Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: MENÃO, Thiago Fregnani
Data de Publicação: 2021
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Digital Unicesumar
Texto Completo: http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/7563
Resumo: In recent years, there has been very significant growth in the purchase of food supplements in the national and global environment. Simultaneously, the increase in the perspective of life promotes industries and drugstores to manipulate products that are destined to complement the diet of the elderly, who in general represent a high percentage of malnourished individuals in the world. There is a greater concern towards nutritional issues, which raises scientific questions about the benefits, and harms of the use of supplementation in aging. Thus, the present study inspected the main components of dietary supplements, relating the impacts of their use by the elderly. Bibliographical research has been realized in databases, using some descriptors such as food supplements, nutrition of the elderly. The obtained results show that main nutrients present in food supplements are vitamins, minerals and proteins. Despite the countless beneficial effects of dietary supplements, especially on immunological competence and cognitive process, toxic effects are counteracted, which, although little elucidated by scientific studies, may cause major consequences on the health of the elderly.
id UNICESU-1_fd6454a752710a1f62afb1ace4b4880d
oai_identifier_str oai:rdu.unicesumar.edu.br:123456789/7563
network_acronym_str UNICESU-1
network_name_str Repositório Digital Unicesumar
repository_id_str
spelling Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idososNutrientesSuplementos alimentaresNutrição do idoso.CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::FARMACIAIn recent years, there has been very significant growth in the purchase of food supplements in the national and global environment. Simultaneously, the increase in the perspective of life promotes industries and drugstores to manipulate products that are destined to complement the diet of the elderly, who in general represent a high percentage of malnourished individuals in the world. There is a greater concern towards nutritional issues, which raises scientific questions about the benefits, and harms of the use of supplementation in aging. Thus, the present study inspected the main components of dietary supplements, relating the impacts of their use by the elderly. Bibliographical research has been realized in databases, using some descriptors such as food supplements, nutrition of the elderly. The obtained results show that main nutrients present in food supplements are vitamins, minerals and proteins. Despite the countless beneficial effects of dietary supplements, especially on immunological competence and cognitive process, toxic effects are counteracted, which, although little elucidated by scientific studies, may cause major consequences on the health of the elderly.Nos últimos anos, tem-se observado um crescimento muito significativo na compra de suplementos alimentares em ambiente nacional e mundial. Concomitante, o aumento da perspectiva de vida impulsiona indústrias e farmácias de manipulação a elaborar produtos que são destinados à complementação da alimentação de idosos, que em modo geral, representam uma elevada porcentagem de indivíduos malnutridos no mundo. Há uma preocupação maior nas questões nutricionais, o que se levanta questões científicas acerca dos benefícios e malefícios do uso da suplementação no envelhecimento. Dessa maneira, o presente trabalho estudou os principais componentes dos suplementos alimentares relacionando os impactos de seu uso pelos idosos. Foi realizado um levantamento bibliográfico em bases de dados, usando alguns descritores como suplementos alimentares, nutrição do idoso. Os resultados obtidos mostram que os principais nutrientes presentes nos suplementos alimentares são vitaminas, minerais e proteínas. Apesar dos inúmeros efeitos benéficos dos suplementos alimentares, principalmente na competência imunológica e no processo cognitivo, se contrapõe os efeitos tóxicos, que apesar de pouco elucidados por estudos científicos, podem acarretar em grandes consequências na saúde do idoso.UNIVERSIDADE CESUMARBrasilUNICESUMARFELIPE, Daniele FernandaFELIPE, Daniele FernandaJUNIOR, Sidney Edson MellaKASHIWAKURA, Priscilla Hellen Martinez BlancoMENÃO, Thiago Fregnani2021-02-16T12:43:32Z2021-02-162021-02-16T12:43:32Z2021-02-16info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfMENÃO, Thiago Fregnani. Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos. 26f. 2020. Unicesumar - Universidade Cesumar: Maringá 2020.Presencialhttp://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/7563porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital Unicesumarinstname:Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)instacron:UniCesumar2021-02-17T06:01:55Zoai:rdu.unicesumar.edu.br:123456789/7563Repositório InstitucionalPRIhttp://rdu.unicesumar.edu.br/oai/requestopendoar:2021-02-17T06:01:55Repositório Digital Unicesumar - Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)false
dc.title.none.fl_str_mv Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos
title Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos
spellingShingle Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos
MENÃO, Thiago Fregnani
Nutrientes
Suplementos alimentares
Nutrição do idoso.
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::FARMACIA
title_short Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos
title_full Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos
title_fullStr Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos
title_full_unstemmed Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos
title_sort Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos
author MENÃO, Thiago Fregnani
author_facet MENÃO, Thiago Fregnani
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv FELIPE, Daniele Fernanda
FELIPE, Daniele Fernanda
JUNIOR, Sidney Edson Mella
KASHIWAKURA, Priscilla Hellen Martinez Blanco
dc.contributor.author.fl_str_mv MENÃO, Thiago Fregnani
dc.subject.por.fl_str_mv Nutrientes
Suplementos alimentares
Nutrição do idoso.
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::FARMACIA
topic Nutrientes
Suplementos alimentares
Nutrição do idoso.
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::FARMACIA
description In recent years, there has been very significant growth in the purchase of food supplements in the national and global environment. Simultaneously, the increase in the perspective of life promotes industries and drugstores to manipulate products that are destined to complement the diet of the elderly, who in general represent a high percentage of malnourished individuals in the world. There is a greater concern towards nutritional issues, which raises scientific questions about the benefits, and harms of the use of supplementation in aging. Thus, the present study inspected the main components of dietary supplements, relating the impacts of their use by the elderly. Bibliographical research has been realized in databases, using some descriptors such as food supplements, nutrition of the elderly. The obtained results show that main nutrients present in food supplements are vitamins, minerals and proteins. Despite the countless beneficial effects of dietary supplements, especially on immunological competence and cognitive process, toxic effects are counteracted, which, although little elucidated by scientific studies, may cause major consequences on the health of the elderly.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-02-16T12:43:32Z
2021-02-16
2021-02-16T12:43:32Z
2021-02-16
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv MENÃO, Thiago Fregnani. Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos. 26f. 2020. Unicesumar - Universidade Cesumar: Maringá 2020.
Presencial
http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/7563
identifier_str_mv MENÃO, Thiago Fregnani. Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos. 26f. 2020. Unicesumar - Universidade Cesumar: Maringá 2020.
Presencial
url http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/7563
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv UNIVERSIDADE CESUMAR
Brasil
UNICESUMAR
publisher.none.fl_str_mv UNIVERSIDADE CESUMAR
Brasil
UNICESUMAR
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Digital Unicesumar
instname:Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)
instacron:UniCesumar
instname_str Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)
instacron_str UniCesumar
institution UniCesumar
reponame_str Repositório Digital Unicesumar
collection Repositório Digital Unicesumar
repository.name.fl_str_mv Repositório Digital Unicesumar - Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1813098696970076160