Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ulloa, Johana Ortiz
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Arteaga, Evelyn Michelle Castro, Avilés, Angélica María Ochoa, Moscoso, Silvana Patricia Donoso
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
Texto Completo: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8654199
Resumo: Objective: To evaluate the existing evidence on food safety in the canton of Cuenca, Ecuador. Materials and methods: A systematic review of studies on food safety (microorganisms, contaminants and adulterants) was conducted during the period 1981-2017. Results: Initially, 640 studies were identified. After the analysis of the inclusion and exclusion criteria, 40 studies related to microbiological evaluations (67.5%), pesticides, parasites and antibiotics (7.5%), preservatives and metals (10%) toxins (15%) were included. Discussion: The studies emphasize the need to implement actions on hygiene and monitoring, control in handling, transport and storage, control of fresh foods whose quality is not governed by national regulations, and training of handlers and street vendors. This review provides a rational basis for decision making and development of preventive and corrective actions; as well as constituting a starting point for future research work in the region.
id UNICAMP-16_869744c0e195b660dfcd7d12457c19c9
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8654199
network_acronym_str UNICAMP-16
network_name_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository_id_str
spelling Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017Revisión sistemática de estudios sobre inocuidad alimentaria en Cuenca, Ecuador, periodo 1981-2017Revisión sistemática de estudios sobre inocuidad alimentaria en Cuenca, Ecuador, periodo 1981-2017Food safetySystematic reviewEcuadorSegurança alimentaraRevisão sistemáticaEquadorinocuidad de los alimentosrevisión sistemáticaEcuadorObjective: To evaluate the existing evidence on food safety in the canton of Cuenca, Ecuador. Materials and methods: A systematic review of studies on food safety (microorganisms, contaminants and adulterants) was conducted during the period 1981-2017. Results: Initially, 640 studies were identified. After the analysis of the inclusion and exclusion criteria, 40 studies related to microbiological evaluations (67.5%), pesticides, parasites and antibiotics (7.5%), preservatives and metals (10%) toxins (15%) were included. Discussion: The studies emphasize the need to implement actions on hygiene and monitoring, control in handling, transport and storage, control of fresh foods whose quality is not governed by national regulations, and training of handlers and street vendors. This review provides a rational basis for decision making and development of preventive and corrective actions; as well as constituting a starting point for future research work in the region.Objetivo: Evaluar la evidencia existente sobre inocuidad alimentaria en el cantón Cuenca, Ecuador. Materiales y métodos: Se realizó una revisión sistemática de los estudios en inocuidad alimentaria (microorganismos, contaminantes y adulterantes) durante el período 1981-2017. Resultados: Inicialmente se identificaron 640 estudios. Luego del análisis de los criterios de inclusión y exclusión, se incluyeron 40 estudios relacionados a evaluaciones microbiológicas (67.5%), pesticidas, parásitos y antibióticos (7.5%), conservantes y metales (10%) y toxinas (15%). Discusión: En los estudios se recalca la necesidad de implementar medidas de higiene y monitoreo, control en la manipulación, transporte y almacenamiento, control de los alimentos frescos cuya calidad no está regida por normativas nacionales, capacitar a los manipuladores y vendedores ambulantes. Esta revisión proporciona una base racional para toma de decisiones y desarrollo de medidas preventivas y correctivas; así como también propone los criterios mínimos de muestreo y análisis para discriminar y comparar estudios en esta problemática.Objetivo: Avaliar as evidências existentes sobre segurança alimentar no cantão de Cuenca, Equador. Materiais e métodos: Foi realizada uma revisão sistemática dos estudos de segurança alimentar (microrganismos, contaminantes e adúlteros) no período 1981-2017. Resultados: Inicialmente foram identificados 640 estudos. Após a análise dos critérios de inclusão e exclusão, 40 estudos relacionados a avaliações microbiológicas (67,5%), pesticidas, parasitas e antibióticos (7,5%), conservantes e metais (10%) toxinas (15%). Discussão: Estudos enfatizam a necessidade de implementar medidas de higiene e monitoramento, controle no manuseio, transporte e armazenamento, controle de alimentos frescos cuja qualidade não é regida por regulamentos nacionais, manipuladores de treinamento e vendedores ambulantes. Esta revisão fornece uma base racional para a tomada de decisões e o desenvolvimento de medidas preventivas e corretivas; bem como propõe os critérios mínimos de amostragem e análise para discriminar e comparar estudos sobre o tema.Universidade Estadual