Institutional food procurement programmes and producer organizations: catalysts for the transformation of small-scale producers’ food supply systems

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Swensson, Luana F.J.
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Redes (Santa Cruz do Sul. Online)
Texto Completo: https://online.unisc.br/seer/index.php/redes/article/view/13041
Resumo: Smallholder farmers are the main food producers in most of the developing world but their capacity to access the market is often limited, and this constitutes one of the main constraints on the improvement of their livelihoods in many developing countries. In this context, state intervention to increase demand for smallholders’ production through public procurement can be an important instrument to promote marketing opportunities for these producers while also contributing to the development and transformation of local small-scale producers’ food supply systems. Producer Organization (POs) may play an important role in this process. This paper builds on the experience of Brazil’s ongoing National School Feeding Programme (PNAE), its public Food Purchase Programme (PAA), and the Purchase for Progress (P4P) pilot initiative of the United Nations World Food Programme. It aims to explore the roles of Institutional Food Procurement Programmes (IFPPs) and POs in promoting marketing opportunities to smallholders or family farming producers and in acting as catalysts for the transformation of small-scale producers’ food supply systems.
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In this context, state intervention to increase demand for smallholders’ production through public procurement can be an important instrument to promote marketing opportunities for these producers while also contributing to the development and transformation of local small-scale producers’ food supply systems. Producer Organization (POs) may play an important role in this process. This paper builds on the experience of Brazil’s ongoing National School Feeding Programme (PNAE), its public Food Purchase Programme (PAA), and the Purchase for Progress (P4P) pilot initiative of the United Nations World Food Programme. It aims to explore the roles of Institutional Food Procurement Programmes (IFPPs) and POs in promoting marketing opportunities to smallholders or family farming producers and in acting as catalysts for the transformation of small-scale producers’ food supply systems.Los pequeños agricultores (o los agricultores familiares) son los principales responsables de la producción de alimentos en gran parte de los países en desarrollo. Sin embargo, sus capacidades de acceso al mercado son generalmente limitadas, y esto constituye uno de los principales desafíos (o limitaciones) para la mejora de sus medios de vida. En este contexto, las intervenciones del estado que tienen por objetivo aumentar la demanda de productos de la agricultura familiar mediante compras públicas de alimentos son un importante instrumento para promover el acceso de estos productores al mercado. Del mismo modo, estas intervenciones pueden contribuir al desarrollo y a la transformación de los sistemas locales de suministro de alimentos. Como herramienta de acciones colectivas, las organizaciones de pequeños productores pueden desempeñar un rol importante en este proceso. Este estudio está basado en la experiencia brasileña del Programa Nacional de Alimentación Escolar (PNAE) y del Programa de Adquisición de Alimentos (PAA), y en la iniciativa piloto Compras para el Progreso (P4P) del Programa Mundial de Alimentos de las Naciones Unidas. Su objetivo es investigar el papel de los programas institucionales de compras públicas de alimentos y de las organizaciones de productores en la promoción de oportunidades de comercialización para pequeños productores, así como en sus acciones como agentes catalizadores para la transformación de sistemas locales de suministro de alimentos de la agricultura familiar.Os pequenos agricultores (ou agricultores familiares) são os principais responsáveis pela produção de alimentos em grande parte dos países em desenvolvimento. No entanto, a capacidade de acesso ao mercado é geralmente limitada, representando um dos principais obstáculos para a melhoria de seus modos de vida. Neste contexto, intervenções estatais que visam aumentar a demanda por produtos da agricultura familiar por meio de compras públicas de alimentos representam um importante instrumento para promover o acesso destes produtores ao mercado. Ao mesmo tempo, tais intervenções podem contribuir para o desenvolvimento e transformação dos sistemas locais de fornecimento de alimentos. As organizações de pequenos produtores, na qualidade de instrumento de ações coletivas, podem desempenhar um papel importante nesse processo. Esse estudo se baseia na experiência brasileira do Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) e do Programa de Aquisição de Alimentos (PAA), assim como na iniciativa Compras para Progresso (P4P) do Programa Mundial de Alimentos das Nações Unidas. Ele tem como objetivo explorar o papel dos programas institucionais de compras públicas de alimentos e das organizações de produtores na promoção de oportunidades de comercialização para pequenos produtores e como catalisadores para a transformação de sistemas locais de fornecimento de alimentos da agricultura familiar.Edunisc - Universidade de Santa Cruz do Sul2019-01-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://online.unisc.br/seer/index.php/redes/article/view/1304110.17058/redes.v24i1.13041Redes ; Vol. 24 No. 1 (2019): Mercados Institucionais: reconectando a produção ao consumo; 30-44Redes; Vol. 24 Núm. 1 (2019): Mercados Institucionais: reconectando a produção ao consumo; 30-44Redes; Vol. 24 No. 1 (2019): Mercados Institucionais: reconectando a produção ao consumo; 30-44Redes; v. 24 n. 1 (2019): Mercados Institucionais: reconectando a produção ao consumo; 30-441982-6745reponame:Redes (Santa Cruz do Sul. 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