Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Araújo, Flaviane Dantas de
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Lira, Natália de Carvalho Cordeiro, Clemente, Heleni Aires, Oliveira, Vanessa Teixeira de Lima
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
Texto Completo: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8668957
Resumo: Objective: to identify the applicability of the method Qualitative Assessment of Menu Preparations - AQPC, as a qualitative assessment tool in institutional restaurants. Methods: a search was carried out on the electronic portals of CAPES Journals and Google Scholar, using the descriptor AQPC. The articles were selected based on reading of two evaluators, in which only scientific articles published in the specific period from 2010 to 2021 and that presented the guiding question of the study were included, excluding studies that were not within the objective of the criterion of inclusion. Results: Of the 1037 articles studied, a total of 21 were selected which met the inclusion criteria, being efficient with the use of the method in institutional restaurants, and even so, the method proved to be a possible tool to identify and solve failures found on the menus. Conclusion: Thus, it is possible to conclude that the AQPC tool has a useful applicability for the qualitative evaluation of menus in institutional FNUs, easy to use and of great importance to instruct and assist the nutritionist in the planning of menus and in the various dimensions related to nutrition.
id UNICAMP-16_afb0a7edff5e042735bdb0a6ad83b4a9
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8668957
network_acronym_str UNICAMP-16
network_name_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository_id_str
spelling Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic reviewUtilização do método AQPC como ferramenta qualitativa em restaurantes institucionais: uma revisão sistemáticaUtilização do método AQPC como ferramenta qualitativa em restaurantes institucionais: uma revisão sistemáticaAvaliação qualitativa das preparações do cardápioAlimentação coletivaRestaurantesCardápiosQualitative evaluation of menu preparationsCollective feedingRestaurantsMenusEvaluación cualitativa de la preparación del menúAlimentación colectivaRestaurantesMenúsObjective: to identify the applicability of the method Qualitative Assessment of Menu Preparations - AQPC, as a qualitative assessment tool in institutional restaurants. Methods: a search was carried out on the electronic portals of CAPES Journals and Google Scholar, using the descriptor AQPC. The articles were selected based on reading of two evaluators, in which only scientific articles published in the specific period from 2010 to 2021 and that presented the guiding question of the study were included, excluding studies that were not within the objective of the criterion of inclusion. Results: Of the 1037 articles studied, a total of 21 were selected which met the inclusion criteria, being efficient with the use of the method in institutional restaurants, and even so, the method proved to be a possible tool to identify and solve failures found on the menus. Conclusion: Thus, it is possible to conclude that the AQPC tool has a useful applicability for the qualitative evaluation of menus in institutional FNUs, easy to use and of great importance to instruct and assist the nutritionist in the planning of menus and in the various dimensions related to nutrition.Objetivo: identificar a aplicabilidade do método Avaliação Qualitativa das Preparações do Cardápio – AQPC, como ferramenta de avaliação qualitativa em restaurantes institucionais. Métodos: realizou-se uma busca nos portais eletrônicos do Periódicos CAPES e Google Acadêmico, por meio do descritor AQPC. Os artigos foram selecionados a partir da leitura de dois avaliadores; foram incluídos apenas os artigos científicos publicados no período específico de 2010 a 2021 e que apresentassem a questão norteadora do estudo, excluindo-se os estudos que não estivessem dentro do objetivo do critério de inclusão. Resultados: Dos 1037 artigos estudados, selecionou-se um total de 21 que comtemplaram os critérios de inclusão, sendo eles eficientes com a utilização do método em restaurantes institucionais e, ainda assim, o método evidenciou ser uma ferramenta possível de identificar e solucionar falhas encontradas nos cardápios. Conclusão: Desse modo, é possível concluir que a ferramenta AQPC apresenta uma aplicabilidade útil para avaliação qualitativa de cardápios em restaurantes institucionais, de fácil utilização e de grande importância para instruir e auxiliar o nutricionista no planejamento de cardápios e nas diversas dimensões relacionadas à nutrição.Objetivo: identificar a aplicabilidade do método Avaliação Qualitativa das Preparações do Cardápio – AQPC, como ferramenta de avaliação qualitativa em restaurantes institucionais. Métodos: realizou-se uma busca nos portais eletrônicos do Periódicos CAPES e Google Acadêmico, por meio do descritor AQPC. Os artigos foram selecionados a partir da leitura de dois avaliadores; foram incluídos apenas os artigos científicos publicados no período específico de 2010 a 2021 e que apresentassem a questão norteadora do estudo, excluindo-se os estudos que não estivessem dentro do objetivo do critério de inclusão. Resultados: Dos 1037 artigos estudados, selecionou-se um total de 21 que comtemplaram os critérios de inclusão, sendo eles eficientes com a utilização do método em restaurantes institucionais e, ainda assim, o método evidenciou ser uma ferramenta possível de identificar