Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8654199 |
Resumo: | Objective: To evaluate the existing evidence on food safety in the canton of Cuenca, Ecuador. Materials and methods: A systematic review of studies on food safety (microorganisms, contaminants and adulterants) was conducted during the period 1981-2017. Results: Initially, 640 studies were identified. After the analysis of the inclusion and exclusion criteria, 40 studies related to microbiological evaluations (67.5%), pesticides, parasites and antibiotics (7.5%), preservatives and metals (10%) toxins (15%) were included. Discussion: The studies emphasize the need to implement actions on hygiene and monitoring, control in handling, transport and storage, control of fresh foods whose quality is not governed by national regulations, and training of handlers and street vendors. This review provides a rational basis for decision making and development of preventive and corrective actions; as well as constituting a starting point for future research work in the region. |
id |
UNICAMP-16_869744c0e195b660dfcd7d12457c19c9 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8654199 |
network_acronym_str |
UNICAMP-16 |
network_name_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017Revisión sistemática de estudios sobre inocuidad alimentaria en Cuenca, Ecuador, periodo 1981-2017Revisión sistemática de estudios sobre inocuidad alimentaria en Cuenca, Ecuador, periodo 1981-2017Food safetySystematic reviewEcuadorSegurança alimentaraRevisão sistemáticaEquadorinocuidad de los alimentosrevisión sistemáticaEcuadorObjective: To evaluate the existing evidence on food safety in the canton of Cuenca, Ecuador. Materials and methods: A systematic review of studies on food safety (microorganisms, contaminants and adulterants) was conducted during the period 1981-2017. Results: Initially, 640 studies were identified. After the analysis of the inclusion and exclusion criteria, 40 studies related to microbiological evaluations (67.5%), pesticides, parasites and antibiotics (7.5%), preservatives and metals (10%) toxins (15%) were included. Discussion: The studies emphasize the need to implement actions on hygiene and monitoring, control in handling, transport and storage, control of fresh foods whose quality is not governed by national regulations, and training of handlers and street vendors. This review provides a rational basis for decision making and development of preventive and corrective actions; as well as constituting a starting point for future research work in the region.Objetivo: Evaluar la evidencia existente sobre inocuidad alimentaria en el cantón Cuenca, Ecuador. Materiales y métodos: Se realizó una revisión sistemática de los estudios en inocuidad alimentaria (microorganismos, contaminantes y adulterantes) durante el período 1981-2017. Resultados: Inicialmente se identificaron 640 estudios. Luego del análisis de los criterios de inclusión y exclusión, se incluyeron 40 estudios relacionados a evaluaciones microbiológicas (67.5%), pesticidas, parásitos y antibióticos (7.5%), conservantes y metales (10%) y toxinas (15%). Discusión: En los estudios se recalca la necesidad de implementar medidas de higiene y monitoreo, control en la manipulación, transporte y almacenamiento, control de los alimentos frescos cuya calidad no está regida por normativas nacionales, capacitar a los manipuladores y vendedores ambulantes. Esta revisión proporciona una base racional para toma de decisiones y desarrollo de medidas preventivas y correctivas; así como también propone los criterios mínimos de muestreo y análisis para discriminar y comparar estudios en esta problemática.Objetivo: Avaliar as evidências existentes sobre segurança alimentar no cantão de Cuenca, Equador. Materiais e métodos: Foi realizada uma revisão sistemática dos estudos de segurança alimentar (microrganismos, contaminantes e adúlteros) no período 1981-2017. Resultados: Inicialmente foram identificados 640 estudos. Após a análise dos critérios de inclusão e exclusão, 40 estudos relacionados a avaliações microbiológicas (67,5%), pesticidas, parasitas e antibióticos (7,5%), conservantes e metais (10%) toxinas (15%). Discussão: Estudos enfatizam a necessidade de implementar medidas de higiene e monitoramento, controle no manuseio, transporte e armazenamento, controle de alimentos frescos cuja qualidade não é regida por regulamentos nacionais, manipuladores de treinamento e vendedores ambulantes. Esta revisão fornece uma base racional para a tomada de decisões e o desenvolvimento de medidas preventivas e corretivas; bem como propõe os critérios mínimos de amostragem e análise para discriminar e comparar estudos sobre o tema.Universidade Estadual de Campinas2020-07-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/865419910.20396/san.v27i0.8654199Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 