Microscopic evaluation of coffee commercial samples
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Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8658921 |
Resumo: | This paper aimed to evaluate the quality of some commercial coffee samples, through microscopic characterization and gravimetric detection of possible dirtiness and adulterants. Commercial coffee samples, belonging to four distinct brands, were purchased commercially and analyzed in triplicates. In this study, microscopic analyzes were performed using a stereoscopic and photonic microscope, following the usual methodology. Analyzes by scanning electron microscopy (SEM) with detection of chemical elements by X-ray dispersion (EDS) coupled were also performed. The quantification of barks and pieces of sticks was made by gravimetric analysis, following the methodology of the Ezequiel Dias Foundation (MG). In all brands, undesirable vegetable fragments were identified, such as coffee tree peels and sticks and dirt considered to be without risk to human health. In the gravimetric analysis, fragments of coffee trees were quantified in three of the four brands analyzed. In the SEM/EDS analysis to identify the presence of possible metal fragments, the four brands showed the presence mainly of iron particles, in addition to other metals in a smaller proportion. It is concluded, therefore, that all brands presented non-conformities regarding the presence of adulterants, according to the ABIC program, however, they are in compliance with the current legislation because they do not present a risk to human health. |
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Microscopic evaluation of coffee commercial samplesAvaliação microscópica de amostras comerciais de caféAvaliação microscópica de amostras comerciais de caféCoffeQualityAdulterationsFood microscopyCaféQualidadeAdulteraçõesMicroscopia alimentarCaféCalidadAdulteracionesMicroscopía alimentariaThis paper aimed to evaluate the quality of some commercial coffee samples, through microscopic characterization and gravimetric detection of possible dirtiness and adulterants. Commercial coffee samples, belonging to four distinct brands, were purchased commercially and analyzed in triplicates. In this study, microscopic analyzes were performed using a stereoscopic and photonic microscope, following the usual methodology. Analyzes by scanning electron microscopy (SEM) with detection of chemical elements by X-ray dispersion (EDS) coupled were also performed. The quantification of barks and pieces of sticks was made by gravimetric analysis, following the methodology of the Ezequiel Dias Foundation (MG). In all brands, undesirable vegetable fragments were identified, such as coffee tree peels and sticks and dirt considered to be without risk to human health. In the gravimetric analysis, fragments of coffee trees were quantified in three of the four brands analyzed. In the SEM/EDS analysis to identify the presence of possible metal fragments, the four brands showed the presence mainly of iron particles, in addition to other metals in a smaller proportion. It is concluded, therefore, that all brands presented non-conformities regarding the presence of adulterants, according to the ABIC program, however, they are in compliance with the current legislation because they do not present a risk to human health.Neste trabalho objetivou-se avaliar a qualidade de amostras comerciais de café, através da caracterização microscópica e detecção gravimétrica de possíveis sujidades e adulterantes. As amostras comerciais de café, pertencentes a quatro marcas distintas, foram adquiridas comercialmente e analisadas em triplicatas. Neste estudo, as análises microscópicas realizaram-se usando microscópio estereoscópico e fotônico, seguindo-se a metodologia usual. Também se realizaram análises por microscopia eletrônica de varredura (MEV) com detecção de elementos químicos por dispersão de raio-X (EDS) acoplado. A quantificação de cascas e paus foi feita por análise gravimétrica, seguindo-se a metodologia da Fundação Ezequiel Dias (MG). Em todas as marcas identificaram-se fragmentos vegetais indesejáveis, como cascas e paus do próprio cafeeiro e sujidades consideradas sem risco à saúde humana. Na análise gravimétrica, quantificaram-se fragmentos de cascas e paus do próprio cafeeiro em três das quatro marcas analisadas. Na análise por MEV/EDS para identificação da presença de possíveis fragmentos metálicos, as quatro marcas apresentaram a presença principalmente de partículas de ferro, além de outros metais em menor proporção. Conclui-se, assim, que todas as marcas apresentaram inconformidades quanto à presença de adulterantes, segundo o programa do selo ABIC, entretanto, estão em conformidade com a legislação vigente por não apresentarem risco à saúde humana.Neste trabalho objetivou-se avaliar a qualidade de amostras comerciais de café, através da caracterização microscópica e detecção gravimétrica de possíveis sujidades e adulterantes. As amostras comerciais de café, pertencentes a quatro marcas distintas, foram adquiridas comercialmente e analisadas em triplicatas. Neste estudo, as análises microscópicas realizaram-se usando microscópio estereoscópico e fotônico, seguindo-se a metodologia usual. Também se realizaram análises por microscopia eletrônica de varredura (MEV) com detecção de elementos químicos por dispersão de raio-X (EDS) acoplado. A quantificação de cascas e paus foi feita por análise gravimétrica, seguindo-se a metodologia da Fundação Ezequiel Dias (MG). Em todas as marcas identificaram-se fragmentos vegetais indesejáveis, como cascas e paus do próprio cafeeiro e sujidades consideradas sem risco à saúde humana. Na análise gravimétrica, quantificaram-se fragmentos de cascas e paus do próprio cafeeiro em três das quatro marcas analisadas. 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Conclui-se, assim, que todas as marcas apresentaram inconformidades quanto à presença de adulterantes, segundo o programa do selo ABIC, entretanto, estão em conformidade com a legislação vigente por não apresentarem risco à saúde humana.Universidade Estadual de Campinas2020-07-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/865892110.20396/san.v27i0.8658921Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 27 (2020): Publicação Contínua; e020022Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 27 (2020): Publicação Contínua; e020022Segurança Alimentar e Nutricional; v. 27 (2020): Publicação Contínua; e0200222316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8658921/22706Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporâneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2020 Segurança Alimentar e Nutricionalinfo:eu-repo/semantics/openAccessAssis, Nadinne MedeirosMarques, Carlos AlexandreSilva, Michelle Costa da 2020-07-27T20:06:42Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8658921Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2020-07-27T20:06:42Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
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This paper aimed to evaluate the quality of some commercial coffee samples, through microscopic characterization and gravimetric detection of possible dirtiness and adulterants. Commercial coffee samples, belonging to four distinct brands, were purchased commercially and analyzed in triplicates. In this study, microscopic analyzes were performed using a stereoscopic and photonic microscope, following the usual methodology. Analyzes by scanning electron microscopy (SEM) with detection of chemical elements by X-ray dispersion (EDS) coupled were also performed. The quantification of barks and pieces of sticks was made by gravimetric analysis, following the methodology of the Ezequiel Dias Foundation (MG). In all brands, undesirable vegetable fragments were identified, such as coffee tree peels and sticks and dirt considered to be without risk to human health. In the gravimetric analysis, fragments of coffee trees were quantified in three of the four brands analyzed. In the SEM/EDS analysis to identify the presence of possible metal fragments, the four brands showed the presence mainly of iron particles, in addition to other metals in a smaller proportion. It is concluded, therefore, that all brands presented non-conformities regarding the presence of adulterants, according to the ABIC program, however, they are in compliance with the current legislation because they do not present a risk to human health. |
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