Qualidade de alface comercializada no município de Botucatu-SP

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Santos, Caio Marcio Guimarães
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Braga, Camila de Lima [UNESP], Vieira, Marcos Ribeiro da Silva [UNESP], Cerqueira, Reginaldo Conceição [UNESP], Brauer, Rigléia Lima [UNESP], Lima, Giuseppina Pace Pereira [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81315093009
http://hdl.handle.net/11449/141004
Resumo: The lettuce is the most consumed vegetable leafy in natura and marketed both in networks and in specialized fairs free, being produced in different systems. This work has for objective to evaluate quality of lettuces, produced in different systems of production, commercialized in the city of Botucatu‐SP‐Brazil. Plants of the systems of conventional soil tillage, Organic system and hydroponic production had been collected in poits of sales and lead to the Laboratory of Postharvest of After‐harvest of the Faculty of Science Agronomic of the UNESP of Botucatu‐‐SP‐Brazil, where characteristic physics, chemistries and microbiological had been evaluated. The different cultivation systems not influence in the loss of mass of the plants when conditioned under cooling. Curly lettuces marketed in Botucatu‐SP present index bass of nitratos, being smaller still in those of organic cultivation. In spite of the inexistence of salmonellas in lettuce plants marketed in the city of Botucatu, these present unsatisfactory hygienic‐sanitary conditions.
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spelling Qualidade de alface comercializada no município de Botucatu-SPQuality of the lettuce commercialized in the city of Botucatu-SPLactuca sativa L.NitrateContaminationMicroorganismLactuca sativa L.NitratoContaminaçãoMicroorganismoThe lettuce is the most consumed vegetable leafy in natura and marketed both in networks and in specialized fairs free, being produced in different systems. This work has for objective to evaluate quality of lettuces, produced in different systems of production, commercialized in the city of Botucatu‐SP‐Brazil. Plants of the systems of conventional soil tillage, Organic system and hydroponic production had been collected in poits of sales and lead to the Laboratory of Postharvest of After‐harvest of the Faculty of Science Agronomic of the UNESP of Botucatu‐‐SP‐Brazil, where characteristic physics, chemistries and microbiological had been evaluated. The different cultivation systems not influence in the loss of mass of the plants when conditioned under cooling. Curly lettuces marketed in Botucatu‐SP present index bass of nitratos, being smaller still in those of organic cultivation. In spite of the inexistence of salmonellas in lettuce plants marketed in the city of Botucatu, these present unsatisfactory hygienic‐sanitary conditions.A alface é a hortaliça folhosa mais consumida in natura e comercializada tanto em redes especializadas como em feiras livres, sendo produzidas em diversos sistemas. Esse trabalho tem por objetivo avaliar a qualidade de alfaces, produzidas em diferentes sistemas de produção, comercializadas no município de Botucatu‐SP. Plantas dos sistemas de produção convencional, orgânica e hidropônica foram coletadas em diferentes pontos de vendas e conduzidas ao Laboratório de Pós‐colheita da Faculdade de Ciências Agronômicas da UNESP de Botucatu, onde foram avaliadas características físicas, químicas e microbiológicas. Os diferentes sistemas de cultivo não influenciam na perda de massa das plantas quando acondicionadas sob refrigeração. Alfaces crespas comercializadas em Botucatu‐SP apresentam baixos índices de nitratos, sendo menor ainda naqueles de cultivo orgânico.  Apesar da inexistência de salmonelas em plantas de alface comercializadas no município de Botucatu, estas apresentam condições higiênico‐sanitárias insatisfatórias.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Engenharia Rural, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Instituto de Biociências (IBB), Departamento de Química e Bioquímica, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Engenharia Rural, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Instituto de Biociências (IBB), Departamento de Química e Bioquímica, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Santos, Caio Marcio GuimarãesBraga, Camila de Lima [UNESP]Vieira, Marcos Ribeiro da Silva [UNESP]Cerqueira, Reginaldo Conceição [UNESP]Brauer, Rigléia Lima [UNESP]Lima, Giuseppina Pace Pereira [UNESP]2016-07-07T12:36:24Z2016-07-07T12:36:24Z2010info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article67-74application/pdfhttp://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81315093009Revista Iberoamericana de Tecnologia Postcosecha, v. 11, n. 1, p. 67-74, 2010.1665-0204http://hdl.handle.net/11449/141004ISSN1665-0204-2010-11-01-67-74.pdf8104143593771412Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Iberoamericana de Tecnologia Postcosechainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:33:27Zoai:repositorio.unesp.br:11449/141004Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:04:45.927999Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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