Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224 |
Resumo: | This article aims to describe the prevalence of food insecurity and evaluate attributes associated to food insecurity in family farmers in a municipality of Minas Gerais State. A cross-sectional study was conducted with 63 family farmers. Food insecurity was measured through the Brazilian Food Insecurity Scale. The study collected data on socioeconomic and demographics characteristics, agricultural activity profile, health conditions, and food consumption. Poisson regression with robust variance was applied to identify associations. Food insecurity prevalence was 28.6%. Family farmers with education level between 5 and 8 years (PR = 1.37; 95% Confidence Interval [95%IC]: 1.09–1.71) and in a welfare status (Bolsa Família Program) (PR = 1.40; 95%CI: 1.16–1.69) had higher food insecurity prevalence. Individuals with income from farming above half the minimum wage had a lower prevalence of food insecurity (PR = 0.85; 95%CI: 0.74–0.98). The results evidenced a high prevalence of food insecurity among family farmers, which was associated with education level, Bolsa Família Program, and income from farming. These results reflect the social determination of food insecurity resulted from social and economic inequities experienced by family farmers. |
id |
UNICAMP-16_f86e25d048202d07f99f66c98be7e267 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8665224 |
network_acronym_str |
UNICAMP-16 |
network_name_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas GeraisCondições de vida e saúde no meio rural: lacunas da insegurança alimentar entre agricultores familiares de um município de Minas GeraisCondições de vida e saúde no meio rural: lacunas da insegurança alimentar entre agricultores familiares de um município de Minas GeraisFood and nutrition securityAgricultureRural healthSocial vulnerabilitySegurança alimentar e nutricionalAgriculturaSaúde da população ruralVulnerabilidade socialSeguridad alimentaria y nutricionalAgriculturaSalud de la población ruralVulnerabilidad socialThis article aims to describe the prevalence of food insecurity and evaluate attributes associated to food insecurity in family farmers in a municipality of Minas Gerais State. A cross-sectional study was conducted with 63 family farmers. Food insecurity was measured through the Brazilian Food Insecurity Scale. The study collected data on socioeconomic and demographics characteristics, agricultural activity profile, health conditions, and food consumption. Poisson regression with robust variance was applied to identify associations. Food insecurity prevalence was 28.6%. Family farmers with education level between 5 and 8 years (PR = 1.37; 95% Confidence Interval [95%IC]: 1.09–1.71) and in a welfare status (Bolsa Família Program) (PR = 1.40; 95%CI: 1.16–1.69) had higher food insecurity prevalence. Individuals with income from farming above half the minimum wage had a lower prevalence of food insecurity (PR = 0.85; 95%CI: 0.74–0.98). The results evidenced a high prevalence of food insecurity among family farmers, which was associated with education level, Bolsa Família Program, and income from farming. These results reflect the social determination of food insecurity resulted from social and economic inequities experienced by family farmers.Este artigo tem como objetivo avaliar a situação de insegurança alimentar dos agricultores familiares de um município do Estado de Minas Gerais e seus fatores associados. Realizou-se estudo transversal com 63 agricultores familiares. A insegurança alimentar foi avaliada pela Escala Brasileira de Insegurança Alimentar. Foram coletadas informações sobre as características socioeconômicas e demográficas, perfil de atividade agropecuária, condições de saúde e consumo alimentar. Realizou-se regressão de Poisson com variância robusta para identificar as associações. A prevalência de insegurança alimentar foi de 28,6%. Agricultores familiares com escolaridade entre 5 e 8 anos de estudo (Razão de Prevalência [RP] = 1,37; Intervalo de Confiança de 95% [IC95%]: 1,09–1,71) e beneficiários do Programa Bolsa Família (RP = 1,40; IC95%: 1,16–1,69) tiveram maior prevalência de insegurança alimentar. Os indivíduos que possuíam renda mensal da atividade agropecuária maior que meio salário mínimo (RP = 0,85; IC95%: 0,74–0,98) apresentaram menor prevalência de insegurança alimentar. Portanto, verificou-se alta prevalência de insegurança alimentar entre os agricultores familiares, que foi associada à escolaridade, benefício do Bolsa Família e renda mensal da atividade agropecuária. Esses resultados refletem a determinação social da insegurança alimentar decorrente da desigualdade social e econômica vivida pelos agricultores familiares.Este artigo tem como objetivo avaliar a situação de insegurança alimentar dos agricultores familiares de um município do Estado de Minas Gerais e seus fatores associados. Realizou-se estudo transversal com 63 agricultores familiares. A insegurança alimentar foi avaliada pela Escala Brasileira de Insegurança Alimentar. Foram coletadas informações sobre as características socioeconômicas e demográficas, perfil de atividade agropecuária, condições de saúde e consumo alimentar. Realizou-se regressão de Poisson com variância robusta para identificar as associações. A prevalência de insegurança alimentar foi de 28,6%. Agricultores familiares com escolaridade entre 5 e 8 anos de estudo (Razão de Prevalência [RP] = 1,37; Intervalo de Confiança de 95% [IC95%]: 1,09–1,71) e beneficiários do Programa Bolsa Família (RP = 1,40; IC95%: 1,16–1,69) tiveram maior prevalência de insegurança alimentar. Os indivíduos que possuíam renda