Relações entre a evapotranspiração de uma cultura de batata (Solatium tuberosum, L.) e a evaporação do tanque classe A
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Data de Publicação: | 1973 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0071-12761973000100007 http://hdl.handle.net/11449/211156 |
Resumo: | In this work were studied the correlation and the proportionality coefficients between the mesured evapotraspiration and Class A pan evaporation data, in a potato field-crop under three soil water regimes. The values obtained were significantly correlated, except when the soil moisture content reached a value corresponding to a capillary potential of about -2.0 bars from the stage of tuber growth to maturity. To practical purposes the evapotraspiration/Class A pan evaporation relationship were simplifield, so that only three average values, representatives of three stages of plant water requeriments, could be a useful tool to predict the irrigation requirements of the crop, even in relatively short periods. |
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Relações entre a evapotranspiração de uma cultura de batata (Solatium tuberosum, L.) e a evaporação do tanque classe ARelationships betwen evapotranspiration of a potato crop (Solanun tuberosum, L.) and class a pan evaporationIn this work were studied the correlation and the proportionality coefficients between the mesured evapotraspiration and Class A pan evaporation data, in a potato field-crop under three soil water regimes. The values obtained were significantly correlated, except when the soil moisture content reached a value corresponding to a capillary potential of about -2.0 bars from the stage of tuber growth to maturity. To practical purposes the evapotraspiration/Class A pan evaporation relationship were simplifield, so that only three average values, representatives of three stages of plant water requeriments, could be a useful tool to predict the irrigation requirements of the crop, even in relatively short periods.Neste trabalho, foram observadas as correlações e estabelecidos os coeficientes de proporcionalidade entre a evapotranspiração de uma cultura de batata, submetida a três regimes de umidade do solo, e a evaporação do tanque Classe A. Os dados obtidos mostram-se significativamente correlacionados, exceto quando o teor de umidade do solo era permitido atingir um valor correspondente a um potencial capilar de - 2.0 bares, no estágio de formação e desenvolvimento dos tubérculos. Para fins práticos, as relações obtidas entre a evapotranspiração e a evaporação do tanque Classe A foram simplificadas, de maneira que apenas três valores médios, representativos de três estágios característicos com relação à exigência em água, poderão servir como critério para predizer as necessidades de irrigação da cultura, mesmo em períodos relativamente curtos.Universidade Estadual Paulista, Departamento de Engenharia RuralUniversidade de São Paulo, Departamento de Engenharia RuralUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Engenharia RuralUniversidade de São Paulo; Escola Superior de AgriculturaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Scalopi, E. J. [UNESP]Scardua, R.Klar, A. E. [UNESP]2021-07-14T10:20:08Z2021-07-14T10:20:08Z1973info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article83-91application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0071-12761973000100007Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz. Piracicaba, SP, Brazil: Universidade de São Paulo; Escola Superior de Agricultura, v. 30, p. 83-91, 1973.0071-12762316-8935http://hdl.handle.net/11449/21115610.1590/S0071-12761973000100007S0071-12761973000100007S0071-12761973000100007.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporAnais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queirozinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-01-01T06:17:07Zoai:repositorio.unesp.br:11449/211156Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T21:50:05.636116Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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In this work were studied the correlation and the proportionality coefficients between the mesured evapotraspiration and Class A pan evaporation data, in a potato field-crop under three soil water regimes. The values obtained were significantly correlated, except when the soil moisture content reached a value corresponding to a capillary potential of about -2.0 bars from the stage of tuber growth to maturity. To practical purposes the evapotraspiration/Class A pan evaporation relationship were simplifield, so that only three average values, representatives of three stages of plant water requeriments, could be a useful tool to predict the irrigation requirements of the crop, even in relatively short periods. |
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