Surfactin: structure, applications and factors involved in its production

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Larini, Mariana Munhoz
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: Rezende, Maria Inês, Ribeiro, Mara Lúcia Luiz, Moreira Gasparin, Fabiana Guillen
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Evidência - Ciência e Biotecnologia - Interdisciplinar
Texto Completo: https://periodicos.unoesc.edu.br/evidencia/article/view/15220
Resumo: Surfactin is a lipopeptide of the biosurfactant class, most commonly produced by Bacillus subtilis, a Gram-positive bacterium. The chemical structure of surfactin is composed of peptide bound to carboxyl groups and hydrocarboxyl of long chain fatty acids. Surfactin production may be influenced by the strain, inoculum and age of the microorganism, as well as physical factors such as temperature, pH, agitation speed, aeration degree, foam formation and dissolved oxygen concentration and nutritional factors, such as carbon, nitrogen and trace elements in the culture media. The potential areas of application of this biosurfactant are therapeutic and environmental. This work aims to address structural aspects, factors involved in production by microorganisms and the application areas of surfactin.Keywords: Applications. Structure. Microorganisms. Production. Surfactin.
id UNOESC-2_666598738481a71df6793e17b9b3e9bf
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.unoesc.edu.br:article/15220
network_acronym_str UNOESC-2
network_name_str Evidência - Ciência e Biotecnologia - Interdisciplinar
repository_id_str
spelling Surfactin: structure, applications and factors involved in its productionSurfactina: estrutura, aplicações e fatores envolvidos em sua produçãoSurfactin is a lipopeptide of the biosurfactant class, most commonly produced by Bacillus subtilis, a Gram-positive bacterium. The chemical structure of surfactin is composed of peptide bound to carboxyl groups and hydrocarboxyl of long chain fatty acids. Surfactin production may be influenced by the strain, inoculum and age of the microorganism, as well as physical factors such as temperature, pH, agitation speed, aeration degree, foam formation and dissolved oxygen concentration and nutritional factors, such as carbon, nitrogen and trace elements in the culture media. The potential areas of application of this biosurfactant are therapeutic and environmental. This work aims to address structural aspects, factors involved in production by microorganisms and the application areas of surfactin.Keywords: Applications. Structure. Microorganisms. Production. Surfactin.A surfactina é um lipopeptídeo da classe dos biossurfactantes, mais comumente produzida por Bacillus subtilis, uma bactéria Gram-positiva. A estrutura química da surfactina é composta por peptídeo ligado aos grupos carboxil e hidrocarboxil de ácidos graxos de cadeia longa. A produção de surfactina pode ser influenciada pela linhagem, inóculo e idade do microrganismo, além de fatores físicos como temperatura, pH, velocidade de agitação, grau de aeração, formação de espuma e concentração de oxigênio dissolvido e fatores nutricionais, como fontes de carbono, nitrogênio e elementos-traço nos meios de cultivo. As potenciais áreas de aplicação desse biossurfactante são terapêuticas e ambientais. Neste trabalho tem-se como objetivo abordar aspectos estruturais, fatores envolvidos na produção por microrganismos e as áreas de aplicação da surfactina. Palavras-chave: Aplicações. Estrutura. Microrganismos. Produção. Surfactina.Universidade do Oeste de Santa Catarina2017-12-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.unoesc.edu.br/evidencia/article/view/1522010.18593/eba.v17i2.15220Evidence; Vol. 17 No. 2 (2017): Evidência - Ciência e Biotecnologia; 105-118Evidência; v. 17 n. 2 (2017): Evidência - Ciência e Biotecnologia; 105-1182236-60591519-528710.18593/eba.v17i2reponame:Evidência - Ciência e Biotecnologia - Interdisciplinarinstname:Universidade do Oeste de Santa Catarina (UNOESC)instacron:UNOESCporhttps://periodicos.unoesc.edu.br/evidencia/article/view/15220/pdfCopyright (c) 2017 Evidência - Ciência e Biotecnologiainfo:eu-repo/semantics/openAccessLarini, Mariana MunhozRezende, Maria InêsRibeiro, Mara Lúcia LuizMoreira Gasparin, Fabiana Guillen2020-10-16T20:56:52Zoai:ojs.periodicos.unoesc.edu.br:article/15220Revistahttp://editora.unoesc.edu.br/index.php/evidenciaPUBhttp://editora.unoesc.edu.br/index.php/evidencia/oaieditora@unoesc.edu.br||evidencia@unoesc.edu.br||jane.gelinski@unoesc.edu.br|| debora.pereira@unoesc.edu.br2236-60591519-5287opendoar:2020-10-16T20:56:52Evidência - Ciência e Biotecnologia - Interdisciplinar - Universidade do Oeste de Santa Catarina (UNOESC)false
