimentícias” e “Hortaliças não-convencionais” combinados a "Alimentação Alternativa”, “Consumo”, “Segurança Alimentar” e “Benefícios”. O levantamento bibliográfico realizado resultou na inclusão de 29 arquivos para compor esta revisão narrativa. As PANC apresentam grande potencial alimentício em virtude da presença de diversos nutrientes e compostos bioativos importantes para o funcionamento adequado do organismo. Além disso, o cultivo e consumo dessas plantas contribuem para a promoção da segurança alimentar e nutricional pelo seu valor na preservação e resgate da cultura alimentar, e ainda pela sua relevância na construção e manutenção de um sistema alimentar sustentável. Os estudos encontrados validam e dão destaque às PANC como alimentos ricos em nutrientes e compostos bioativos e que favorecem a conquista da autonomia, e a preservação da biodiversidade e da sustentabilidade alimentar.Universidade Estadual de Campinas2022-11-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/866919710.20396/san.v29i00.8669197Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Continous Publication; e022016Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Publicación Contínua; e022016Segurança Alimentar e Nutricional; v. 29 (2022): Publicação Contínua; e0220162316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8669197/30458Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporáneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCorado, Paloma Isabel Santos Araújo Lima, Letícia Nunes da Costa Fontenelle, Larissa Cristina2022-11-11T15:11:40Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8669197Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2022-11-11T15:11:40Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture O consumo de plantas alimentícias não convencionais para a promoção da segurança alimentar e nutricional e da cultura alimentar brasileira O consumo de plantas alimentícias não convencionais para a promoção da segurança alimentar e nutricional e da cultura alimentar brasileira |
title |
The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture |
spellingShingle |
The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture Corado, Paloma Isabel Santos Araújo PANC Vegetales no convencionales Comida regional Comida sostenible Agrobiodiversidad PANC Hortaliças não convencionais Alimentação regional Alimentação sustentável Agrobiodiversidade UFP Unconventional vegetables Regional food Sustainable food Agrobiodiversity Corado, Paloma Isabel Santos Araújo PANC Vegetales no convencionales Comida regional Comida sostenible Agrobiodiversidad PANC Hortaliças não convencionais Alimentação regional Alimentação sustentável Agrobiodiversidade UFP Unconventional vegetables Regional food Sustainable food Agrobiodiversity |
title_short |
The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture |
title_full |
The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture |
title_fullStr |
The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture |
title_full_unstemmed |
The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture |
title_sort |
The consumption of unconventional food plants for the promotion of food and nutrition security and brazilian food culture |
author |
Corado, Paloma Isabel Santos Araújo |
author_facet |
Corado, Paloma Isabel Santos Araújo Corado, Paloma Isabel Santos Araújo Lima, Letícia Nunes da Costa Fontenelle, Larissa Cristina Lima, Letícia Nunes da Costa Fontenelle, Larissa Cristina |
author_role |
author |
author2 |
Lima, Letícia Nunes da Costa Fontenelle, Larissa Cristina |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Corado, Paloma Isabel Santos Araújo Lima, Letícia Nunes da Costa Fontenelle, Larissa Cristina |
dc.subject.por.fl_str_mv |
PANC Vegetales no convencionales Comida regional Comida sostenible Agrobiodiversidad PANC Hortaliças não convencionais Alimentação regional Alimentação sustentável Agrobiodiversidade UFP Unconventional vegetables Regional food Sustainable food Agrobiodiversity |
topic |
PANC Vegetales no convencionales Comida regional Comida sostenible Agrobiodiversidad PANC Hortaliças não convencionais Alimentação regional Alimentação sustentável Agrobiodiversidade UFP Unconventional vegetables Regional food Sustainable food Agrobiodiversity |
description |
Brazil is the country with the greatest biodiversity on the planet. About a third of this plant biodiversity can be edible. In this scenario, it must be highlighted the Unconventional Food Plants (UFP), which show a great potential to meet the nutritional needs, in particular, of the individuals in a situation of socioeconomic vulnerability. Thus, this study aimed to demonstrate the importance of consuming UFP as an alternative diet to promote food and nutrition security, and to rescue Brazilian food culture. This is a narrative literature review conducted by bibliographic research in the Scielo, Virtual Health Library, and Google Scholar databases, using the following descriptors in Portuguese: “PANCs”, “Plantas alimentícias não convencionais”, “Plantas alimentícias”, and “Hortaliças não-convencionais” combined with “Alimentação Alternativa”, “Consumo”, “Segurança Alimentar”, and “Benefícios”. The bibliographic research resulted in the inclusion of 29 files to compose this narrative review. UFP have a great nutritional potential due to the presence of several nutrients and bioactive compounds which are important for the proper functioning of the organism. In addition, the cultivation and consumption of these plants contribute to the promotion of food and nutritional security because of their value in the preservation and rescue of food culture, and also for its relevance in the construction and maintenance of a sustainable food system. The studies found validate and highlight UFP as foods rich in nutrients and bioactive compounds that favor autonomy, and the preservation of biodiversity and food sustainability. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-11-10 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Texto Texto info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8669197 10.20396/san.v29i00.8669197 |
url |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8669197 |
identifier_str_mv |
10.20396/san.v29i00.8669197 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8669197/30458 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Brazil; Contemporary Brasil; Contemporáneo Brasil; Contemporâneo |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Continous Publication; e022016 Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Publicación Contínua; e022016 Segurança Alimentar e Nutricional; v. 29 (2022): Publicação Contínua; e022016 2316-297X reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) instacron:UNICAMP |
instname_str |
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
instacron_str |
UNICAMP |
institution |
UNICAMP |
reponame_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
collection |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com |
_version_ |
1822183556015718400 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
10.20396/san.v29i00.8669197 |