INFLUENCE OF INTANGIBLE RESOURCES ON PERFORMANCE IN UPSCALES RESTAURANTS

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: de Oliveira Alves, Luana
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Santos Salazar, Viviane, Sales Melo, Francisco Vicente
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Eletrônica de Estratégia e Negócios
Texto Completo: https://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/12706
Resumo: This paper analyzes the relation between intangible resources and performance in upscale restaurants. Therefore, the Intangible Resources Scale (ERINT) is proposed to measure reputation, relational resource and human resource. Sixty-five restaurant managers in Brazil responded to the survey. The proposed scale proved to be adequate for analysis of intangible resources in restaurants and allowed us to verify that human resources improve performance in restaurants. It is concluded that ERINT is relevant in the measurement of intangible resources, especially in the services segment. And for high performance, upscales restaurants should invest in the development of personal skills.
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spelling INFLUENCE OF INTANGIBLE RESOURCES ON PERFORMANCE IN UPSCALES RESTAURANTSINFLUENCIA DE LOS RECURSOS INTANGIBLES SOBRE EL DESEMPEÑO EN RESTAURANTES GASTRONÓMICOSINFLUÊNCIA DOS RECURSOS INTANGÍVEIS NO DESEMPENHO EM RESTAURANTES GASTRONÔMICOSResource Based ViewIntangible resourceScaleRestaurantOrganization PerformanceVisión Basada en RecursosRecursos intangiblesEscaladesempeño de la organizaciónVisão baseada em recursosRecursos intangíveisEscalaRestaurantesDesempenho organizacionalThis paper analyzes the relation between intangible resources and performance in upscale restaurants. Therefore, the Intangible Resources Scale (ERINT) is proposed to measure reputation, relational resource and human resource. Sixty-five restaurant managers in Brazil responded to the survey. The proposed scale proved to be adequate for analysis of intangible resources in restaurants and allowed us to verify that human resources improve performance in restaurants. It is concluded that ERINT is relevant in the measurement of intangible resources, especially in the services segment. And for high performance, upscales restaurants should invest in the development of personal skills.Este artículo analiza la relación entre los recursos intangibles y el desempeño en los restaurantes gastronómicos. Por ello, se propone la Escala de Recursos Intangibles (ERINT) para medir la reputación, los recursos relacionales y los recursos humanos. Sesenta y cinco gerentes de restaurantes en Brasil respondieran a una encuesta. La escala propuesta resultó ser adecuada y permitió comprobar que los recursos humanos mejoran el desempeño en los restaurantes. Se concluye que ERINT es relevante en la medición de recursos intangibles, especialmente en el segmento de servicios. Y, para lograr un alto desempeño, los restaurantes gastronómicos deben invertir en el desarrollo de habilidades personales.Este artigo analisa a relação entre recursos intangíveis e desempenho em restaurantes gastronômicos. Para tanto, propõe-se a Escala de Recursos Intangíveis (ERINT) para mensurar reputação, recurso relacional e recurso humano. Por meio de um survey, sessenta e cinco gestores de restaurantes do Brasil foram acessados. Demonstrando ser adequada para análises dos recursos intangíveis em restaurantes, a escala proposta permitiu verificar que, o recurso humano, melhora o desempenho nos restaurantes. Conclui-se que a ERINT é relevante na mensuração de recursos intangíveis, especialmente no segmento de serviços. E, para se obter alto desempenho, restaurantes gastronômicos devem investir no desenvolvimento de competências pessoais.Universidade do Sul de Santa Catarina2023-04-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/1270610.59306/reen.v15e22022163-187Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios; v. 15 n. 2 (2022); 163-1871984-33721984-3372reponame:Revista Eletrônica de Estratégia e Negóciosinstname:Universidade do Sul de SC (UNISUL)instacron:UNISULporhttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/12706/12377Copyright (c) 2023 Revista Eletrônica de Estratégia & Negócioshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessde Oliveira Alves, LuanaSantos Salazar, Viviane Sales Melo, Francisco Vicente2023-04-05T23:43:21Zoai:portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br:article/12706Revistahttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeNPRIhttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/oaiterezinha.angeloni@unisul.br||ademar.unisul@gmail.com1984-33721984-3372opendoar:2023-04-05T23:43:21Revista Eletrônica de Estratégia e Negócios - Universidade do Sul de SC (UNISUL)false
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