Ecofisiologia tritícola
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://e-revista.unioeste.br/index.php/variascientiaagraria/article/view/4926 http://hdl.handle.net/11449/141161 |
Resumo: | There are many studies about wheat crop in Brazil. Most of them involve factors related directly to productivity, such as cropping systems, fertilization and pest control and diseases. Although they are not taken into account concerning issues about the results of such crop, since the environmental conditions affect its cycle. The knowledge about wheat ecophysiology and ecological factors have influenced on wheat development. Climatic conditions (temperature, humidity and photoperiod) and abiotic influences such as biostimulation use and plant growth regulators are essential for producers to know cultural practices in detail as well as which crops managements should be done in a certain phenological stage of the plant. Thus, this literature review aims to present the main features of wheat in different growth stages during its crop cycle, including plant anatomy and ecological factors that influence its development. Therefore, the reflection occurs in the final yield of the crop. So, the answer is reflected in crop yield. |
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Ecofisiologia tritícolaWheat ecophysiologyTriticum aestivum L.Yield environmentPhysiologyDevelopment stagesManagementTriticum aestivum L.Ambiente de produçãoFisiologiaEstádios de desenvolvimentoManejoThere are many studies about wheat crop in Brazil. Most of them involve factors related directly to productivity, such as cropping systems, fertilization and pest control and diseases. Although they are not taken into account concerning issues about the results of such crop, since the environmental conditions affect its cycle. The knowledge about wheat ecophysiology and ecological factors have influenced on wheat development. Climatic conditions (temperature, humidity and photoperiod) and abiotic influences such as biostimulation use and plant growth regulators are essential for producers to know cultural practices in detail as well as which crops managements should be done in a certain phenological stage of the plant. Thus, this literature review aims to present the main features of wheat in different growth stages during its crop cycle, including plant anatomy and ecological factors that influence its development. Therefore, the reflection occurs in the final yield of the crop. So, the answer is reflected in crop yield.Há muitos estudos referentes à cultura do trigo no Brasil. A maioria envolve fatores ligados diretamente à produtividade, tais como sistemas de plantio, adubação e controle de pragas e doenças, porém, não são levadas em conta as questões sobre as respostas da cultura, haja vista as condições ambientais afetarem seu ciclo. O conhecimento sobre a ecofisiologia da cultura bem como os fatores ecológicos interferem no desenvolvimento dessa cultura. São exemplos as condições climáticas (temperatura, umidade e fotoperíodo) e influências abióticas como o uso de bioestimulantes e de reguladores vegetais fundamentais para que os produtores possam saber detalhadamente quais tratos culturais devem ser feitos em determinado estádio fenológico da planta. Assim, há a diminuição das perdas na produção, no plantio e colheita da cultura sob cuidados adequados e em datas corretas a fim de amenizar, ao máximo, a dependência de outros países para o abastecimento interno. Com isto, o objetivo desta revisão bibliográfica é apresentar as principais características do trigo nos diferentes estádios fenológicos durante o ciclo da cultura, incluindo a anatomia da planta e os fatores ecológicos que interferem em seu desenvolvimento. Portanto, o reflexo surge na produtividade final do cultivo.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Souza, Emerson de Freitas Cordova de [UNESP]Silva, Marcelo de Almeida [UNESP]2016-07-07T12:37:07Z2016-07-07T12:37:07Z2013info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article171-187application/pdfhttp://e-revista.unioeste.br/index.php/variascientiaagraria/article/view/4926Varia Scientia Agrárias, v. 3, n. 1, p. 171-187, 2013.2177-3165http://hdl.handle.net/11449/141161ISSN2177-3165-2013-03-01-171-187.pdf4203867944943427Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporVaria Scientia Agráriasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T15:59:53Zoai:repositorio.unesp.br:11449/141161Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T23:32:41.549185Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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