mensal da atividade agropecuária maior que meio salário mínimo (RP = 0,85; IC95%: 0,74–0,98) apresentaram menor prevalência de insegurança alimentar. Portanto, verificou-se alta prevalência de insegurança alimentar entre os agricultores familiares, que foi associada à escolaridade, benefício do Bolsa Família e renda mensal da atividade agropecuária. Esses resultados refletem a determinação social da insegurança alimentar decorrente da desigualdade social e econômica vivida pelos agricultores familiares.Universidade Estadual de Campinas2021-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/866522410.20396/san.v28i00.8665224Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039Segurança Alimentar e Nutricional; v. 28 (2021): Publicação Contínua; e0210392316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224/28030Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporâneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessTeodoro, Cínthia RibeiroParajára, Magda do Carmo Machado, Elaine LeandroMeireles, Adriana Lúcia2022-02-11T22:17:24Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8665224Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2022-02-11T22:17:24Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais Condições de vida e saúde no meio rural: lacunas da insegurança alimentar entre agricultores familiares de um município de Minas Gerais Condições de vida e saúde no meio rural: lacunas da insegurança alimentar entre agricultores familiares de um município de Minas Gerais |
title |
Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais |
spellingShingle |
Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais Teodoro, Cínthia Ribeiro Food and nutrition security Agriculture Rural health Social vulnerability Segurança alimentar e nutricional Agricultura Saúde da população rural Vulnerabilidade social Seguridad alimentaria y nutricional Agricultura Salud de la población rural Vulnerabilidad social |
title_short |
Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais |
title_full |
Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais |
title_fullStr |
Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais |
title_full_unstemmed |
Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais |
title_sort |
Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais |
author |
Teodoro, Cínthia Ribeiro |
author_facet |
Teodoro, Cínthia Ribeiro Parajára, Magda do Carmo Machado, Elaine Leandro Meireles, Adriana Lúcia |
author_role |
author |
author2 |
Parajára, Magda do Carmo Machado, Elaine Leandro Meireles, Adriana Lúcia |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Teodoro, Cínthia Ribeiro Parajára, Magda do Carmo Machado, Elaine Leandro Meireles, Adriana Lúcia |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Food and nutrition security Agriculture Rural health Social vulnerability Segurança alimentar e nutricional Agricultura Saúde da população rural Vulnerabilidade social Seguridad alimentaria y nutricional Agricultura Salud de la población rural Vulnerabilidad social |
topic |
Food and nutrition security Agriculture Rural health Social vulnerability Segurança alimentar e nutricional Agricultura Saúde da população rural Vulnerabilidade social Seguridad alimentaria y nutricional Agricultura Salud de la población rural Vulnerabilidad social |
description |
This article aims to describe the prevalence of food insecurity and evaluate attributes associated to food insecurity in family farmers in a municipality of Minas Gerais State. A cross-sectional study was conducted with 63 family farmers. Food insecurity was measured through the Brazilian Food Insecurity Scale. The study collected data on socioeconomic and demographics characteristics, agricultural activity profile, health conditions, and food consumption. Poisson regression with robust variance was applied to identify associations. Food insecurity prevalence was 28.6%. Family farmers with education level between 5 and 8 years (PR = 1.37; 95% Confidence Interval [95%IC]: 1.09–1.71) and in a welfare status (Bolsa Família Program) (PR = 1.40; 95%CI: 1.16–1.69) had higher food insecurity prevalence. Individuals with income from farming above half the minimum wage had a lower prevalence of food insecurity (PR = 0.85; 95%CI: 0.74–0.98). The results evidenced a high prevalence of food insecurity among family farmers, which was associated with education level, Bolsa Família Program, and income from farming. These results reflect the social determination of food insecurity resulted from social and economic inequities experienced by family farmers. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-12-30 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Texto Texto info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224 10.20396/san.v28i00.8665224 |
url |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224 |
identifier_str_mv |
10.20396/san.v28i00.8665224 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224/28030 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Brazil; Contemporary Brasil; Contemporâneo Brasil; Contemporâneo |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039 Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039 Segurança Alimentar e Nutricional; v. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039 2316-297X reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) instacron:UNICAMP |
instname_str |
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
instacron_str |
UNICAMP |
institution |
UNICAMP |
reponame_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
collection |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com |
_version_ |
1809465165945503744 |