ASSOCIAÇÃO ENTRE INGESTÃO ALIMENTAR E RISCO DE SARCOPENIA EM PACIENTES IDOSOS EM HEMODIÁLISE.
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Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Colloquium Vitae |
Texto Completo: | http://revistas.unoeste.br/index.php/cv/article/view/3791 |
Resumo: | The association between food intake and risk of sarcopenia in elderly patients with chronic kidney disease (CKD) on hemodialysis was verified. Elderly patients of both sexes were recruited from the hemodialysis sector of two hospitals in the interior of São Paulo. To compose the group, all individuals should have a diagnosis of CKD and undergo hemodialysis. Participants (n = 25) had their anthropometric measurements evaluated, followed by the application of the SARC-F questionnaire + calf circumference (CC) to identify the risk of sarcopenia. In addition, patients responded to a food diary to assess food intake. Associations were found between daily intake of calories, carbohydrates, phosphorus, iron, sodium and SARC-F + CC values. It was concluded that there was an association between some factors of food intake and SARC-F + CC, so that the lower the intake of nutrients, the greater the risk of developing sarcopenia. |
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ASSOCIAÇÃO ENTRE INGESTÃO ALIMENTAR E RISCO DE SARCOPENIA EM PACIENTES IDOSOS EM HEMODIÁLISE.Envelhecimentocomposição corporalforça muscularconsumo alimentardoença renal crônicaThe association between food intake and risk of sarcopenia in elderly patients with chronic kidney disease (CKD) on hemodialysis was verified. Elderly patients of both sexes were recruited from the hemodialysis sector of two hospitals in the interior of São Paulo. To compose the group, all individuals should have a diagnosis of CKD and undergo hemodialysis. Participants (n = 25) had their anthropometric measurements evaluated, followed by the application of the SARC-F questionnaire + calf circumference (CC) to identify the risk of sarcopenia. In addition, patients responded to a food diary to assess food intake. Associations were found between daily intake of calories, carbohydrates, phosphorus, iron, sodium and SARC-F + CC values. It was concluded that there was an association between some factors of food intake and SARC-F + CC, so that the lower the intake of nutrients, the greater the risk of developing sarcopenia.Verificou-se a associação entre ingestão alimentar e risco de sarcopenia em pacientes idosos com doença renal crônica (DRC) em hemodiálise. Foram recrutados pacientes idosos, de ambos os sexos, do setor de hemodiálise de dois hospitais do interior paulista. Para compor o grupo, todos os indivíduos deveriam possuir diagnóstico de DRC e realizar hemodiálise. Os participantes (n=25) tiveram suas medidas antropométricas avaliadas, seguida da aplicação do questionário SARC-F + circunferência da panturrilha (CP) para identificação do risco de sarcopenia. Ainda, os pacientes responderam a um diário alimentar para avaliação da ingestão alimentar. Foram encontradas associações entre ingestão diária de calorias, carboidratos, fósforo, ferro, sódio e valores do SARC-F+CP. Conclui-se que houve associação entre alguns fatores da ingestão alimentar e SARC-F+CP, de maneira que quanto menor a ingestão dos nutrientes maior é o risco de desenvolvimento de sarcopenia.Universidade do Oeste Paulista - UNOESTE2020-12-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por paresapplication/pdfhttp://revistas.unoeste.br/index.php/cv/article/view/3791Colloquium Vitae. ISSN: 1984-6436; v. 12 n. 3 (2020): Colloquium Vitae, Vol. 12, n. 3; 16-251984-6436reponame:Colloquium Vitaeinstname:Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE)instacron:UNIOESTEporhttp://revistas.unoeste.br/index.php/cv/article/view/3791/3098Copyright (c) 2020 Colloquium Vitae. ISSN: 1984-6436info:eu-repo/semantics/openAccessLourenço, Larissa SartiFarias, Bianca Barbosa deOliveira, Leticia de Lima Lenquiste, Sabrina AlvesGomes, Rayana Loch2021-01-26T18:54:23Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/3791Revistahttps://revistas.unoeste.br/index.php/cv/indexONGhttp://revistas.unoeste.br/revistas/ojs/index.php/cv/oaijgjunior@unoeste.br||jgjunior@unoeste.br1984-64361984-6436opendoar:2021-01-26T18:54:23Colloquium Vitae - Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE)false |
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