Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Zancanaro, Leonardo Bueno
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Parreira, Fábio José, Silveira, Sidnei Renato, Bertolini, Cristiano, Ulbricht, Vânia Ribas
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Educa (Porto Velho)
Texto Completo: https://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/4347
Resumo: This paper presents a study of the Braille system, which is validated through the elaboration of a Braille menu for a restaurant company located in the city of Frederico Westphalen – RS. The menu was transcribed into Braille through the Braille Easy application and printed on a Juliet Pro 60 printer, available at the Accessibility Center of the the campus of Frederico Westphalen/RS, from UFSM - Federal University of Santa Maria. The objective of the work was to help the visually impaired to develop autonomy in daily activities. The methodology used was the project dissertation. The validation of the elaborated menu was carried out with the support of the Blind people from Frederico Westphalen and Santa Maria – RS.
id UNIR-3_af18e11778fa32ab737742be993763c6
oai_identifier_str oai:periodicos.unir.br:article/4347
network_acronym_str UNIR-3
network_name_str Educa (Porto Velho)
repository_id_str
spelling Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantesDevelopment of a braille menu for pubs and restaurantsElaboración de um menú braille para restaurantes e barrasBraille. Accessibility. Inclusion.Braille. Acessibilidade. Inclusão.EducaçãoBraille. Accesibilidad. Inclusión.This paper presents a study of the Braille system, which is validated through the elaboration of a Braille menu for a restaurant company located in the city of Frederico Westphalen – RS. The menu was transcribed into Braille through the Braille Easy application and printed on a Juliet Pro 60 printer, available at the Accessibility Center of the the campus of Frederico Westphalen/RS, from UFSM - Federal University of Santa Maria. The objective of the work was to help the visually impaired to develop autonomy in daily activities. The methodology used was the project dissertation. The validation of the elaborated menu was carried out with the support of the Blind people from Frederico Westphalen and Santa Maria – RS.Este documento presenta un estudio del sistema Braille, que se valida a través de la elaboración de un menú Braille para una empresa de restaurantes ubicada en la ciudad de Frederico Westphalen - RS. El menú se transcribió a Braille a través de la aplicación Braille Easy y se imprimió en una impresora Juliet Pro 60, disponible en el campus de Frederico Westphalen / RS, de UFSM - Universidad Federal de Santa María. El objetivo del trabajo era ayudar a los discapacitados visuales a desarrollar la autonomía en las actividades diarias. La metodología utilizada fue la disertación del proyecto. La validación del menú elaborado se llevó a cabo con el apoyo de las personas ciegas de Frederico Westphalen y Santa Maria - RS.Este artigo apresenta um estudo do sistema Braille, sendo validado por meio da elaboração de um cardápio em Braille para uma empresa no ramo de restaurantes, situada na cidade de Frederico Westphalen – RS. O cardápio foi transcrito para o Braille por meio do aplicativo Braille Fácil e foi impresso em uma impressora do tipo Juliet Pro 60, disponível no Núcleo de Acessibilidade do campus de Frederico Westphalen/RS, da UFSM – Universidade Federal de Santa Maria. O objetivo do trabalho foi o de auxiliar os deficientes visuais a desenvolverem a autonomia nas atividades do cotidiano. A metodologia utilizada foi a dissertação-projeto. A validação do cardápio elaborado foi realizada com o apoio da Associação de Cegos das Cidades de Frederico Westphalen e Santa Maria – RS.Editora da Universidade Federal de Rondônia (EDUFRO)2020-03-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por Paresinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/434710.26568/2359-2087.2020.4347EDUCA - Revista Multidisciplinar em Educação; v. 7 n. 17 (2020); 119-1312359-20872359-208710.26568/educa.v7i17reponame:Educa (Porto Velho)instname:Universidade Federal de Rondônia (UNIR)instacron:UNIRporhttps://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/4347/3220Copyright (c) 2020 EDUCA - Revista Multidisciplinar em Educaçãoinfo:eu-repo/semantics/openAccessZancanaro, Leonardo BuenoParreira, Fábio JoséSilveira, Sidnei RenatoBertolini, CristianoUlbricht, Vânia Ribas2021-01-07T02:09:59Zoai:periodicos.unir.br:article/4347Revistahttps://periodicos.unir.br/index.php/EDUCAPUBhttps://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/oairevistaeduca@unir.br || dti@unir.br2359-20872359-2087opendoar:2021-01-07T02:09:59Educa (Porto Velho) - Universidade Federal de Rondônia (UNIR)false
dc.title.none.fl_str_mv Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes
Development of a braille menu for pubs and restaurants
Elaboración de um menú braille para restaurantes e barras
title Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes
spellingShingle Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes
Zancanaro, Leonardo Bueno
Braille. Accessibility. Inclusion.
Braille. Acessibilidade. Inclusão.
Educação
Braille. Accesibilidad. Inclusión.
title_short Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes
title_full Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes
title_fullStr Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes
title_full_unstemmed Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes
title_sort Desenvolvimento de um cardápio em braille para bares e restaurantes
author Zancanaro, Leonardo Bueno
author_facet Zancanaro, Leonardo Bueno
Parreira, Fábio José
Silveira, Sidnei Renato
Bertolini, Cristiano
Ulbricht, Vânia Ribas
author_role author
author2 Parreira, Fábio José
Silveira, Sidnei Renato
Bertolini, Cristiano
Ulbricht, Vânia Ribas
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Zancanaro, Leonardo Bueno
Parreira, Fábio José
Silveira, Sidnei Renato
Bertolini, Cristiano
Ulbricht, Vânia Ribas
dc.subject.por.fl_str_mv Braille. Accessibility. Inclusion.
Braille. Acessibilidade. Inclusão.
Educação
Braille. Accesibilidad. Inclusión.
topic Braille. Accessibility. Inclusion.
Braille. Acessibilidade. Inclusão.
Educação
Braille. Accesibilidad. Inclusión.
description This paper presents a study of the Braille system, which is validated through the elaboration of a Braille menu for a restaurant company located in the city of Frederico Westphalen – RS. The menu was transcribed into Braille through the Braille Easy application and printed on a Juliet Pro 60 printer, available at the Accessibility Center of the the campus of Frederico Westphalen/RS, from UFSM - Federal University of Santa Maria. The objective of the work was to help the visually impaired to develop autonomy in daily activities. The methodology used was the project dissertation. The validation of the elaborated menu was carried out with the support of the Blind people from Frederico Westphalen and Santa Maria – RS.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-03-18
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Avaliado por Pares
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/4347
10.26568/2359-2087.2020.4347
url https://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/4347
identifier_str_mv 10.26568/2359-2087.2020.4347
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.unir.br/index.php/EDUCA/article/view/4347/3220
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2020 EDUCA - Revista Multidisciplinar em Educação
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2020 EDUCA - Revista Multidisciplinar em Educação
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Rondônia (EDUFRO)
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Rondônia (EDUFRO)
dc.source.none.fl_str_mv EDUCA - Revista Multidisciplinar em Educação; v. 7 n. 17 (2020); 119-131
2359-2087
2359-2087
10.26568/educa.v7i17
reponame:Educa (Porto Velho)
instname:Universidade Federal de Rondônia (UNIR)
instacron:UNIR
instname_str Universidade Federal de Rondônia (UNIR)
instacron_str UNIR
institution UNIR
reponame_str Educa (Porto Velho)
collection Educa (Porto Velho)
repository.name.fl_str_mv Educa (Porto Velho) - Universidade Federal de Rondônia (UNIR)
repository.mail.fl_str_mv revistaeduca@unir.br || dti@unir.br
_version_ 1797174542820442112