e solucionar falhas encontradas nos cardápios. Conclusão: Desse modo, é possível concluir que a ferramenta AQPC apresenta uma aplicabilidade útil para avaliação qualitativa de cardápios em restaurantes institucionais, de fácil utilização e de grande importância para instruir e auxiliar o nutricionista no planejamento de cardápios e nas diversas dimensões relacionadas à nutrição.Universidade Estadual de Campinas2023-10-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/866895710.20396/san.v30i00.8668957Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023026Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023026Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e0230262316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8668957/32673BrazilBrasilBrasilCopyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAraújo, Flaviane Dantas deLira, Natália de Carvalho CordeiroClemente, Heleni AiresOliveira, Vanessa Teixeira de Lima2024-02-22T20:48:02Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8668957Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2024-02-22T20:48:02Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
dc.title.none.fl_str_mv Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review
Utilização do método AQPC como ferramenta qualitativa em restaurantes institucionais: uma revisão sistemática
Utilização do método AQPC como ferramenta qualitativa em restaurantes institucionais: uma revisão sistemática
title Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review
spellingShingle Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review
Araújo, Flaviane Dantas de
Avaliação qualitativa das preparações do cardápio
Alimentação coletiva
Restaurantes
Cardápios
Qualitative evaluation of menu preparations
Collective feeding
Restaurants
Menus
Evaluación cualitativa de la preparación del menú
Alimentación colectiva
Restaurantes
Menús
title_short Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review
title_full Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review
title_fullStr Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review
title_full_unstemmed Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review
title_sort Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review
author Araújo, Flaviane Dantas de
author_facet Araújo, Flaviane Dantas de
Lira, Natália de Carvalho Cordeiro
Clemente, Heleni Aires
Oliveira, Vanessa Teixeira de Lima
author_role author
author2 Lira, Natália de Carvalho Cordeiro
Clemente, Heleni Aires
Oliveira, Vanessa Teixeira de Lima
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Araújo, Flaviane Dantas de
Lira, Natália de Carvalho Cordeiro
Clemente, Heleni Aires
Oliveira, Vanessa Teixeira de Lima
dc.subject.por.fl_str_mv Avaliação qualitativa das preparações do cardápio
Alimentação coletiva
Restaurantes
Cardápios
Qualitative evaluation of menu preparations
Collective feeding
Restaurants
Menus
Evaluación cualitativa de la preparación del menú
Alimentación colectiva
Restaurantes
Menús
topic Avaliação qualitativa das preparações do cardápio
Alimentação coletiva
Restaurantes
Cardápios
Qualitative evaluation of menu preparations
Collective feeding
Restaurants
Menus
Evaluación cualitativa de la preparación del menú
Alimentación colectiva
Restaurantes
Menús
description Objective: to identify the applicability of the method Qualitative Assessment of Menu Preparations - AQPC, as a qualitative assessment tool in institutional restaurants. Methods: a search was carried out on the electronic portals of CAPES Journals and Google Scholar, using the descriptor AQPC. The articles were selected based on reading of two evaluators, in which only scientific articles published in the specific period from 2010 to 2021 and that presented the guiding question of the study were included, excluding studies that were not within the objective of the criterion of inclusion. Results: Of the 1037 articles studied, a total of 21 were selected which met the inclusion criteria, being efficient with the use of the method in institutional restaurants, and even so, the method proved to be a possible tool to identify and solve failures found on the menus. Conclusion: Thus, it is possible to conclude that the AQPC tool has a useful applicability for the qualitative evaluation of menus in institutional FNUs, easy to use and of great importance to instruct and assist the nutritionist in the planning of menus and in the various dimensions related to nutrition.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-10-30
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Texto
Texto
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8668957
10.20396/san.v30i00.8668957
url https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8668957
identifier_str_mv 10.20396/san.v30i00.8668957
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8668957/32673
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Brazil
Brasil
Brasil
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023026
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023026
Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e023026
2316-297X
reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron:UNICAMP
instname_str Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron_str UNICAMP
institution UNICAMP
reponame_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
collection Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository.name.fl_str_mv Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
repository.mail.fl_str_mv ||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com
_version_ 1800216586186915840