Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8668957 |
Resumo: | Objective: to identify the applicability of the method Qualitative Assessment of Menu Preparations - AQPC, as a qualitative assessment tool in institutional restaurants. Methods: a search was carried out on the electronic portals of CAPES Journals and Google Scholar, using the descriptor AQPC. The articles were selected based on reading of two evaluators, in which only scientific articles published in the specific period from 2010 to 2021 and that presented the guiding question of the study were included, excluding studies that were not within the objective of the criterion of inclusion. Results: Of the 1037 articles studied, a total of 21 were selected which met the inclusion criteria, being efficient with the use of the method in institutional restaurants, and even so, the method proved to be a possible tool to identify and solve failures found on the menus. Conclusion: Thus, it is possible to conclude that the AQPC tool has a useful applicability for the qualitative evaluation of menus in institutional FNUs, easy to use and of great importance to instruct and assist the nutritionist in the planning of menus and in the various dimensions related to nutrition. |
id |
UNICAMP-16_afb0a7edff5e042735bdb0a6ad83b4a9 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8668957 |
network_acronym_str |
UNICAMP-16 |
network_name_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic reviewUtilização do método AQPC como ferramenta qualitativa em restaurantes institucionais: uma revisão sistemáticaUtilização do método AQPC como ferramenta qualitativa em restaurantes institucionais: uma revisão sistemáticaAvaliação qualitativa das preparações do cardápioAlimentação coletivaRestaurantesCardápiosQualitative evaluation of menu preparationsCollective feedingRestaurantsMenusEvaluación cualitativa de la preparación del menúAlimentación colectivaRestaurantesMenúsObjective: to identify the applicability of the method Qualitative Assessment of Menu Preparations - AQPC, as a qualitative assessment tool in institutional restaurants. Methods: a search was carried out on the electronic portals of CAPES Journals and Google Scholar, using the descriptor AQPC. The articles were selected based on reading of two evaluators, in which only scientific articles published in the specific period from 2010 to 2021 and that presented the guiding question of the study were included, excluding studies that were not within the objective of the criterion of inclusion. Results: Of the 1037 articles studied, a total of 21 were selected which met the inclusion criteria, being efficient with the use of the method in institutional restaurants, and even so, the method proved to be a possible tool to identify and solve failures found on the menus. Conclusion: Thus, it is possible to conclude that the AQPC tool has a useful applicability for the qualitative evaluation of menus in institutional FNUs, easy to use and of great importance to instruct and assist the nutritionist in the planning of menus and in the various dimensions related to nutrition.Objetivo: identificar a aplicabilidade do método Avaliação Qualitativa das Preparações do Cardápio – AQPC, como ferramenta de avaliação qualitativa em restaurantes institucionais. Métodos: realizou-se uma busca nos portais eletrônicos do Periódicos CAPES e Google Acadêmico, por meio do descritor AQPC. Os artigos foram selecionados a partir da leitura de dois avaliadores; foram incluídos apenas os artigos científicos publicados no período específico de 2010 a 2021 e que apresentassem a questão norteadora do estudo, excluindo-se os estudos que não estivessem dentro do objetivo do critério de inclusão. Resultados: Dos 1037 artigos estudados, selecionou-se um total de 21 que comtemplaram os critérios de inclusão, sendo eles eficientes com a utilização do método em restaurantes institucionais e, ainda assim, o método evidenciou ser uma ferramenta possível de identificar e solucionar falhas encontradas nos cardápios. Conclusão: Desse modo, é possível concluir que a ferramenta AQPC apresenta uma aplicabilidade útil para avaliação qualitativa de cardápios em restaurantes institucionais, de fácil utilização e de grande importância para instruir e auxiliar o nutricionista no planejamento de cardápios e nas diversas dimensões relacionadas à nutrição.Objetivo: identificar a aplicabilidade do método Avaliação Qualitativa das Preparações do Cardápio – AQPC, como ferramenta de avaliação qualitativa em restaurantes institucionais. Métodos: realizou-se uma busca nos portais eletrônicos do Periódicos CAPES e Google Acadêmico, por meio do descritor AQPC. Os artigos foram selecionados a partir da leitura de dois avaliadores; foram incluídos apenas os artigos científicos publicados no período específico de 2010 a 2021 e que apresentassem a questão norteadora do estudo, excluindo-se os estudos que não estivessem dentro do objetivo do critério de inclusão. Resultados: Dos 1037 artigos estudados, selecionou-se um total de 21 que comtemplaram os critérios de inclusão, sendo eles eficientes com a utilização do método em restaurantes institucionais e, ainda assim, o método evidenciou ser uma ferramenta possível de identificar e solucionar falhas encontradas nos cardápios. Conclusão: Desse modo, é possível concluir que a ferramenta AQPC apresenta uma aplicabilidade