de Campinas2020-07-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/865419910.20396/san.v27i0.8654199Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 27 (2020): Publicação Contínua; e020024Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 27 (2020): Publicação Contínua; e020024Segurança Alimentar e Nutricional; v. 27 (2020): Publicação Contínua; e0200242316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8654199/22691Cuenca, Ecuador; 1981-2017Cuenca, Ecuador; 1981-2017Cuenca, Ecuador; 1981-2017Copyright (c) 2020 Segurança Alimentar e Nutricionalinfo:eu-repo/semantics/openAccessUlloa, Johana OrtizArteaga, Evelyn Michelle CastroAvilés, Angélica María OchoaMoscoso, Silvana Patricia Donoso2020-07-16T14:46:07Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8654199Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2020-07-16T14:46:07Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
dc.title.none.fl_str_mv Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017
Revisión sistemática de estudios sobre inocuidad alimentaria en Cuenca, Ecuador, periodo 1981-2017
Revisión sistemática de estudios sobre inocuidad alimentaria en Cuenca, Ecuador, periodo 1981-2017
title Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017
spellingShingle Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017
Ulloa, Johana Ortiz
Food safety
Systematic review
Ecuador
Segurança alimentara
Revisão sistemática
Equador
inocuidad de los alimentos
revisión sistemática
Ecuador
title_short Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017
title_full Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017
title_fullStr Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017
title_full_unstemmed Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017
title_sort Systematic review of studies on food safety in Cuenca, Ecuador, period 1981-2017
author Ulloa, Johana Ortiz
author_facet Ulloa, Johana Ortiz
Arteaga, Evelyn Michelle Castro
Avilés, Angélica María Ochoa
Moscoso, Silvana Patricia Donoso
author_role author
author2 Arteaga, Evelyn Michelle Castro
Avilés, Angélica María Ochoa
Moscoso, Silvana Patricia Donoso
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Ulloa, Johana Ortiz
Arteaga, Evelyn Michelle Castro
Avilés, Angélica María Ochoa
Moscoso, Silvana Patricia Donoso
dc.subject.por.fl_str_mv Food safety
Systematic review
Ecuador
Segurança alimentara
Revisão sistemática
Equador
inocuidad de los alimentos
revisión sistemática
Ecuador
topic Food safety
Systematic review
Ecuador
Segurança alimentara
Revisão sistemática
Equador
inocuidad de los alimentos
revisión sistemática
Ecuador
description Objective: To evaluate the existing evidence on food safety in the canton of Cuenca, Ecuador. Materials and methods: A systematic review of studies on food safety (microorganisms, contaminants and adulterants) was conducted during the period 1981-2017. Results: Initially, 640 studies were identified. After the analysis of the inclusion and exclusion criteria, 40 studies related to microbiological evaluations (67.5%), pesticides, parasites and antibiotics (7.5%), preservatives and metals (10%) toxins (15%) were included. Discussion: The studies emphasize the need to implement actions on hygiene and monitoring, control in handling, transport and storage, control of fresh foods whose quality is not governed by national regulations, and training of handlers and street vendors. This review provides a rational basis for decision making and development of preventive and corrective actions; as well as constituting a starting point for future research work in the region.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-07-16
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Texto
Texto
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8654199
10.20396/san.v27i0.8654199
url https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8654199
identifier_str_mv 10.20396/san.v27i0.8654199
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8654199/22691
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2020 Segurança Alimentar e Nutricional
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2020 Segurança Alimentar e Nutricional
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Cuenca, Ecuador; 1981-2017
Cuenca, Ecuador; 1981-2017
Cuenca, Ecuador; 1981-2017
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 27 (2020): Publicação Contínua; e020024
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 27 (2020): Publicação Contínua; e020024
Segurança Alimentar e Nutricional; v. 27 (2020): Publicação Contínua; e020024
2316-297X
reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron:UNICAMP
instname_str Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron_str UNICAMP
institution UNICAMP
reponame_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
collection Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository.name.fl_str_mv Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
repository.mail.fl_str_mv ||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com
_version_ 1809465165197869056