FROM THE RESOURCE-BASED VIEW TO DYNAMIC CAPACITIES: the Subway case

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Galvão, João Victor da Fonseca
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Silva Junior, Antonio Francisco de Almeida da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Eletrônica de Estratégia e Negócios
Texto Completo: https://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/7456
Resumo: This research identifies the sources of competitive advantage of a leading company in the fast food sector. The authors identify 11 strategic resources as well as dynamic capabilities focused on the perception of market changes, product development, processes and technology. After highlighting several changes that have occurred throughout fast-food history and the adaptive movements of the major chains, the authors qualify it as a moderately dynamic market. It is concluded that in order to achieve lasting success in this segment, not only the possession of strategic resources is required, as the development of dynamic capabilities which allow companies to adapt to market dynamics is also deemed necessary.
id UNISUL-1_f2811bda3c4c430a212a88911ebe421f
oai_identifier_str oai:portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br:article/7456
network_acronym_str UNISUL-1
network_name_str Revista Eletrônica de Estratégia e Negócios
repository_id_str
spelling FROM THE RESOURCE-BASED VIEW TO DYNAMIC CAPACITIES: the Subway caseDE VBR A CAPACIDADES DINÁMICAS EN FRANQUICIAS: El caso SubwayDA VBR ÀS CAPACIDADES DINÂMICAS NO FRANCHISING: o Caso Subwayfast-foodfranchisingcapacidades dinâmicasSubwayVisão Baseada em Recursosfast-foodfranchisingdynamic capabilitiesSubwayResource Based Viewcomida rápidafranquiciascapacidades dinámicasSubwayVisión basada en recursosThis research identifies the sources of competitive advantage of a leading company in the fast food sector. The authors identify 11 strategic resources as well as dynamic capabilities focused on the perception of market changes, product development, processes and technology. After highlighting several changes that have occurred throughout fast-food history and the adaptive movements of the major chains, the authors qualify it as a moderately dynamic market. It is concluded that in order to achieve lasting success in this segment, not only the possession of strategic resources is required, as the development of dynamic capabilities which allow companies to adapt to market dynamics is also deemed necessary.Este artículo identifica las fuentes de ventaja competitiva de una empresa líder en el segmento de comida rápida. Se identificaron 11 recursos estratégicos, además de capacidades dinámicas enfocadas en la percepción de los cambios del mercado, desarrollo de productos, procesos y tecnología. Los autores califican el mercado como moderadamente dinámico. Se concluye que obtener un éxito duradero en este segmento requiere no sólo la posesión de recursos estratégicos, sino también el desarrollo de capacidades dinámicas sostenidas en la interacción entre las partes interesadas, la estructura organizativa y las asignaciones de roles en la red y el desarrollo de innovaciones en procesos, productos y tecnología.  Este artigo identifica as fontes de vantagem competitiva de uma empresa líder no segmento de fast-food. Foram identificados 11 recursos estratégicos, além de capacidades dinâmicas voltadas à percepção das mudanças de mercado, desenvolvimento de produto, processos e tecnologia. Os autores qualificam o mercado como moderadamente dinâmico. Conclui-se que a obtenção de um sucesso duradouro neste segmento exige não apenas a posse de recursos estratégicos, como também o desenvolvimento de capacidades dinâmicas sustentadas na interação entre os stakeholders na estrutura de organização e atribuições de papéis na rede e no desenvolvimento de inovações em processos, produtos e tecnologia.Universidade do Sul de Santa Catarina2023-02-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/745610.59306/reen.v14e320211-27Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios; v. 14 n. 3 (2021); 1-271984-33721984-3372reponame:Revista Eletrônica de Estratégia e Negóciosinstname:Universidade do Sul de SC (UNISUL)instacron:UNISULporhttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/7456/12269Copyright (c) 2023 Revista Eletrônica de Estratégia & Negócioshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessGalvão, João Victor da FonsecaSilva Junior, Antonio Francisco de Almeida da2023-05-05T00:06:34Zoai:portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br:article/7456Revistahttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeNPRIhttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/oaiterezinha.angeloni@unisul.br||ademar.unisul@gmail.com1984-33721984-3372opendoar:2023-05-05T00:06:34Revista Eletrônica de Estratégia e Negócios - Universidade do Sul de SC (UNISUL)false
