Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Digital Unicesumar |
Texto Completo: | http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/7563 |
Resumo: | In recent years, there has been very significant growth in the purchase of food supplements in the national and global environment. Simultaneously, the increase in the perspective of life promotes industries and drugstores to manipulate products that are destined to complement the diet of the elderly, who in general represent a high percentage of malnourished individuals in the world. There is a greater concern towards nutritional issues, which raises scientific questions about the benefits, and harms of the use of supplementation in aging. Thus, the present study inspected the main components of dietary supplements, relating the impacts of their use by the elderly. Bibliographical research has been realized in databases, using some descriptors such as food supplements, nutrition of the elderly. The obtained results show that main nutrients present in food supplements are vitamins, minerals and proteins. Despite the countless beneficial effects of dietary supplements, especially on immunological competence and cognitive process, toxic effects are counteracted, which, although little elucidated by scientific studies, may cause major consequences on the health of the elderly. |
id |
UNICESU-1_fd6454a752710a1f62afb1ace4b4880d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:rdu.unicesumar.edu.br:123456789/7563 |
network_acronym_str |
UNICESU-1 |
network_name_str |
Repositório Digital Unicesumar |
repository_id_str |
|
spelling |
Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idososNutrientesSuplementos alimentaresNutrição do idoso.CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::FARMACIAIn recent years, there has been very significant growth in the purchase of food supplements in the national and global environment. Simultaneously, the increase in the perspective of life promotes industries and drugstores to manipulate products that are destined to complement the diet of the elderly, who in general represent a high percentage of malnourished individuals in the world. There is a greater concern towards nutritional issues, which raises scientific questions about the benefits, and harms of the use of supplementation in aging. Thus, the present study inspected the main components of dietary supplements, relating the impacts of their use by the elderly. Bibliographical research has been realized in databases, using some descriptors such as food supplements, nutrition of the elderly. The obtained results show that main nutrients present in food supplements are vitamins, minerals and proteins. Despite the countless beneficial effects of dietary supplements, especially on immunological competence and cognitive process, toxic effects are counteracted, which, although little elucidated by scientific studies, may cause major consequences on the health of the elderly.Nos últimos anos, tem-se observado um crescimento muito significativo na compra de suplementos alimentares em ambiente nacional e mundial. Concomitante, o aumento da perspectiva de vida impulsiona indústrias e farmácias de manipulação a elaborar produtos que são destinados à complementação da alimentação de idosos, que em modo geral, representam uma elevada porcentagem de indivíduos malnutridos no mundo. Há uma preocupação maior nas questões nutricionais, o que se levanta questões científicas acerca dos benefícios e malefícios do uso da suplementação no envelhecimento. Dessa maneira, o presente trabalho estudou os principais componentes dos suplementos alimentares relacionando os impactos de seu uso pelos idosos. Foi realizado um levantamento bibliográfico em bases de dados, usando alguns descritores como suplementos alimentares, nutrição do idoso. Os resultados obtidos mostram que os principais nutrientes presentes nos suplementos alimentares são vitaminas, minerais e proteínas. Apesar dos inúmeros efeitos benéficos dos suplementos alimentares, principalmente na competência imunológica e no processo cognitivo, se contrapõe os efeitos tóxicos, que apesar de pouco elucidados por estudos científicos, podem acarretar em grandes consequências na saúde do idoso.UNIVERSIDADE CESUMARBrasilUNICESUMARFELIPE, Daniele FernandaFELIPE, Daniele FernandaJUNIOR, Sidney Edson MellaKASHIWAKURA, Priscilla Hellen Martinez BlancoMENÃO, Thiago Fregnani2021-02-16T12:43:32Z2021-02-162021-02-16T12:43:32Z2021-02-16info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfMENÃO, Thiago Fregnani. Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos. 26f. 2020. Unicesumar - Universidade Cesumar: Maringá 2020.Presencialhttp://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/7563porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital Unicesumarinstname:Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)instacron:UniCesumar2021-02-17T06:01:55Zoai:rdu.unicesumar.edu.br:123456789/7563Repositório InstitucionalPRIhttp://rdu.unicesumar.edu.br/oai/requestopendoar:2021-02-17T06:01:55Repositório Digital Unicesumar - Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos |
title |
Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos |
spellingShingle |
Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos MENÃO, Thiago Fregnani Nutrientes Suplementos alimentares Nutrição do idoso. CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::FARMACIA |
title_short |
Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos |
title_full |
Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos |
title_fullStr |
Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos |
title_full_unstemmed |
Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos |
title_sort |
Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos |
author |
MENÃO, Thiago Fregnani |
author_facet |
MENÃO, Thiago Fregnani |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
FELIPE, Daniele Fernanda FELIPE, Daniele Fernanda JUNIOR, Sidney Edson Mella KASHIWAKURA, Priscilla Hellen Martinez Blanco |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
MENÃO, Thiago Fregnani |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Nutrientes Suplementos alimentares Nutrição do idoso. CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::FARMACIA |
topic |
Nutrientes Suplementos alimentares Nutrição do idoso. CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::FARMACIA |
description |
In recent years, there has been very significant growth in the purchase of food supplements in the national and global environment. Simultaneously, the increase in the perspective of life promotes industries and drugstores to manipulate products that are destined to complement the diet of the elderly, who in general represent a high percentage of malnourished individuals in the world. There is a greater concern towards nutritional issues, which raises scientific questions about the benefits, and harms of the use of supplementation in aging. Thus, the present study inspected the main components of dietary supplements, relating the impacts of their use by the elderly. Bibliographical research has been realized in databases, using some descriptors such as food supplements, nutrition of the elderly. The obtained results show that main nutrients present in food supplements are vitamins, minerals and proteins. Despite the countless beneficial effects of dietary supplements, especially on immunological competence and cognitive process, toxic effects are counteracted, which, although little elucidated by scientific studies, may cause major consequences on the health of the elderly. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-02-16T12:43:32Z 2021-02-16 2021-02-16T12:43:32Z 2021-02-16 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
MENÃO, Thiago Fregnani. Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos. 26f. 2020. Unicesumar - Universidade Cesumar: Maringá 2020. Presencial http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/7563 |
identifier_str_mv |
MENÃO, Thiago Fregnani. Principais nutrientes de suplementos alimentares utilizados por idosos. 26f. 2020. Unicesumar - Universidade Cesumar: Maringá 2020. Presencial |
url |
http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/7563 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
UNIVERSIDADE CESUMAR Brasil UNICESUMAR |
publisher.none.fl_str_mv |
UNIVERSIDADE CESUMAR Brasil UNICESUMAR |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Digital Unicesumar instname:Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR) instacron:UniCesumar |
instname_str |
Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR) |
instacron_str |
UniCesumar |
institution |
UniCesumar |
reponame_str |
Repositório Digital Unicesumar |
collection |
Repositório Digital Unicesumar |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Digital Unicesumar - Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1813098696970076160 |