Nutrição e produtividade da nogueira-macadâmia em função de doses de nitrogênio

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Perdonà, Marcos José
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Martins, Adriana Novais, Suguino, Eduardo, Soratto, Rogério Peres [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000400007
http://hdl.handle.net/11449/76089
Resumo: The objective of this work was to evaluate the influence of nitrogen doses on mineral nutrition and yield of macadamia nut (Macadamia integrifolia). The experiment was carried out during three agricultural years, in Jaboticabal, SP, Brazil. The experimental design was a complete block with four replicates. Five doses of N (0, 50, 100, 150, and 200 kg ha-1 per year), applied as urea, were evaluated. The increase in N doses increased the nutrient concentration in the leaves and the yield of nuts and almonds. Ca, Mg, and S contents decreased and the ones of Fe and Mg increased linearly with N fertilization. Nut and almond yields were positively correlated with leaf N concentration, and the range from 14 to 18 g kg-1 allowed the highest yields. The dose of 150 kg ha-1 of N per year provides higher nut yields, without reducing the recovery rate of almonds.
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spelling Nutrição e produtividade da nogueira-macadâmia em função de doses de nitrogênioNutrition and yield of macadamia nut as affected by nitrogen dosesAlmondsLeaf concentrationMacadamia integrifoliaNitrogen fertilizationNutsRecovery rateThe objective of this work was to evaluate the influence of nitrogen doses on mineral nutrition and yield of macadamia nut (Macadamia integrifolia). The experiment was carried out during three agricultural years, in Jaboticabal, SP, Brazil. The experimental design was a complete block with four replicates. Five doses of N (0, 50, 100, 150, and 200 kg ha-1 per year), applied as urea, were evaluated. The increase in N doses increased the nutrient concentration in the leaves and the yield of nuts and almonds. Ca, Mg, and S contents decreased and the ones of Fe and Mg increased linearly with N fertilization. Nut and almond yields were positively correlated with leaf N concentration, and the range from 14 to 18 g kg-1 allowed the highest yields. The dose of 150 kg ha-1 of N per year provides higher nut yields, without reducing the recovery rate of almonds.O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência de doses de nitrogênio na nutrição mineral e na produtividade da nogueira-macadâmia (Macadamia integrifolia). O experimento foi conduzido durante três anos agrícolas, em Jaboticabal, SP. Utilizou-se o delineamento experimental de blocos ao acaso, com quatro repetições. Foram avaliadas cinco doses de N (0, 50, 100, 150 e 200 kg ha-1 por ano), aplicadas na forma de ureia. O aumento nas doses de N aumentou o teor do nutriente nas folhas e a produtividade de nozes e amêndoas. Os teores de Ca, Mg e S diminuíram e os de Fe e Mg aumentaram linearmente com a adubação nitrogenada. A produtividade de nozes e de amêndoas correlacionou-se positivamente com o teor de N nas folhas, e a faixa de 14 a 18 g kg-1 foi a que possibilitou as maiores produtividades. A dose de 150 kg ha-1 de N por ano proporciona maior produtividade de noz, sem reduzir a taxa de recuperação de amêndoas.Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (Apta) Regional Centro-Oeste, venida Rodrigues Alves, no 40, CEP 17030-000 Bauru, SP.Apta, Regional Centro-Oeste, Rua Andrade Neves, no 81, CEP 17515-400 Marília, SP.Apta, Regional Centro-Leste, Avenida Bandeirantes, no 2.419, CEP 14030-670 Ribeirão Preto, SPUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Campus de Botucatu, Caixa Postal 237, CEP 18603-970 Botucatu, SP.Universidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Campus de Botucatu, Caixa Postal 237, CEP 18603-970 Botucatu, SP.Regional Centro-OesteAgência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Perdonà, Marcos JoséMartins, Adriana NovaisSuguino, EduardoSoratto, Rogério Peres [UNESP]2014-05-27T11:30:04Z2014-05-27T11:30:04Z2013-07-31info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article395-402application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2013000400007Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 48, n. 4, p. 395-402, 2013.0100-204X1678-3921http://hdl.handle.net/11449/7608910.1590/S0100-204X2013000400007S0100-204X2013000400007WOS:0003217386000072-s2.0-848806884222-s2.0-84880688422.pdfScopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporPesquisa Agropecuária Brasileira0.5460,469info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T15:55:02Zoai:repositorio.unesp.br:11449/76089Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T14:42:18.993949Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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