Radiação ultravioleta (UV-C) na caracterização pós-colheita do tomate ‘Pitenza’

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Campos, André José de
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Vieites, Rogério Lopes [UNESP], Neves, Leandro Timoni Buchdid Camargo, Robles, Pedro Antonio, Calero, Francisco Artés
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81320900010
http://hdl.handle.net/11449/140980
Resumo: The present study aimed to evaluate the effect of ultraviolet radiation (UV-C) in the characterizationpostharvest of tomatoes 'Pitenza'. The fruits were harvested in the region of Cartagena – Spain, andimmediately after harvest, transported to the Postharvest and Refrigeration laboratory of the Scienceand Agricultural Technology Departament – Universidad Politécnica de Cartagena/Espanha, wherethey were kept at 12 ± 1º C for 12 hours. Therefore, the fruits were selected by size and visualaspects (injuries and defects), to standardize the lot, then subjected to ultraviolet radiation (UV-C) inthe following doses: control; 2,27; 4,54 and 7,19 kJ.m-2. They were appraised the pH, soluble solids(SS), titratable acidity (TA), maturity index. The scores indicate that between the irradiation UV-Cdoses, the treatment 4,54 kJ m-2showed the best results for all parameters compared to other doses,evidencing positive effect of the UV-C irradiation on quality of the tomato 'Pitenza’.
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spelling Radiação ultravioleta (UV-C) na caracterização pós-colheita do tomate ‘Pitenza’Ultraviolet radiation (uv-c) in characterization postharvest of tomato 'Pitenza'Lycopersicon esculentum Mill.ConservationIrradiationLycopersicon esculentum Mill.ConservaçãoIrradiaçãoThe present study aimed to evaluate the effect of ultraviolet radiation (UV-C) in the characterizationpostharvest of tomatoes 'Pitenza'. The fruits were harvested in the region of Cartagena – Spain, andimmediately after harvest, transported to the Postharvest and Refrigeration laboratory of the Scienceand Agricultural Technology Departament – Universidad Politécnica de Cartagena/Espanha, wherethey were kept at 12 ± 1º C for 12 hours. Therefore, the fruits were selected by size and visualaspects (injuries and defects), to standardize the lot, then subjected to ultraviolet radiation (UV-C) inthe following doses: control; 2,27; 4,54 and 7,19 kJ.m-2. They were appraised the pH, soluble solids(SS), titratable acidity (TA), maturity index. The scores indicate that between the irradiation UV-Cdoses, the treatment 4,54 kJ m-2showed the best results for all parameters compared to other doses,evidencing positive effect of the UV-C irradiation on quality of the tomato 'Pitenza’.O presente trabalho teve por objetivos avaliar o efeitoda radiação ultravioleta (UV-C) nacaracterização pós-colheita de tomates ‘Pitenza’. Os frutos foram colhidos na região de Cartagena –Espanha e, imediantemanete após a colheita, transportados ao Laboratório de Postrecolección eRefrigeración do Departamento de Ciencia y Tecnologia Agrária – Universidad Politécnica deCartagena/Espanha, onde foram mantidos a 12 ± 1ºC por 12 horas. Posteriormente, os frutos foramselecionados quanto ao tamanho e aspectos visuais (injúrias e defeitos), visando uniformizar o lote,sendo a seguir submetidos a radiação ultravioleta (UV-C), nas seguintes doses: controle; 2,27; 4,54 e7,19 kj.m-2. Durante o período experimental os tomates foram avaliados quanto ao pH, sólidossolúveis (SS), acidez titulável (AT), índice de maturação. Os resultados permitem concluir que entre asdoses de irradiação UV-C, o tratamento 4,54 kJ.m-2proporcionou os melhores resultados para osparâmetros em comparação as demais doses, evidenciando o efeito positivo da irradiação UV-C sobrea qualidade dos tomates ‘Pitenza’.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Universidade Federal de Roraima (UFRR), Centro de Ciências Agrária (CCA), Boa Vista, RR, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidadPolitécnica de Cartagena (UPCT), Cartagena, EspanhaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Federal de Roraima (UFRR)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT)Campos, André José deVieites, Rogério Lopes [UNESP]Neves, Leandro Timoni Buchdid CamargoRobles, Pedro AntonioCalero, Francisco Artés2016-07-07T12:36:17Z2016-07-07T12:36:17Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article192-198application/pdfhttp://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81320900010Revista Iberoamericana de Tecnologia Postcosecha, v. 12, n. 2, p. 192-198, 2011.1665-0204http://hdl.handle.net/11449/140980ISSN1665-0204-2011-12-02-192-198.pdfCurrículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Iberoamericana de Tecnologia Postcosechainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:33:26Zoai:repositorio.unesp.br:11449/140980Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T16:34:43.714465Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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