Características da carcaça e componentes não integrantes da carcaça de caprinos Canindé suplementados na caatinga
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000300022 http://hdl.handle.net/11449/157796 |
Resumo: | AbstractThe aim of this study was to evaluate the effect of concentrate supplementation on weight gain, the quantitative characteristics of carcass and non-carcass components of the castrated goat carcass Canindé breed grazing system in the native pasture caatinga. 40 goats with an average body (BW) initial weight of 15.76 ± 0.96kg were distributed in a completely randomized design in levels of 0; 0.5; 1 and 1.5% of supplementation (% BW) and were slaughtered when the animals from the 1.5% of supplementation level reached 23.10±1.74kg. Performance, carcass yield, yield of cuts and weight of non-carcass components (skin, head, blood, liver, kidneys, respiratory tract, gastrointestinal tract) as well as total fat weightwere positively influenced by supplementation levels. The supplementation levels of 1 and 1.5% of body weight are favorable to performance and quantitative characteristics of Canindé goat kids grazing in the native pasture caatinga. |
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Características da carcaça e componentes não integrantes da carcaça de caprinos Canindé suplementados na caatingaCharacteristics of carcass and non-carcass components of Canindé goats under supplementation and grazing in the caatingacarcass yieldcommercial cutsnative breedorganssupplementcortes comerciaisórgãosraça nativarendimento de carcaçasuplementaçãoAbstractThe aim of this study was to evaluate the effect of concentrate supplementation on weight gain, the quantitative characteristics of carcass and non-carcass components of the castrated goat carcass Canindé breed grazing system in the native pasture caatinga. 40 goats with an average body (BW) initial weight of 15.76 ± 0.96kg were distributed in a completely randomized design in levels of 0; 0.5; 1 and 1.5% of supplementation (% BW) and were slaughtered when the animals from the 1.5% of supplementation level reached 23.10±1.74kg. Performance, carcass yield, yield of cuts and weight of non-carcass components (skin, head, blood, liver, kidneys, respiratory tract, gastrointestinal tract) as well as total fat weightwere positively influenced by supplementation levels. The supplementation levels of 1 and 1.5% of body weight are favorable to performance and quantitative characteristics of Canindé goat kids grazing in the native pasture caatinga.ResumoObjetivou-se avaliar o efeito da suplementação concentrada sobre o ganho de peso, as características quantitativas da carcaça e dos não constituintes da carcaça de caprinos castrados da raça Canindé em sistema de pastejo na caatinga. 40 caprinos com peso corporal (PC) inicial médio de 15,76 ± 0,96kg foram distribuídos nos níveis de zero; 0,5; 1 e 1,5% de suplementação concentrada (% PC), sendo abatidos quando os animais que recebiam 1,5% de suplementação atingiram peso médio de 23,10 ± 1,74kg. Utilizou-se delineamento inteiramente casualizado com quatro níveis de suplementação e dez repetições. O ganho de peso, rendimento de carcaça, rendimento dos cortes e peso dos constituintes não carcaça (pele, cabeça, sangue, fígado, rins, trato respiratório, trato gastrointestinal), bem como o peso da gordura total, foram influenciados positivamente pelos níveis de suplementação. Os níveis de suplementação um e 1,5% do PC são favoráveis ao desempenho, às características de carcaça e ao desenvolvimento de órgãos em caprinos da raça Canindé em pastejo na caatinga.Instituição Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteUniversidade Federal da Paraíba Centro de Ciências Agrárias Departamento de ZootecniaUniversidade Federal da Paraíba Departamento de AgropecuáriaUniversidade Federal do Ceará Departamento de ZootecniaUniversidade Federal do Rio Grande do Norte Departamento de ZootecniaUniversidade Federal da Paraíba Centro de Ciências AgráriasUniversidade Estadual PaulistaUniversidade Estadual PaulistaUFBA - Universidade Federal da BahiaInstituição Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteUniversidade Federal da Paraíba Centro de Ciências Agrárias Departamento de ZootecniaUniversidade Federal da Paraíba Departamento de AgropecuáriaUniversidade Federal do Ceará Departamento de ZootecniaUniversidade Federal do Rio Grande do Norte Departamento de ZootecniaUniversidade Federal da Paraíba Centro de Ciências AgráriasUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Souza, Cicília Maria Silva DeMedeiros, Ariosvaldo Nunes DeCosta, Roberto GermanoPereira, Elzania SalesAzevedo, Paulo Sérgio DeLima JÚnior, Valdi DeRocha, Luciana Porangaba DaSouza, Anaiane Pereira2018-11-12T17:26:58Z2018-11-12T17:26:58Z2015-09-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article723-735application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000300022Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 16, n. 3, p. 723-735, 2015.1519-9940http://hdl.handle.net/11449/15779610.1590/S1519-99402015000300022S1519-99402015000300723S1519-99402015000300723.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Saúde e Produção Animal0,273info:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-09T06:06:24Zoai:repositorio.unesp.br:11449/157796Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T14:27:33.781415Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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