Determinação do valor energético em bebidas de maracujá

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Diniz, Ana Paola Castro [UNESP]
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Figueira, Ricardo [UNESP], Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51
http://hdl.handle.net/11449/137492
Resumo: The objective of this work was to calculate the energetic values in passion fruit commercial beverages (whole juices, reconstituted juices, tropical juices, and nectars) by their centesimal composition. Then, the energetic values were compared to the caloric values as described on the nutritional facts from the beverageslabels. Analyses of moisture, protein, lipids, ashes, and carbohydrates were done in 25 commercialbeverages samples. In order to calculate the energetic value of each sample, the following conversion factors were used: 4 kcal.g-1 for carbohydrates, 4 kcal.g-1 for proteins and 9 kcal.g-1 for lipids. To allow the comparison of the results, the energetic values printed on the labels were converted into kcal.100g-1 usingthe beverages density. Overall, the commercial beverages calculated energetic values were similar to the nutritional facts.
id UNSP_0077f37c2042facead113c9f104b62c5
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/137492
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Determinação do valor energético em bebidas de maracujáEnergetic value determination of passion fruit beveragesJuiceNectarCaloric valueSucoNéctarValor calóricoThe objective of this work was to calculate the energetic values in passion fruit commercial beverages (whole juices, reconstituted juices, tropical juices, and nectars) by their centesimal composition. Then, the energetic values were compared to the caloric values as described on the nutritional facts from the beverageslabels. Analyses of moisture, protein, lipids, ashes, and carbohydrates were done in 25 commercialbeverages samples. In order to calculate the energetic value of each sample, the following conversion factors were used: 4 kcal.g-1 for carbohydrates, 4 kcal.g-1 for proteins and 9 kcal.g-1 for lipids. To allow the comparison of the results, the energetic values printed on the labels were converted into kcal.100g-1 usingthe beverages density. Overall, the commercial beverages calculated energetic values were similar to the nutritional facts.O objetivo deste trabalho foi calcular o valor energético de bebidas comerciais de maracujá (suco integral, suco reconstituído, suco tropical e néctar) através da composição centesimal e comparar aos valores calóricos descritos nas informações nutricionais dos rótulos das bebidas. Foram feitas análises de umidade, proteínas, lipídeos, cinzas e carboidratos em 25 amostras de bebidas comerciais. Para o cálculo do valor calórico foram utilizados os seguintes fatores de conversão: 4 kcal.g-1 para carboidratos, 4 kcal.g-1 para proteínas e 9 kcal.g-1 para lipídeos. Os valores expressos nos rótulos foram convertidos em kcal.100g-1 (através da densidade das bebidas) para possibilitar a comparação dos resultados. De maneira geral, os valores energéticos dos produtos comerciais avaliados foram coincidentes com os informados em seus rótulos.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Diniz, Ana Paola Castro [UNESP]Figueira, Ricardo [UNESP]Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]2016-04-01T18:45:56Z2016-04-01T18:45:56Z2013info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article47-51http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51Energia na Agricultura, v. 28, n. 1, p. 47-51, 2013.1808-8759http://hdl.handle.net/11449/13749210.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporEnergia na Agriculturainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:33:42Zoai:repositorio.unesp.br:11449/137492Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:41:26.896899Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Determinação do valor energético em bebidas de maracujá
Energetic value determination of passion fruit beverages
title Determinação do valor energético em bebidas de maracujá
spellingShingle Determinação do valor energético em bebidas de maracujá
Diniz, Ana Paola Castro [UNESP]
Juice
Nectar
Caloric value
Suco
Néctar
Valor calórico
title_short Determinação do valor energético em bebidas de maracujá
title_full Determinação do valor energético em bebidas de maracujá
title_fullStr Determinação do valor energético em bebidas de maracujá
title_full_unstemmed Determinação do valor energético em bebidas de maracujá
title_sort Determinação do valor energético em bebidas de maracujá
author Diniz, Ana Paola Castro [UNESP]
author_facet Diniz, Ana Paola Castro [UNESP]
Figueira, Ricardo [UNESP]
Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]
author_role author
author2 Figueira, Ricardo [UNESP]
Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Diniz, Ana Paola Castro [UNESP]
Figueira, Ricardo [UNESP]
Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Juice
Nectar
Caloric value
Suco
Néctar
Valor calórico
topic Juice
Nectar
Caloric value
Suco
Néctar
Valor calórico
description The objective of this work was to calculate the energetic values in passion fruit commercial beverages (whole juices, reconstituted juices, tropical juices, and nectars) by their centesimal composition. Then, the energetic values were compared to the caloric values as described on the nutritional facts from the beverageslabels. Analyses of moisture, protein, lipids, ashes, and carbohydrates were done in 25 commercialbeverages samples. In order to calculate the energetic value of each sample, the following conversion factors were used: 4 kcal.g-1 for carbohydrates, 4 kcal.g-1 for proteins and 9 kcal.g-1 for lipids. To allow the comparison of the results, the energetic values printed on the labels were converted into kcal.100g-1 usingthe beverages density. Overall, the commercial beverages calculated energetic values were similar to the nutritional facts.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013
2016-04-01T18:45:56Z
2016-04-01T18:45:56Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51
Energia na Agricultura, v. 28, n. 1, p. 47-51, 2013.
1808-8759
http://hdl.handle.net/11449/137492
10.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51
url http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51
http://hdl.handle.net/11449/137492
identifier_str_mv Energia na Agricultura, v. 28, n. 1, p. 47-51, 2013.
1808-8759
10.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Energia na Agricultura
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 47-51
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128845617823744