dc.title.none.fl_str_mv FROM THE RESOURCE-BASED VIEW TO DYNAMIC CAPACITIES: the Subway case
DE VBR A CAPACIDADES DINÁMICAS EN FRANQUICIAS: El caso Subway
DA VBR ÀS CAPACIDADES DINÂMICAS NO FRANCHISING: o Caso Subway
title FROM THE RESOURCE-BASED VIEW TO DYNAMIC CAPACITIES: the Subway case
spellingShingle FROM THE RESOURCE-BASED VIEW TO DYNAMIC CAPACITIES: the Subway case
Galvão, João Victor da Fonseca
fast-food
franchising
capacidades dinâmicas
Subway
Visão Baseada em Recursos
fast-food
franchising
dynamic capabilities
Subway
Resource Based View
comida rápida
franquicias
capacidades dinámicas
Subway
Visión basada en recursos
title_short FROM THE RESOURCE-BASED VIEW TO DYNAMIC CAPACITIES: the Subway case
title_full FROM THE RESOURCE-BASED VIEW TO DYNAMIC CAPACITIES: the Subway case
title_fullStr FROM THE RESOURCE-BASED VIEW TO DYNAMIC CAPACITIES: the Subway case
title_full_unstemmed FROM THE RESOURCE-BASED VIEW TO DYNAMIC CAPACITIES: the Subway case
title_sort FROM THE RESOURCE-BASED VIEW TO DYNAMIC CAPACITIES: the Subway case
author Galvão, João Victor da Fonseca
author_facet Galvão, João Victor da Fonseca
Silva Junior, Antonio Francisco de Almeida da
author_role author
author2 Silva Junior, Antonio Francisco de Almeida da
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Galvão, João Victor da Fonseca
Silva Junior, Antonio Francisco de Almeida da
dc.subject.por.fl_str_mv fast-food
franchising
capacidades dinâmicas
Subway
Visão Baseada em Recursos
fast-food
franchising
dynamic capabilities
Subway
Resource Based View
comida rápida
franquicias
capacidades dinámicas
Subway
Visión basada en recursos
topic fast-food
franchising
capacidades dinâmicas
Subway
Visão Baseada em Recursos
fast-food
franchising
dynamic capabilities
Subway
Resource Based View
comida rápida
franquicias
capacidades dinámicas
Subway
Visión basada en recursos
description This research identifies the sources of competitive advantage of a leading company in the fast food sector. The authors identify 11 strategic resources as well as dynamic capabilities focused on the perception of market changes, product development, processes and technology. After highlighting several changes that have occurred throughout fast-food history and the adaptive movements of the major chains, the authors qualify it as a moderately dynamic market. It is concluded that in order to achieve lasting success in this segment, not only the possession of strategic resources is required, as the development of dynamic capabilities which allow companies to adapt to market dynamics is also deemed necessary.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-02-06
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/7456
10.59306/reen.v14e320211-27
url https://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/7456
identifier_str_mv 10.59306/reen.v14e320211-27
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/7456/12269
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade do Sul de Santa Catarina
publisher.none.fl_str_mv Universidade do Sul de Santa Catarina
dc.source.none.fl_str_mv Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios; v. 14 n. 3 (2021); 1-27
1984-3372
1984-3372
reponame:Revista Eletrônica de Estratégia e Negócios
instname:Universidade do Sul de SC (UNISUL)
instacron:UNISUL
instname_str Universidade do Sul de SC (UNISUL)
instacron_str UNISUL
institution UNISUL
reponame_str Revista Eletrônica de Estratégia e Negócios
collection Revista Eletrônica de Estratégia e Negócios
repository.name.fl_str_mv Revista Eletrônica de Estratégia e Negócios - Universidade do Sul de SC (UNISUL)
repository.mail.fl_str_mv terezinha.angeloni@unisul.br||ademar.unisul@gmail.com
_version_ 1800220656194813952