Efeito in vitro do açaí sobre a cor, dureza e rugosidade de uma resina composta nanoparticulada

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Garcia, Larissa de Oliveira
Data de Publicação: 2021
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNIOESTE
Texto Completo: http://tede.unioeste.br/handle/tede/5379
Resumo: The staining of composite resin restorations by eating food dyes worries dentists and patients. Objectives: To evaluate the in vitro effect of acai berry exposure on the color, hardness, and surface roughness of composite resins. Materials and methods: 75 discs (2 mm height, 8 mm diameter) of Filtek composite resin™ Z350 (color A1) were divided into 3 experimental groups (n=25) according to the treatments with artificial saliva, acai sorbet, and acai pulp juice. The discs were immersed in 6 mL of the solution for 15 min, 3×/day (interval of 30 min) for 14 days and, kept in the oven at 37ºC the rest of the time, immersed in artificial saliva. Knoop hardness (primary outcome), roughness and color (CIELAB) were analyzed before and after treatment. The pH ranged from 6.76 to 7.0 for saliva, 3.85-3.89 for sorbet and 4.95-5.01 for juice. Result: None of the three variables presented normal distribution (Shapiro Wilk test; p<0.05). The ANOVA on Ranks showed no statistical difference between the ΔR (p=0.998) and ΔD (p=0.737) groups. There was a statistically significant difference between the artificial saliva and juice groups (p=0.019) for ΔE (Dunn’s test). For all groups ΔE was lower than 3.3. Conclusion: The acai berry did not alter the surface properties of the composite resin (hardness and roughness), but there was a clinically acceptable staining for all treatments.
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Materials and methods: 75 discs (2 mm height, 8 mm diameter) of Filtek composite resin™ Z350 (color A1) were divided into 3 experimental groups (n=25) according to the treatments with artificial saliva, acai sorbet, and acai pulp juice. The discs were immersed in 6 mL of the solution for 15 min, 3×/day (interval of 30 min) for 14 days and, kept in the oven at 37ºC the rest of the time, immersed in artificial saliva. Knoop hardness (primary outcome), roughness and color (CIELAB) were analyzed before and after treatment. The pH ranged from 6.76 to 7.0 for saliva, 3.85-3.89 for sorbet and 4.95-5.01 for juice. Result: None of the three variables presented normal distribution (Shapiro Wilk test; p<0.05). The ANOVA on Ranks showed no statistical difference between the ΔR (p=0.998) and ΔD (p=0.737) groups. There was a statistically significant difference between the artificial saliva and juice groups (p=0.019) for ΔE (Dunn’s test). For all groups ΔE was lower than 3.3. Conclusion: The acai berry did not alter the surface properties of the composite resin (hardness and roughness), but there was a clinically acceptable staining for all treatments.O manchamento de restaurações de resina composta pela ingestão de alimentos corantes preocupa dentistas e pacientes. Objetivos: Avaliar o efeito in vitro da exposição ao açaí sobre a cor, dureza e rugosidade de superfície de resinas compostas. Materiais e métodos: 75 discos (2 mm altura, 8 mm de diâmetro) de resina composta Filtek™ Z350 (cor A1) foram divididos em 3 grupos experimentais (n=25) de acordo os tratamentos com saliva artificial, sorbet de açaí e suco da polpa de açaí. Os discos foram imersos em 6 mL da solução por 15 min, 3×/dia (intervalo de 30 min) por 14 dias, sendo mantidos em estufa a 37ºC o restante do tempo, imersos em saliva artificial. Analisaram-se a dureza Knoop (desfecho primário), rugosidade e cor (CIELAB) antes e após o tratamento. O pH variou entre 6,76-7,0 para a saliva, 3,85-3,89 para o sorbet e 4,95-5,01 para o suco. Resultado: Nenhuma das três variáveis apresentou distribuição normal (teste Shapiro Wilk; p<0,05).O teste ANOVA 1 critério on Ranks indicou ausência de diferença estatística entre os grupos para ΔR (p=0,998) e ΔD (p=0,737). Houve diferença estatisticamente significante entre os grupos saliva artificial e suco (p=0,019) para o ΔE (Teste de Dunn). Para todos os grupos o ΔE foi menor do que 3,3. Conclusão: O açaí não alterou as propriedades de superfície da resina composta (dureza e rugosidade), porém houve um manchamento clinicamente aceitável para todos os tratamentos.Submitted by Neusa Fagundes (neusa.fagundes@unioeste.br) on 2021-05-18T18:50:58Z No. of bitstreams: 2 Larissa_Garcia2021.pdf: 878915 bytes, checksum: fe56bc4e8347f8a4f1f745161f2e4f4c (MD5) license_rdf: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)Made available in DSpace on 2021-05-18T18:50:58Z (GMT). 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