Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Educa (Porto Velho) |
Texto Completo: | https://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/4347 |
Resumo: | This paper presents a study of the Braille system, which is validated through the elaboration of a Braille menu for a restaurant company located in the city of Frederico Westphalen – RS. The menu was transcribed into Braille through the Braille Easy application and printed on a Juliet Pro 60 printer, available at the Accessibility Center of the the campus of Frederico Westphalen/RS, from UFSM - Federal University of Santa Maria. The objective of the work was to help the visually impaired to develop autonomy in daily activities. The methodology used was the project dissertation. The validation of the elaborated menu was carried out with the support of the Blind people from Frederico Westphalen and Santa Maria – RS. |
id |
UNIR-3_af18e11778fa32ab737742be993763c6 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:periodicos.unir.br:article/4347 |
network_acronym_str |
UNIR-3 |
network_name_str |
Educa (Porto Velho) |
repository_id_str |
|
spelling |
Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantesDevelopment of a braille menu for pubs and restaurantsElaboración de um menú braille para restaurantes e barrasBraille. Accessibility. Inclusion.Braille. Acessibilidade. Inclusão.EducaçãoBraille. Accesibilidad. Inclusión.This paper presents a study of the Braille system, which is validated through the elaboration of a Braille menu for a restaurant company located in the city of Frederico Westphalen – RS. The menu was transcribed into Braille through the Braille Easy application and printed on a Juliet Pro 60 printer, available at the Accessibility Center of the the campus of Frederico Westphalen/RS, from UFSM - Federal University of Santa Maria. The objective of the work was to help the visually impaired to develop autonomy in daily activities. The methodology used was the project dissertation. The validation of the elaborated menu was carried out with the support of the Blind people from Frederico Westphalen and Santa Maria – RS.Este documento presenta un estudio del sistema Braille, que se valida a través de la elaboración de un menú Braille para una empresa de restaurantes ubicada en la ciudad de Frederico Westphalen - RS. El menú se transcribió a Braille a través de la aplicación Braille Easy y se imprimió en una impresora Juliet Pro 60, disponible en el campus de Frederico Westphalen / RS, de UFSM - Universidad Federal de Santa María. El objetivo del trabajo era ayudar a los discapacitados visuales a desarrollar la autonomía en las actividades diarias. La metodología utilizada fue la disertación del proyecto. La validación del menú elaborado se llevó a cabo con el apoyo de las personas ciegas de Frederico Westphalen y Santa Maria - RS.Este artigo apresenta um estudo do sistema Braille, sendo validado por meio da elaboração de um cardápio em Braille para uma empresa no ramo de restaurantes, situada na cidade de Frederico Westphalen – RS. O cardápio foi transcrito para o Braille por meio do aplicativo Braille Fácil e foi impresso em uma impressora do tipo Juliet Pro 60, disponível no Núcleo de Acessibilidade do campus de Frederico Westphalen/RS, da UFSM – Universidade Federal de Santa Maria. O objetivo do trabalho foi o de auxiliar os deficientes visuais a desenvolverem a autonomia nas atividades do cotidiano. A metodologia utilizada foi a dissertação-projeto. A validação do cardápio elaborado foi realizada com o apoio da Associação de Cegos das Cidades de Frederico Westphalen e Santa Maria – RS.Editora da Universidade Federal de Rondônia (EDUFRO)2020-03-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por Paresinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/434710.26568/2359-2087.2020.4347EDUCA - Revista Multidisciplinar em Educação; v. 7 n. 17 (2020); 119-1312359-20872359-208710.26568/educa.v7i17reponame:Educa (Porto Velho)instname:Universidade Federal de Rondônia (UNIR)instacron:UNIRporhttps://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/4347/3220Copyright (c) 2020 EDUCA - Revista Multidisciplinar em Educaçãoinfo:eu-repo/semantics/openAccessZancanaro, Leonardo BuenoParreira, Fábio JoséSilveira, Sidnei RenatoBertolini, CristianoUlbricht, Vânia Ribas2021-01-07T02:09:59Zoai:periodicos.unir.br:article/4347Revistahttps://periodicos.unir.br/index.php/EDUCAPUBhttps://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/oairevistaeduca@unir.br || dti@unir.br2359-20872359-2087opendoar:2021-01-07T02:09:59Educa (Porto Velho) - Universidade Federal de Rondônia (UNIR)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes Development of a braille menu for pubs and restaurants Elaboración de um menú braille para restaurantes e barras |
title |
Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes |
spellingShingle |
Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes Zancanaro, Leonardo Bueno Braille. Accessibility. Inclusion. Braille. Acessibilidade. Inclusão. Educação Braille. Accesibilidad. Inclusión. |
title_short |
Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes |
title_full |
Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes |
title_fullStr |
Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes |
title_full_unstemmed |
Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes |
title_sort |
Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes |
author |
Zancanaro, Leonardo Bueno |
author_facet |
Zancanaro, Leonardo Bueno Parreira, Fábio José Silveira, Sidnei Renato Bertolini, Cristiano Ulbricht, Vânia Ribas |
author_role |
author |
author2 |
Parreira, Fábio José Silveira, Sidnei Renato Bertolini, Cristiano Ulbricht, Vânia Ribas |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Zancanaro, Leonardo Bueno Parreira, Fábio José Silveira, Sidnei Renato Bertolini, Cristiano Ulbricht, Vânia Ribas |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Braille. Accessibility. Inclusion. Braille. Acessibilidade. Inclusão. Educação Braille. Accesibilidad. Inclusión. |
topic |
Braille. Accessibility. Inclusion. Braille. Acessibilidade. Inclusão. Educação Braille. Accesibilidad. Inclusión. |
description |
This paper presents a study of the Braille system, which is validated through the elaboration of a Braille menu for a restaurant company located in the city of Frederico Westphalen – RS. The menu was transcribed into Braille through the Braille Easy application and printed on a Juliet Pro 60 printer, available at the Accessibility Center of the the campus of Frederico Westphalen/RS, from UFSM - Federal University of Santa Maria. The objective of the work was to help the visually impaired to develop autonomy in daily activities. The methodology used was the project dissertation. The validation of the elaborated menu was carried out with the support of the Blind people from Frederico Westphalen and Santa Maria – RS. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-03-18 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Avaliado por Pares info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/4347 10.26568/2359-2087.2020.4347 |
url |
https://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/4347 |
identifier_str_mv |
10.26568/2359-2087.2020.4347 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/4347/3220 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2020 EDUCA - Revista Multidisciplinar em Educação info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2020 EDUCA - Revista Multidisciplinar em Educação |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Rondônia (EDUFRO) |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Rondônia (EDUFRO) |
dc.source.none.fl_str_mv |
EDUCA - Revista Multidisciplinar em Educação; v. 7 n. 17 (2020); 119-131 2359-2087 2359-2087 10.26568/educa.v7i17 reponame:Educa (Porto Velho) instname:Universidade Federal de Rondônia (UNIR) instacron:UNIR |
instname_str |
Universidade Federal de Rondônia (UNIR) |
instacron_str |
UNIR |
institution |
UNIR |
reponame_str |
Educa (Porto Velho) |
collection |
Educa (Porto Velho) |
repository.name.fl_str_mv |
Educa (Porto Velho) - Universidade Federal de Rondônia (UNIR) |
repository.mail.fl_str_mv |
revistaeduca@unir.br || dti@unir.br |
_version_ |
1797174542820442112 |