Determinação do valor energético em bebidas de maracujá
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Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51 http://hdl.handle.net/11449/137492 |
Resumo: | The objective of this work was to calculate the energetic values in passion fruit commercial beverages (whole juices, reconstituted juices, tropical juices, and nectars) by their centesimal composition. Then, the energetic values were compared to the caloric values as described on the nutritional facts from the beverageslabels. Analyses of moisture, protein, lipids, ashes, and carbohydrates were done in 25 commercialbeverages samples. In order to calculate the energetic value of each sample, the following conversion factors were used: 4 kcal.g-1 for carbohydrates, 4 kcal.g-1 for proteins and 9 kcal.g-1 for lipids. To allow the comparison of the results, the energetic values printed on the labels were converted into kcal.100g-1 usingthe beverages density. Overall, the commercial beverages calculated energetic values were similar to the nutritional facts. |
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Determinação do valor energético em bebidas de maracujáEnergetic value determination of passion fruit beveragesJuiceNectarCaloric valueSucoNéctarValor calóricoThe objective of this work was to calculate the energetic values in passion fruit commercial beverages (whole juices, reconstituted juices, tropical juices, and nectars) by their centesimal composition. Then, the energetic values were compared to the caloric values as described on the nutritional facts from the beverageslabels. Analyses of moisture, protein, lipids, ashes, and carbohydrates were done in 25 commercialbeverages samples. In order to calculate the energetic value of each sample, the following conversion factors were used: 4 kcal.g-1 for carbohydrates, 4 kcal.g-1 for proteins and 9 kcal.g-1 for lipids. To allow the comparison of the results, the energetic values printed on the labels were converted into kcal.100g-1 usingthe beverages density. Overall, the commercial beverages calculated energetic values were similar to the nutritional facts.O objetivo deste trabalho foi calcular o valor energético de bebidas comerciais de maracujá (suco integral, suco reconstituído, suco tropical e néctar) através da composição centesimal e comparar aos valores calóricos descritos nas informações nutricionais dos rótulos das bebidas. Foram feitas análises de umidade, proteínas, lipídeos, cinzas e carboidratos em 25 amostras de bebidas comerciais. Para o cálculo do valor calórico foram utilizados os seguintes fatores de conversão: 4 kcal.g-1 para carboidratos, 4 kcal.g-1 para proteínas e 9 kcal.g-1 para lipídeos. Os valores expressos nos rótulos foram convertidos em kcal.100g-1 (através da densidade das bebidas) para possibilitar a comparação dos resultados. De maneira geral, os valores energéticos dos produtos comerciais avaliados foram coincidentes com os informados em seus rótulos.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Diniz, Ana Paola Castro [UNESP]Figueira, Ricardo [UNESP]Venturini Filho, Waldemar Gastoni [UNESP]2016-04-01T18:45:56Z2016-04-01T18:45:56Z2013info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article47-51http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51Energia na Agricultura, v. 28, n. 1, p. 47-51, 2013.1808-8759http://hdl.handle.net/11449/13749210.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporEnergia na Agriculturainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:33:42Zoai:repositorio.unesp.br:11449/137492Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:41:26.896899Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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