útil para avaliação qualitativa de cardápios em restaurantes institucionais, de fácil utilização e de grande importância para instruir e auxiliar o nutricionista no planejamento de cardápios e nas diversas dimensões relacionadas à nutrição.Universidade Estadual de Campinas2023-10-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/866895710.20396/san.v30i00.8668957Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023026Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023026Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e0230262316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8668957/32673BrazilBrasilBrasilCopyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAraújo, Flaviane Dantas deLira, Natália de Carvalho CordeiroClemente, Heleni AiresOliveira, Vanessa Teixeira de Lima2024-02-22T20:48:02Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8668957Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2024-02-22T20:48:02Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review Utilização do método AQPC como ferramenta qualitativa em restaurantes institucionais: uma revisão sistemática Utilização do método AQPC como ferramenta qualitativa em restaurantes institucionais: uma revisão sistemática |
title |
Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review |
spellingShingle |
Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review Araújo, Flaviane Dantas de Avaliação qualitativa das preparações do cardápio Alimentação coletiva Restaurantes Cardápios Qualitative evaluation of menu preparations Collective feeding Restaurants Menus Evaluación cualitativa de la preparación del menú Alimentación colectiva Restaurantes Menús |
title_short |
Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review |
title_full |
Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review |
title_fullStr |
Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review |
title_full_unstemmed |
Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review |
title_sort |
Use of the AQPC method as a qualitative tool in institutional restaurants: a systematic review |
author |
Araújo, Flaviane Dantas de |
author_facet |
Araújo, Flaviane Dantas de Lira, Natália de Carvalho Cordeiro Clemente, Heleni Aires Oliveira, Vanessa Teixeira de Lima |
author_role |
author |
author2 |
Lira, Natália de Carvalho Cordeiro Clemente, Heleni Aires Oliveira, Vanessa Teixeira de Lima |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Araújo, Flaviane Dantas de Lira, Natália de Carvalho Cordeiro Clemente, Heleni Aires Oliveira, Vanessa Teixeira de Lima |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Avaliação qualitativa das preparações do cardápio Alimentação coletiva Restaurantes Cardápios Qualitative evaluation of menu preparations Collective feeding Restaurants Menus Evaluación cualitativa de la preparación del menú Alimentación colectiva Restaurantes Menús |
topic |
Avaliação qualitativa das preparações do cardápio Alimentação coletiva Restaurantes Cardápios Qualitative evaluation of menu preparations Collective feeding Restaurants Menus Evaluación cualitativa de la preparación del menú Alimentación colectiva Restaurantes Menús |
description |
Objective: to identify the applicability of the method Qualitative Assessment of Menu Preparations - AQPC, as a qualitative assessment tool in institutional restaurants. Methods: a search was carried out on the electronic portals of CAPES Journals and Google Scholar, using the descriptor AQPC. The articles were selected based on reading of two evaluators, in which only scientific articles published in the specific period from 2010 to 2021 and that presented the guiding question of the study were included, excluding studies that were not within the objective of the criterion of inclusion. Results: Of the 1037 articles studied, a total of 21 were selected which met the inclusion criteria, being efficient with the use of the method in institutional restaurants, and even so, the method proved to be a possible tool to identify and solve failures found on the menus. Conclusion: Thus, it is possible to conclude that the AQPC tool has a useful applicability for the qualitative evaluation of menus in institutional FNUs, easy to use and of great importance to instruct and assist the nutritionist in the planning of menus and in the various dimensions related to nutrition. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-10-30 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Texto Texto info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8668957 10.20396/san.v30i00.8668957 |
url |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8668957 |
identifier_str_mv |
10.20396/san.v30i00.8668957 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8668957/32673 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Brazil Brasil Brasil |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023026 Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023026 Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e023026 2316-297X reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) instacron:UNICAMP |
instname_str |
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
instacron_str |
UNICAMP |
institution |
UNICAMP |
reponame_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
collection |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com |
_version_ |
1809465166014709760 |