Efeito do açaí sobre a estabilidade de cor e rugosidade de um ionômero: estudo in vitro

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pfeffer, Helena
Data de Publicação: 2021
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNIOESTE
Texto Completo: http://tede.unioeste.br/handle/tede/5380
Resumo: Açaí can change the properties of glass ionomer cement with consequent early change of material. Aim: To evaluate the effect of açaí on the color variation and roughness of a resin-modified glass ionomer cement (CIVmr). Design: Seventy-five Vitremer discs (2 mm high, 8 mm in diameter) were divided into 3 experimental groups (n = 25): artificial saliva, sorbet and açaí juice. They were immersed in 6 mL of the solution for 15 min, 3x / day (30 min interval) for 14 days. The roughness variation (ΔR) and the color change (ΔE) (CIELAB) analyzed before and after immersion. Statistical analysis: ΔR was submitted to ANOVA 1 criterion on ranks, followed by the Bonferroni post-test. For ΔE the ANOVA 1 criterion was applied, followed by the Tukey post-test. Results: Absence of statistical difference between all groups (p = 0.666) for the variable ΔR. There was a statistically significant difference for ΔE between the artificial saliva and juice groups (p = 0.002) and between juice and sorbet (p = 0.019). Conclusions: The sorbet and açaí juice did not change the roughness of the CIVmr. All means caused clinically unacceptable staining, greater for the juice.
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They were immersed in 6 mL of the solution for 15 min, 3x / day (30 min interval) for 14 days. The roughness variation (ΔR) and the color change (ΔE) (CIELAB) analyzed before and after immersion. Statistical analysis: ΔR was submitted to ANOVA 1 criterion on ranks, followed by the Bonferroni post-test. For ΔE the ANOVA 1 criterion was applied, followed by the Tukey post-test. Results: Absence of statistical difference between all groups (p = 0.666) for the variable ΔR. There was a statistically significant difference for ΔE between the artificial saliva and juice groups (p = 0.002) and between juice and sorbet (p = 0.019). Conclusions: The sorbet and açaí juice did not change the roughness of the CIVmr. All means caused clinically unacceptable staining, greater for the juice.O açaí pode alterar as propriedades do cimento de ionômero de vidro com consequente troca precoce do material. Objetivos: Avaliar o efeito do açaí sobre a variação de cor e rugosidade de um cimento de ionômero de vidro modificado por resina (CIVmr). Materiais e métodos: Setenta e cinco discos (2 mm altura, 8 mm de diâmetro) do Vitremer foram divididos em 3 grupos experimentais (n=25): saliva artificial, sorbet e suco de açaí. Foram imersos em 6 mL da solução por 15 min, 3x/dia (intervalo de 30 min) por 14 dias. A variação de rugosidade (ΔR) e da alteração de cor (ΔE) (CIELAB) analisadas antes e após a imersão. Análise estatística: O ΔR foi submetido a ANOVA 1 critério on ranks, seguido pelo pós-teste de Bonferroni. Para ΔE foi aplicado o ANOVA 1 critério, seguido pelo pós-teste de Tukey. Resultado: Ausência de diferença estatística entre todos os grupos (p=0,666) para a variável ΔR. Houve diferença estatisticamente significante para o ΔE entre os grupos saliva artificial e suco (p=0,002) e entre suco e sorbet (p=0,019). Conclusão: O sorbet e suco de açaí não alteraram a rugosidade do CIVmr. Todos os meios provocaram manchamento clinicamente inaceitável, maior para o suco.Submitted by Neusa Fagundes (neusa.fagundes@unioeste.br) on 2021-05-18T19:05:24Z No. of bitstreams: 2 Helena_Pfeffer2021.pdf: 867432 bytes, checksum: b5fc44c1287e7a32a15854ddf8cd527e (MD5) license_rdf: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)Made available in DSpace on 2021-05-18T19:05:24Z (GMT). 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