Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Teodoro, Cínthia Ribeiro
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Parajára, Magda do Carmo, Machado, Elaine Leandro, Meireles, Adriana Lúcia
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
Texto Completo: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224
Resumo: This article aims to describe the prevalence of food insecurity and evaluate attributes associated to food insecurity in family farmers in a municipality of Minas Gerais State. A cross-sectional study was conducted with 63 family farmers. Food insecurity was measured through the Brazilian Food Insecurity Scale. The study collected data on socioeconomic and demographics characteristics, agricultural activity profile, health conditions, and food consumption. Poisson regression with robust variance was applied to identify associations. Food insecurity prevalence was 28.6%. Family farmers with education level between 5 and 8 years (PR = 1.37; 95% Confidence Interval [95%IC]: 1.09–1.71) and in a welfare status (Bolsa Família Program) (PR = 1.40; 95%CI: 1.16–1.69) had higher food insecurity prevalence. Individuals with income from farming above half the minimum wage had a lower prevalence of food insecurity (PR = 0.85; 95%CI: 0.74–0.98). The results evidenced a high prevalence of food insecurity among family farmers, which was associated with education level, Bolsa Família Program, and income from farming. These results reflect the social determination of food insecurity resulted from social and economic inequities experienced by family farmers.
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The study collected data on socioeconomic and demographics characteristics, agricultural activity profile, health conditions, and food consumption. Poisson regression with robust variance was applied to identify associations. Food insecurity prevalence was 28.6%. Family farmers with education level between 5 and 8 years (PR = 1.37; 95% Confidence Interval [95%IC]: 1.09–1.71) and in a welfare status (Bolsa Família Program) (PR = 1.40; 95%CI: 1.16–1.69) had higher food insecurity prevalence. Individuals with income from farming above half the minimum wage had a lower prevalence of food insecurity (PR = 0.85; 95%CI: 0.74–0.98). The results evidenced a high prevalence of food insecurity among family farmers, which was associated with education level, Bolsa Família Program, and income from farming. These results reflect the social determination of food insecurity resulted from social and economic inequities experienced by family farmers.Este artigo tem como objetivo avaliar a situação de insegurança alimentar dos agricultores familiares de um município do Estado de Minas Gerais e seus fatores associados. Realizou-se estudo transversal com 63 agricultores familiares. A insegurança alimentar foi avaliada pela Escala Brasileira de Insegurança Alimentar. Foram coletadas informações sobre as características socioeconômicas e demográficas, perfil de atividade agropecuária, condições de saúde e consumo alimentar. Realizou-se regressão de Poisson com variância robusta para identificar as associações. A prevalência de insegurança alimentar foi de 28,6%. Agricultores familiares com escolaridade entre 5 e 8 anos de estudo (Razão de Prevalência [RP] = 1,37; Intervalo de Confiança de 95% [IC95%]: 1,09–1,71) e beneficiários do Programa Bolsa Família (RP = 1,40; IC95%: 1,16–1,69) tiveram maior prevalência de insegurança alimentar. Os indivíduos que possuíam renda mensal da atividade agropecuária maior que meio salário mínimo (RP = 0,85; IC95%: 0,74–0,98) apresentaram menor prevalência de insegurança alimentar. Portanto, verificou-se alta prevalência de insegurança alimentar entre os agricultores familiares, que foi associada à escolaridade, benefício do Bolsa Família e renda mensal da atividade agropecuária. Esses resultados refletem a determinação social da insegurança alimentar decorrente da desigualdade social e econômica vivida pelos agricultores familiares.Este artigo tem como objetivo avaliar a situação de insegurança alimentar dos agricultores familiares de um município do Estado de Minas Gerais e seus fatores associados. 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Esses resultados refletem a determinação social da insegurança alimentar decorrente da desigualdade social e econômica vivida pelos agricultores familiares.Universidade Estadual de Campinas2021-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/866522410.20396/san.v28i00.8665224Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039Segurança Alimentar e Nutricional; v. 28 (2021): Publicação Contínua; e0210392316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224/28030Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporâneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessTeodoro, Cínthia RibeiroParajára, Magda do Carmo Machado, Elaine LeandroMeireles, Adriana Lúcia2022-02-11T22:17:24Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8665224Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2022-02-11T22:17:24Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
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