dc.title.none.fl_str_mv Surfactin: structure, applications and factors involved in its production
Surfactina: estrutura, aplicações e fatores envolvidos em sua produção
title Surfactin: structure, applications and factors involved in its production
spellingShingle Surfactin: structure, applications and factors involved in its production
Larini, Mariana Munhoz
title_short Surfactin: structure, applications and factors involved in its production
title_full Surfactin: structure, applications and factors involved in its production
title_fullStr Surfactin: structure, applications and factors involved in its production
title_full_unstemmed Surfactin: structure, applications and factors involved in its production
title_sort Surfactin: structure, applications and factors involved in its production
author Larini, Mariana Munhoz
author_facet Larini, Mariana Munhoz
Rezende, Maria Inês
Ribeiro, Mara Lúcia Luiz
Moreira Gasparin, Fabiana Guillen
author_role author
author2 Rezende, Maria Inês
Ribeiro, Mara Lúcia Luiz
Moreira Gasparin, Fabiana Guillen
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Larini, Mariana Munhoz
Rezende, Maria Inês
Ribeiro, Mara Lúcia Luiz
Moreira Gasparin, Fabiana Guillen
description Surfactin is a lipopeptide of the biosurfactant class, most commonly produced by Bacillus subtilis, a Gram-positive bacterium. The chemical structure of surfactin is composed of peptide bound to carboxyl groups and hydrocarboxyl of long chain fatty acids. Surfactin production may be influenced by the strain, inoculum and age of the microorganism, as well as physical factors such as temperature, pH, agitation speed, aeration degree, foam formation and dissolved oxygen concentration and nutritional factors, such as carbon, nitrogen and trace elements in the culture media. The potential areas of application of this biosurfactant are therapeutic and environmental. This work aims to address structural aspects, factors involved in production by microorganisms and the application areas of surfactin.Keywords: Applications. Structure. Microorganisms. Production. Surfactin.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-12-19
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.unoesc.edu.br/evidencia/article/view/15220
10.18593/eba.v17i2.15220
url https://periodicos.unoesc.edu.br/evidencia/article/view/15220
identifier_str_mv 10.18593/eba.v17i2.15220
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.unoesc.edu.br/evidencia/article/view/15220/pdf
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2017 Evidência - Ciência e Biotecnologia
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2017 Evidência - Ciência e Biotecnologia
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade do Oeste de Santa Catarina
publisher.none.fl_str_mv Universidade do Oeste de Santa Catarina
dc.source.none.fl_str_mv Evidence; Vol. 17 No. 2 (2017): Evidência - Ciência e Biotecnologia; 105-118
Evidência; v. 17 n. 2 (2017): Evidência - Ciência e Biotecnologia; 105-118
2236-6059
1519-5287
10.18593/eba.v17i2
reponame:Evidência - Ciência e Biotecnologia - Interdisciplinar
instname:Universidade do Oeste de Santa Catarina (UNOESC)
instacron:UNOESC
instname_str Universidade do Oeste de Santa Catarina (UNOESC)
instacron_str UNOESC
institution UNOESC
reponame_str Evidência - Ciência e Biotecnologia - Interdisciplinar
collection Evidência - Ciência e Biotecnologia - Interdisciplinar
repository.name.fl_str_mv Evidência - Ciência e Biotecnologia - Interdisciplinar - Universidade do Oeste de Santa Catarina (UNOESC)
repository.mail.fl_str_mv editora@unoesc.edu.br||evidencia@unoesc.edu.br||jane.gelinski@unoesc.edu.br|| debora.pereira@unoesc.edu.br
_version_ 1800221116525969408