Surfactin: structure, applications and factors involved in its production
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Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Evidência - Ciência e Biotecnologia - Interdisciplinar |
Texto Completo: | https://periodicos.unoesc.edu.br/evidencia/article/view/15220 |
Resumo: | Surfactin is a lipopeptide of the biosurfactant class, most commonly produced by Bacillus subtilis, a Gram-positive bacterium. The chemical structure of surfactin is composed of peptide bound to carboxyl groups and hydrocarboxyl of long chain fatty acids. Surfactin production may be influenced by the strain, inoculum and age of the microorganism, as well as physical factors such as temperature, pH, agitation speed, aeration degree, foam formation and dissolved oxygen concentration and nutritional factors, such as carbon, nitrogen and trace elements in the culture media. The potential areas of application of this biosurfactant are therapeutic and environmental. This work aims to address structural aspects, factors involved in production by microorganisms and the application areas of surfactin.Keywords: Applications. Structure. Microorganisms. Production. Surfactin. |
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Surfactin: structure, applications and factors involved in its productionSurfactina: estrutura, aplicações e fatores envolvidos em sua produçãoSurfactin is a lipopeptide of the biosurfactant class, most commonly produced by Bacillus subtilis, a Gram-positive bacterium. The chemical structure of surfactin is composed of peptide bound to carboxyl groups and hydrocarboxyl of long chain fatty acids. Surfactin production may be influenced by the strain, inoculum and age of the microorganism, as well as physical factors such as temperature, pH, agitation speed, aeration degree, foam formation and dissolved oxygen concentration and nutritional factors, such as carbon, nitrogen and trace elements in the culture media. The potential areas of application of this biosurfactant are therapeutic and environmental. This work aims to address structural aspects, factors involved in production by microorganisms and the application areas of surfactin.Keywords: Applications. Structure. Microorganisms. Production. Surfactin.A surfactina é um lipopeptídeo da classe dos biossurfactantes, mais comumente produzida por Bacillus subtilis, uma bactéria Gram-positiva. A estrutura química da surfactina é composta por peptídeo ligado aos grupos carboxil e hidrocarboxil de ácidos graxos de cadeia longa. A produção de surfactina pode ser influenciada pela linhagem, inóculo e idade do microrganismo, além de fatores físicos como temperatura, pH, velocidade de agitação, grau de aeração, formação de espuma e concentração de oxigênio dissolvido e fatores nutricionais, como fontes de carbono, nitrogênio e elementos-traço nos meios de cultivo. As potenciais áreas de aplicação desse biossurfactante são terapêuticas e ambientais. Neste trabalho tem-se como objetivo abordar aspectos estruturais, fatores envolvidos na produção por microrganismos e as áreas de aplicação da surfactina. Palavras-chave: Aplicações. Estrutura. Microrganismos. Produção. Surfactina.Universidade do Oeste de Santa Catarina2017-12-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.unoesc.edu.br/evidencia/article/view/1522010.18593/eba.v17i2.15220Evidence; Vol. 17 No. 2 (2017): Evidência - Ciência e Biotecnologia; 105-118Evidência; v. 17 n. 2 (2017): Evidência - Ciência e Biotecnologia; 105-1182236-60591519-528710.18593/eba.v17i2reponame:Evidência - Ciência e Biotecnologia - Interdisciplinarinstname:Universidade do Oeste de Santa Catarina (UNOESC)instacron:UNOESCporhttps://periodicos.unoesc.edu.br/evidencia/article/view/15220/pdfCopyright (c) 2017 Evidência - Ciência e Biotecnologiainfo:eu-repo/semantics/openAccessLarini, Mariana MunhozRezende, Maria InêsRibeiro, Mara Lúcia LuizMoreira Gasparin, Fabiana Guillen2020-10-16T20:56:52Zoai:ojs.periodicos.unoesc.edu.br:article/15220Revistahttp://editora.unoesc.edu.br/index.php/evidenciaPUBhttp://editora.unoesc.edu.br/index.php/evidencia/oaieditora@unoesc.edu.br||evidencia@unoesc.edu.br||jane.gelinski@unoesc.edu.br|| debora.pereira@unoesc.edu.br2236-60591519-5287opendoar:2020-10-16T20:56:52Evidência - Ciência e Biotecnologia - Interdisciplinar - Universidade do Oeste de Santa Catarina (UNOESC)false |
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