27 (2020): Publicação Contínua; e020024Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 27 (2020): Publicação Contínua; e020024Segurança Alimentar e Nutricional; v. 27 (2020): Publicação Contínua; e0200242316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8654199/22691Cuenca, Ecuador; 1981-2017Cuenca, Ecuador; 1981-2017Cuenca, Ecuador; 1981-2017Copyright (c) 2020 Segurança Alimentar e Nutricionalinfo:eu-repo/semantics/openAccessUlloa, Johana OrtizArteaga, Evelyn Michelle CastroAvilés, Angélica María OchoaMoscoso, Silvana Patricia Donoso2020-07-16T14:46:07Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8654199Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2020-07-16T14:46:07Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017 Revisión sistemática de estudios sobre inocuidad alimentaria en Cuenca, Ecuador, periodo 1981-2017 Revisión sistemática de estudios sobre inocuidad alimentaria en Cuenca, Ecuador, periodo 1981-2017 |
title |
Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017 |
spellingShingle |
Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017 Ulloa, Johana Ortiz Food safety Systematic review Ecuador Segurança alimentara Revisão sistemática Equador inocuidad de los alimentos revisión sistemática Ecuador |
title_short |
Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017 |
title_full |
Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017 |
title_fullStr |
Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017 |
title_full_unstemmed |
Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017 |
title_sort |
Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017 |
author |
Ulloa, Johana Ortiz |
author_facet |
Ulloa, Johana Ortiz Arteaga, Evelyn Michelle Castro Avilés, Angélica María Ochoa Moscoso, Silvana Patricia Donoso |
author_role |
author |
author2 |
Arteaga, Evelyn Michelle Castro Avilés, Angélica María Ochoa Moscoso, Silvana Patricia Donoso |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ulloa, Johana Ortiz Arteaga, Evelyn Michelle Castro Avilés, Angélica María Ochoa Moscoso, Silvana Patricia Donoso |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Food safety Systematic review Ecuador Segurança alimentara Revisão sistemática Equador inocuidad de los alimentos revisión sistemática Ecuador |
topic |
Food safety Systematic review Ecuador Segurança alimentara Revisão sistemática Equador inocuidad de los alimentos revisión sistemática Ecuador |
description |
Objective: To evaluate the existing evidence on food safety in the canton of Cuenca, Ecuador. Materials and methods: A systematic review of studies on food safety (microorganisms, contaminants and adulterants) was conducted during the period 1981-2017. Results: Initially, 640 studies were identified. After the analysis of the inclusion and exclusion criteria, 40 studies related to microbiological evaluations (67.5%), pesticides, parasites and antibiotics (7.5%), preservatives and metals (10%) toxins (15%) were included. Discussion: The studies emphasize the need to implement actions on hygiene and monitoring, control in handling, transport and storage, control of fresh foods whose quality is not governed by national regulations, and training of handlers and street vendors. This review provides a rational basis for decision making and development of preventive and corrective actions; as well as constituting a starting point for future research work in the region. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-07-16 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Texto Texto info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8654199 10.20396/san.v27i0.8654199 |
url |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8654199 |
identifier_str_mv |
10.20396/san.v27i0.8654199 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8654199/22691 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2020 Segurança Alimentar e Nutricional info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2020 Segurança Alimentar e Nutricional |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Cuenca, Ecuador; 1981-2017 Cuenca, Ecuador; 1981-2017 Cuenca, Ecuador; 1981-2017 |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 27 (2020): Publicação Contínua; e020024 Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 27 (2020): Publicação Contínua; e020024 Segurança Alimentar e Nutricional; v. 27 (2020): Publicação Contínua; e020024 2316-297X reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) instacron:UNICAMP |
instname_str |
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
instacron_str |
UNICAMP |
institution |
UNICAMP |
reponame_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
collection |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com |
_version_ |
1809465165197869056 |