Fermentation kinetics and in vitro degradation rates of grasses of the genus Cynodon

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Reis, Sidnei Tavares Dos
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Lima, Marcus Vinícius Gonçalves, Sales, Eleuza Clarete Junqueira De, Monção, Flávio Pinto [UNESP], Rigueira, João Paulo Sampaio, Santos, Leonardo David Tuffi
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.4025/actascianimsci.v38i3.30009
http://hdl.handle.net/11449/211952
Resumo: The present study aimed to evaluate the fermentation kinetics and degradation rates of Cynodon grasses estimated by semi-automated technique of in vitro gas production. The forages were: Coastcross, Tifton 85 and Tifton 68. Pressure readings were taken at 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 15, 19, 24, 30, 36, 48, 72 and 96 hours. Dry matter degradability (DMD) was obtained by the percentage of dry matter (DM) remaining after 0, 6, 12, 24, 48 and 96 hours of fermentation. Tifton 85 showed a higher total gas production (p <0.05). Higher fermentation rates were found at the beginning of fermentation followed by subsequent reduction (p <0.05) over time. Tifton 85 and Tifton 68 showed higher values (p < 0.05) for soluble fraction, potentially degradable insoluble fraction, insoluble fraction, potential and effective degradability of dry matter in relation to Coastcross grass. Higher gas production during in vitro incubation of dry matter was observed for Tifton 85 g.
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spelling Fermentation kinetics and in vitro degradation rates of grasses of the genus CynodonCinética da fermentação e taxa de degradação in vitro de gramíneas do gênero Cynodonforagegas productionsemi-automated techniqueforragemprodução de gástécnica semi automáticaThe present study aimed to evaluate the fermentation kinetics and degradation rates of Cynodon grasses estimated by semi-automated technique of in vitro gas production. The forages were: Coastcross, Tifton 85 and Tifton 68. Pressure readings were taken at 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 15, 19, 24, 30, 36, 48, 72 and 96 hours. Dry matter degradability (DMD) was obtained by the percentage of dry matter (DM) remaining after 0, 6, 12, 24, 48 and 96 hours of fermentation. Tifton 85 showed a higher total gas production (p <0.05). Higher fermentation rates were found at the beginning of fermentation followed by subsequent reduction (p <0.05) over time. Tifton 85 and Tifton 68 showed higher values (p < 0.05) for soluble fraction, potentially degradable insoluble fraction, insoluble fraction, potential and effective degradability of dry matter in relation to Coastcross grass. Higher gas production during in vitro incubation of dry matter was observed for Tifton 85 g.Objetivou-se avaliar a cinética da fermentação e taxas de degradação de gramíneas do gênero Cynodon estimadas pela técnica semi automática de produção de gases in vitro. As forrageiras utilizadas foram: Coastcross, Tifton 85 e Tifton 68. As leituras de pressão foram realizadas nos tempos: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 15, 19, 24, 30, 36, 48, 72 e 96h. A degradabilidade da matéria seca (DMS) foi obtida pela porcentagem de matéria seca (MS) remanescente após 0, 6, 12, 24, 48 e 96h de fermentação. A gramínea Tifton 85 apresentou uma produção total de gases superior (p <0,05). Maiores taxas de fermentação ocorreram no tempo inicial de fermentação decrescendo (p <0,05) com o avançar do tempo. As gramíneas Tifton 85 e Tifton 68 apresentaram valores superiores (p <0,05) de fração solúvel, insolúvel potencialmente degradável, insolúvel, degradabilidade potencial e efetiva da matéria seca em relação à gramínea Coastcross. Maior produção de gases durante a incubação in vitro da matéria seca foi observada para o capim Tifton 85.Universidade Federal de Sergipe, Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual de Montes Claros, Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Programa de Pós-Graduação em ZootecniaUniversidade Federal de Minas Gerais, Instituto de Ciências AgráriasUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Programa de Pós-Graduação em ZootecniaEditora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEMUniversidade Federal de SergipeUniversidade Estadual de Montes ClarosUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal de Minas GeraisReis, Sidnei Tavares DosLima, Marcus Vinícius GonçalvesSales, Eleuza Clarete Junqueira DeMonção, Flávio Pinto [UNESP]Rigueira, João Paulo SampaioSantos, Leonardo David Tuffi2021-07-14T10:32:06Z2021-07-14T10:32:06Z2016info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article249-254application/pdfhttp://dx.doi.org/10.4025/actascianimsci.v38i3.30009Acta Scientiarum. Animal Sciences. Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, v. 38, n. 3, p. 249-254, 2016.1807-86721806-2636http://hdl.handle.net/11449/21195210.4025/actascianimsci.v38i3.30009S1807-86722016000300249S1807-86722016000300249.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengActa Scientiarum. Animal Sciencesinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-11-15T06:09:58Zoai:repositorio.unesp.br:11449/211952Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:41:59.231170Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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